Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...




Грижи за вашите оптични дискове

На този диск бе записан концерт на Азис. Гледах го веднъж, повторих, показах го на гости и след като се наситих - закачих диска на стената посредством пирон. Така вися в продължение на година огряван от дневна светлина. Изложението е северно и преки слънчевите лъчи този диск почти не познава. След една година реших да погледам отново концерта на Азис, но безрезултатно. Дискът бе прегорен от светлината и той бе безвъзвратно убит.
Един диск има от четири до седем слоя. Това зависи от фирмената технология на производство.

дискът закачен на стената
DVD-R диск

обратна страна
DVD-R диск

Грижата за един диск изисква той да бъде съхраняван при определени условия:
* влажност 10 ~ 80%
* температура на околна среда -5 ~ +55'С
* не почиствайте диска с бензин, спирт и прочие разтворители
* не огъвайте диска
* премахвайте прах и отпечатъци от пръсти с суха, чиста и мека кърпа
* дръжте диска за краищата му, не докосвайте огледалото на диска
* надписвайте диска с предназначен за целта маркер
* пазете от пряка слънчева светлина, съхранявайте дисковете в кутии

Зацапани дискове аз мия с сапун и топла вода под крана на чешмата. Силно надрани от небрежно отношение полирам с зъбна паста и парче вълнен плат с спирало-образни движения.


Ремонт на ДУ

Дистанционното управление стана спътник на всяка електровещ в нашия дом. С времето тя отказва да работи или се налага да натискаме по силно бутоните. Замяна с ново или обучаемо универсално е решение, но в случай че ги има. Как постъпваме в противен случай?

дистанционни управления
дистанционни управления

Набавяме кръстата отверка, памук и спирт, мек ученически молив. Търсим скрепящ винт. Той може да е поместен в батерииния отсек. Следва деликатна част. Дистанционният пулт е съставен от две части, които помежду се държат с щипки "мъжко-женско". Подпаряме с отверка и се стремим да отцепим захвата между щипките, които често са четири на брой. Отделяме гумената клавиатура. Промиваме контактните полета от електронната платка с памук натопен в спирт, след което нанасяме с графит с молива върху контакните бутони отвътре. Графитът е токопроводим и той затваря мостовете в командната матрица на електрониката. В обратен ред сглобяваме и се радваме на рециклирано дистанционно.

поглед отвътре на разглобени пултове
разглобено ДУ разглобено ДУ





до нови срещи   ^.^

29.11.2008 profruit 

0 Response to "Два полезни съвета"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога