Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.
Грижи за вашите оптични дискове

На този диск бе записан концерт на Азис. Гледах го веднъж, повторих, показах го на гости и след като се наситих - закачих диска на стената посредством пирон. Така вися в продължение на година огряван от дневна светлина. Изложението е северно и преки слънчевите лъчи този диск почти не познава. След една година реших да погледам отново концерта на Азис, но безрезултатно. Дискът бе прегорен от светлината и той бе безвъзвратно убит.
Един диск има от четири до седем слоя. Това зависи от фирмената технология на производство.

дискът закачен на стената
DVD-R диск

обратна страна
DVD-R диск

Грижата за един диск изисква той да бъде съхраняван при определени условия:
* влажност 10 ~ 80%
* температура на околна среда -5 ~ +55'С
* не почиствайте диска с бензин, спирт и прочие разтворители
* не огъвайте диска
* премахвайте прах и отпечатъци от пръсти с суха, чиста и мека кърпа
* дръжте диска за краищата му, не докосвайте огледалото на диска
* надписвайте диска с предназначен за целта маркер
* пазете от пряка слънчева светлина, съхранявайте дисковете в кутии

Зацапани дискове аз мия с сапун и топла вода под крана на чешмата. Силно надрани от небрежно отношение полирам с зъбна паста и парче вълнен плат с спирало-образни движения.


Ремонт на ДУ

Дистанционното управление стана спътник на всяка електровещ в нашия дом. С времето тя отказва да работи или се налага да натискаме по силно бутоните. Замяна с ново или обучаемо универсално е решение, но в случай че ги има. Как постъпваме в противен случай?

дистанционни управления
дистанционни управления

Набавяме кръстата отверка, памук и спирт, мек ученически молив. Търсим скрепящ винт. Той може да е поместен в батерииния отсек. Следва деликатна част. Дистанционният пулт е съставен от две части, които помежду се държат с щипки "мъжко-женско". Подпаряме с отверка и се стремим да отцепим захвата между щипките, които често са четири на брой. Отделяме гумената клавиатура. Промиваме контактните полета от електронната платка с памук натопен в спирт, след което нанасяме с графит с молива върху контакните бутони отвътре. Графитът е токопроводим и той затваря мостовете в командната матрица на електрониката. В обратен ред сглобяваме и се радваме на рециклирано дистанционно.

поглед отвътре на разглобени пултове
разглобено ДУ разглобено ДУ

до нови срещи   ^.^

29.11.2008 profruit 

0 Response to "Два полезни съвета"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога