Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...



Една от причините за неудачна фотография е неправилно избрания ъгъл за снимане. Когато снимаме високи сгради, намирайки се недалеч от тях - снимките се получават с изкривявания. Този оптически ефект се обяснява с това, че обектите, намиращи се по-близо до обектива на камерата заемат по-голям зрителен ъгъл спрямо обектите, намиращи се по-далече

Какво трябва да знаем?

- перспектива
- перспектива според wikipedia

В много случаи за отстраняване на такъв недостатък на помощ идва Photoshop.
За пример ще приведем следната фотография. Това е джамията на ахмедаистите.

джамията на ахмедаистите
пример

Тя е заснета с цифрова камера Olympus SP-570 UZ. Вижда се, че двете минарета не стоят вертикално, особено дясното по посока на вашия поглед.

Стартираме Photoshop. Клавишна комбинация Ctrl+O, за да заредим в програмата снимката за корегиране. Изберете инструмент Crop Tool или натиснете клавиш С. Прекарайте инструмента от горен ляв ъгъл до долен десен, така че той да захване максимална площ на редактираната снимка. Включете "переспективата", като кликнете в нейния прозорец на главния панел.

корекция
клавишна комбинация Ctrl+O
инструмент Crop Tool
активация на перспектива

Захваната снимка се обгражда от пунктир и 8 контролни точки. В всеки ъгъл по една и в средата на всяка страна. Целта е да предвижим контролните точки така, че да се получи успоредна линия на наклона на кулите. За целта с ляв бутон захващаме горните два маркера и ги плъзгаме навътре. Натиснете бутон Enter. Изкривяванията са коригирани.

корекция
корекция

Трябва да сте наясно, че части от изображението ще бъдат жертвани. Резолюцията на изходното изображение ще се отличава от текущото и е възможно преоразмеряваме, за да се запазят входните размери.

резултат
резултат

Дотук разгледахме един начин за корегиране на перспективата. Нека засегнем и втори начин. Adobe Photoshop CS3 съдържа филтър - Lens Correction (коригиране на изкривявания от лещите на обектива). С него се работи бързо и лесно. Той се намира в Filter - > Distort -> Lens Correction...

активиране на Lens Correction
активиране на Lens Correction

Стартирането на филтъра отвежда в нов прозорец - своебразна малка програма в Photoshop. Върху изображение се простира координатна мрежа. Нашата корекция касае вертикалите, затова ще процедираме с плъзгача на Vertical Perspective. Ще плъзгаме, докато мислената ос на кулата съвпадне с вертикална линия от мрежата. Натискаме ОК и това ни връща в основния прозорец на Photoshop.

корекция
корекция

Разбира се получената корекция има форма на трапец и се налага ново кадриране с познатия Crop Tool. Задаваме външни граници и Enter. Готово. Аз намирам този начин, за по-удачен.

резултат
резултат


За любопитни

Ерусалим е Свещения град, но аз мисля, че той има конкуренция в лицето на планината Кармел. Тази планина е светиня за следните религии: християнска, мюсюлманска, бахайска, еврейска, религията на друзите. На тази планина е построена джамия на ахмедитите. Ахмедитите са обявени за секта в Пакистан и Иран. Счели са ги за немюсюлмани и еретици, като там им е забранено да практикуват мюсюлманските обряди.

Ахмедитите са близки към основното направление на исляма. Разликата е само в това, че са отменили заповедта "джихад" - свещенна война и унищожение на неверниците, като се опитват да живеят с всички в мир. Това е основна причина да бъдат подложени на гонения от "класическите" мюсюлмани. Те са били напълно унищожени и само малка част се е събрала и възродила в Израел под прикритие на евреи през 1927г. Ахмедитите считат себе си за пълноценни мюсюлмани, доколко това понятие им приляга. Те са дружелюбни, приветливи и гостоприемни в своята единствена джамия.
Предлагат разяснителни брошури за себе си на различни езици. Когато видях джамията им за първи път я счетох за реформистка или подвластна на модернизма. Има две минарета, за които нямам обяснение. Джамията е построена с членски внос. Има библиотека на ахмедистите на езици от цял свят. Ахмедистите са се зародили в Индия през 1889г от някой си Мирза Ранем Ахмед. В Израел те се появят през 1927г в малко селце до Хайфа. Арабите-мюсюлмани не само не ги приели и признали за свои, но ги възневидели, притеснили и даже опитали да ги унищожат.
Днес тази общност наброява 1200 човека, а техен религиозен център е град Рабуа - Пакистан.
Ахмедистите вярват в Иисус и смятат, че той е умрял в Индия на 120 години.

Публикувано изображение






до нови срещи   ^.^

24.01.2009 profruit 

0 Response to "Корекция на перспектива"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога