Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...



Пътувайки към река Йордан се замислих как Иоханан (Йоан Предтеча) става кръстител на Йешуа Машиах (Иисус Христос). Към този момент християнство е нямало, а до разпъване и кръст е рано да се мисли. Все пак с кръщаване се разбира присъединяване към християнството. Оказва се, че това е лингвистическа игра и пъзела взе да се подрежда, когато пристигнах на място с надпис на английски "The Baptism of Jesus". Думата "кръщаване" дължи произхода си на гръцката дума "баптизо" (ваптисис), което се превеждало потапяне. Християнство и юдаизма са тясно преплетени религии и въпроса опираше до намиране на общи допири.
Йоан Предтеча е юдейски пророк, роден малко преди Йешуа и призовавал евреите, да отмиват греховете си в река Ярден (Йордан) за достойна среща с Машиах (Месията). На призива се отзовали десетки хиляди евреи между, които бил Йешу -името Mу на галено. Иисус се кръстил последен и когато излязъл от реката, от небето се разнесъл Божия глас: "Си моя Син Възлюбен, в когото е Mоето благоволение". Йоханан окончателно се убедил, че Иисус е очаквания Мессия, Син Божий, Спасител на мира.
Мединат Исраел (държавата Израел) все още няма конституция. Тя не е отделила религията от управлението. В Израел няма граждански брак. Той е само религиозен, в който може да встъпи еврейка с еврейн. Всички останали се женят зад граница. Предимно в Кипър, България, Чехия и Испания. Бракосъчетанието изисква бележка за извършен ритуал. Това е миква, но по-правилно е да се чете и произнася микве. Миква е дума в женски род и в множествено число става микваот, което ще рече водосборник. Миква има неимоверно голямо значение в юдеизма, защото направата на синагога се предшествува от строеж на миква. Това представлява своебразен басейн, в който човек се потапя, за да се очисти, като не бива да се свързва с физическо очистване или хигиена. Приема се, че водата притежава свещенодействие. Миква представлява малък басейн с перила за не повече от 3-4 човека и обем до 780литра. Той се захранва само от дъждовна вода, стопен лед или сняг, а те се улавяни в приспособен в земята басейн, който с малка тръба захранва миква. Миква приема всяка жена решила да встъпи в брак, но тя приема още след раждане и менструация. Религиозната еврейка не може да влезе в интимен контакт с мъжа си, ако не е приела миква. Жената е длъжна да снеме всички накити, лак за нокти, защото между водата и тялото не трябва да има препятствия. Приемащата миква жена се придружава от религиозно лице. Заема се определена поза с ръце и се прозинася благословение. В следващия момент наблюдаващата слага кърпа на главата и следва ново потапяне. Изплуването и напускането на водата връща тялото в състояние на чистота.
Мъжете също приемат миква и то ги задължава след семеизпразване или ден преди Йом Кипур (Ден на Страшния съд). Има една особена миква. Тя е да се измива посуда изработена от нееврейн. До потапянето в миква се преминава през душ, защото в потапянето се допуска само човек физически чист. Миква е задължителна при допир с мъртво тяло. Крайно религиозните приемат миква преди настъпване на шабат (събота).
Всеки нееврейн решил да приеме юдеизма за религия ще трябва да се потопи в миква задължително, защото това е съставна част от процедурата за преход към еврейство.
До III век християнството се е ръководело от традициите на юдеизма и след кръщаването на Иисус, потапянето в водата поело по ново русло. Станало обряд за присъединяване към християнската вяра. Счита се, че отмиваш тялото си от греховете и предаваш душата си в роб на Бога. Потапянето в река Ярден е три пъти. За Бог, Бог Син и Светия дух. На място си купувате бяла роба, която обличате. Тази роба пазите до края на живота си и според канона с нея трябва да бъде погребано вашето тяло.
Има спор между отделните църкви относно точното място на баптистване на Месията. Православната смята, че тя е около Мъртво море. Католическата приема близо до Ерусалим, а общоприетото, където се водят туристите и поклонниците, е показано от арменската и баптиска църква. Мястото е в непосредствена близост с езеро "Кинерет", което има общо четири имена. Галилейско море е второто. Новият завет описва чудесата сътворени от Исус
на бреговете му. Учениците на Месията били жители на околните села. В чест на градовете от онова време - Геносара и Тверия, християнството дава други две имена - Гинесаретско и Тивериадско езеро.
Река Йордан се намира под морското равнище и тече в разлом между два огромни материка. Тук температурите са много високи. Отделно водата от Кинерет захранваща реката идва топла заради геотермалните източници наблизо. От другата страна на брега се намира първия кибуц в Израел - "Дганя". Не знам с какво се занимават, но се виждаше конюшни и краварници. В водата плуват патици и сомове. Сомовете не се плащат от хората и са свикнали да им подхвърлят храна. Входът в Ярденит ми се стори странен. Минавате през магазин на американски еврейн, който освен християнски символи предлага джудайка (еврейски религиозни предмети). Всички обществени водоеми в Израел са охраняеми, така че и тук воден спасител е задължителен и възможно да настоява да излезете. Присъствах на група латиноамериканци, които го удариха на плуване и веднага им бе направено забележка. Спасителят не пожела да влезе...може би се страхуваше да не даде на късо.
За първи път тук се кръщаваха православни и аз просто случих да ги снимам. Това е ясен знак, че църквите вървят към единение по важните въпроси. Това бе група от Гърция, а до тях се чуваше руска реч. Не бяха против да ги снимам.







Лампа

Панагия (гръцки -пресвета, църковен епитет за Богородица)
Един от епитетите за Богородица използвано често в източното християнство. Панагия в православието е неголяма икона с образа на Богородицата в вид на медалион, която носят епископите на гърдите си и показва стъпалото в архиерейското достойнство.

Йешуа Машиах обикновено се превежда Иисус Христос все едно име "Иисус" и фамилия "Христос". Нещата не изглеждат така. "Йешуа" е име на Спасителя произнесено на иврит и арамейски език, тоест на езиците, който Той владеел. Думата Иисус в славянския свят е взета назаем от гръцките ръкописи на Новия завет. Гърците имат неприязън към често приетия звук Ш в иврит и за собствено благозвучие са изменили името, като са стеснили лингвистичната роля на арамейския език.

Месия. При евреите ролята на Месията е да вдигне телата от гроба и ги възкреси.В превод "помазанник". Християнството определя Месията като Спасител, пратеник от Бога, за да премахне злото и въдвори царството небесно. Думата "Христос" на гръцки значи "помазанник" или когото са помазали с миро. Миро е гръцка дума . Това е много-компонентна смес с преобладаване на благовонни масла и вино от грозде. Славянският свят приема на готово думата "Христос" поради историческото развитие на нещата.

30.01.2008
profruit

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога