Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver


Пътувайки към река Йордан се замислих как Иоханан (Йоан Предтеча) става кръстител на Йешуа Машиах (Иисус Христос). Към този момент християнство е нямало, а до разпъване и кръст е рано да се мисли. Все пак с кръщаване се разбира присъединяване към християнството. Оказва се, че това е лингвистическа игра и пъзела взе да се подрежда, когато пристигнах на място с надпис на английски "The Baptism of Jesus". Думата "кръщаване" дължи произхода си на гръцката дума "баптизо" (ваптисис), което се превеждало потапяне. Християнство и юдаизма са тясно преплетени религии и въпроса опираше до намиране на общи допири.
Йоан Предтеча е юдейски пророк, роден малко преди Йешуа и призовавал евреите, да отмиват греховете си в река Ярден (Йордан) за достойна среща с Машиах (Месията). На призива се отзовали десетки хиляди евреи между, които бил Йешу -името Mу на галено. Иисус се кръстил последен и когато излязъл от реката, от небето се разнесъл Божия глас: "Си моя Син Възлюбен, в когото е Mоето благоволение". Йоханан окончателно се убедил, че Иисус е очаквания Мессия, Син Божий, Спасител на мира.
Мединат Исраел (държавата Израел) все още няма конституция. Тя не е отделила религията от управлението. В Израел няма граждански брак. Той е само религиозен, в който може да встъпи еврейка с еврейн. Всички останали се женят зад граница. Предимно в Кипър, България, Чехия и Испания. Бракосъчетанието изисква бележка за извършен ритуал. Това е миква, но по-правилно е да се чете и произнася микве. Миква е дума в женски род и в множествено число става микваот, което ще рече водосборник. Миква има неимоверно голямо значение в юдеизма, защото направата на синагога се предшествува от строеж на миква. Това представлява своебразен басейн, в който човек се потапя, за да се очисти, като не бива да се свързва с физическо очистване или хигиена. Приема се, че водата притежава свещенодействие. Миква представлява малък басейн с перила за не повече от 3-4 човека и обем до 780литра. Той се захранва само от дъждовна вода, стопен лед или сняг, а те се улавяни в приспособен в земята басейн, който с малка тръба захранва миква. Миква приема всяка жена решила да встъпи в брак, но тя приема още след раждане и менструация. Религиозната еврейка не може да влезе в интимен контакт с мъжа си, ако не е приела миква. Жената е длъжна да снеме всички накити, лак за нокти, защото между водата и тялото не трябва да има препятствия. Приемащата миква жена се придружава от религиозно лице. Заема се определена поза с ръце и се прозинася благословение. В следващия момент наблюдаващата слага кърпа на главата и следва ново потапяне. Изплуването и напускането на водата връща тялото в състояние на чистота.
Мъжете също приемат миква и то ги задължава след семеизпразване или ден преди Йом Кипур (Ден на Страшния съд). Има една особена миква. Тя е да се измива посуда изработена от нееврейн. До потапянето в миква се преминава през душ, защото в потапянето се допуска само човек физически чист. Миква е задължителна при допир с мъртво тяло. Крайно религиозните приемат миква преди настъпване на шабат (събота).
Всеки нееврейн решил да приеме юдеизма за религия ще трябва да се потопи в миква задължително, защото това е съставна част от процедурата за преход към еврейство.
До III век християнството се е ръководело от традициите на юдеизма и след кръщаването на Иисус, потапянето в водата поело по ново русло. Станало обряд за присъединяване към християнската вяра. Счита се, че отмиваш тялото си от греховете и предаваш душата си в роб на Бога. Потапянето в река Ярден е три пъти. За Бог, Бог Син и Светия дух. На място си купувате бяла роба, която обличате. Тази роба пазите до края на живота си и според канона с нея трябва да бъде погребано вашето тяло.
Има спор между отделните църкви относно точното място на баптистване на Месията. Православната смята, че тя е около Мъртво море. Католическата приема близо до Ерусалим, а общоприетото, където се водят туристите и поклонниците, е показано от арменската и баптиска църква. Мястото е в непосредствена близост с езеро "Кинерет", което има общо четири имена. Галилейско море е второто. Новият завет описва чудесата сътворени от Исус
на бреговете му. Учениците на Месията били жители на околните села. В чест на градовете от онова време - Геносара и Тверия, християнството дава други две имена - Гинесаретско и Тивериадско езеро.
Река Йордан се намира под морското равнище и тече в разлом между два огромни материка. Тук температурите са много високи. Отделно водата от Кинерет захранваща реката идва топла заради геотермалните източници наблизо. От другата страна на брега се намира първия кибуц в Израел - "Дганя". Не знам с какво се занимават, но се виждаше конюшни и краварници. В водата плуват патици и сомове. Сомовете не се плащат от хората и са свикнали да им подхвърлят храна. Входът в Ярденит ми се стори странен. Минавате през магазин на американски еврейн, който освен християнски символи предлага джудайка (еврейски религиозни предмети). Всички обществени водоеми в Израел са охраняеми, така че и тук воден спасител е задължителен и възможно да настоява да излезете. Присъствах на група латиноамериканци, които го удариха на плуване и веднага им бе направено забележка. Спасителят не пожела да влезе...може би се страхуваше да не даде на късо.
За първи път тук се кръщаваха православни и аз просто случих да ги снимам. Това е ясен знак, че църквите вървят към единение по важните въпроси. Това бе група от Гърция, а до тях се чуваше руска реч. Не бяха против да ги снимам.Лампа

Панагия (гръцки -пресвета, църковен епитет за Богородица)
Един от епитетите за Богородица използвано често в източното християнство. Панагия в православието е неголяма икона с образа на Богородицата в вид на медалион, която носят епископите на гърдите си и показва стъпалото в архиерейското достойнство.

Йешуа Машиах обикновено се превежда Иисус Христос все едно име "Иисус" и фамилия "Христос". Нещата не изглеждат така. "Йешуа" е име на Спасителя произнесено на иврит и арамейски език, тоест на езиците, който Той владеел. Думата Иисус в славянския свят е взета назаем от гръцките ръкописи на Новия завет. Гърците имат неприязън към често приетия звук Ш в иврит и за собствено благозвучие са изменили името, като са стеснили лингвистичната роля на арамейския език.

Месия. При евреите ролята на Месията е да вдигне телата от гроба и ги възкреси.В превод "помазанник". Християнството определя Месията като Спасител, пратеник от Бога, за да премахне злото и въдвори царството небесно. Думата "Христос" на гръцки значи "помазанник" или когото са помазали с миро. Миро е гръцка дума . Това е много-компонентна смес с преобладаване на благовонни масла и вино от грозде. Славянският свят приема на готово думата "Христос" поради историческото развитие на нещата.

30.01.2008
profruit

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога