Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...













Кше ха лев бохе
рак Eлохим шомеа
ха кеев оле
ми тох ха нешама.
Адам нофел
лифней ше ху шокеа
битфила ктана.
Хотех ет адмама
Шма Исраел Елохайи
Ата акол яхол
натата ли ет хаяй
натата ли ет ха кол
Бе енай дим'аа
а лев бохе бе шекет
ху кше ха лев шотек
а нешама зоекет
Шма Исраел Ельохайи
акшав ани левад
хазек оти Ельохайи
асе ше льо евхад
а кеехев гадол
ве ейн леан ливроах
асе ше игамер
ки льо нотар би коах
Кше ха лев бохе
ха зман омед милехет
ха адам рое
ет кол хаяв питом
Ел альо нода
ху льо роце лалехет
ле Ельохайи коре ал саф техом
Шма Исраел Ельохайи
Ата акол яхол
натата ли ет хаяйи
натата ли ха кол
бе енай дим'аа
а лев бохе бе шекет
ху кше ха лев шотек
а нешама зоекет.

припев
Когато сърцето плаче
само Бог слуша,
а болката се усилва
от дъното на душата.
Човек пада
преди да потъне
в малка молитва.
Реже тишината.
Името й е Исраел Господи мой,
Ти си всеможещия
Живота ми даде
Всичко ми даде
В очите ми сълзи
и сърцето тихо плаче
И когато сърцето мълчи
И в душата ми вали
Името й е Исраел Господи мой,
И сега съм сама.
Дай ми сили Боже
Накарай ме да не ме е страх
Болката е голяма
и няма изход
Направи, че да свърши
защото нямам сили
Когато сърцето плаче
времето застива
И човек вижда
изведнъж целия си живот
В неизвестното
той не иска да отиде
при Бога на края на света
Името й е Исраел Господи мой,
Ти си всеможещия
Живота ми даде
Всичко ми даде
В очите ми сълзи
и сърцето тихо плаче.
И когато сърцето мълчи
И в душата ми вали.

припев





























































На 2 май 1860г в семейството на французойката Жанет Диамант и австрийския й съпруг по фамилия Херцел се ражда Теодор Херцел. Семейството се премества да живее в Виена и така малкия Теодор става австрийски писател и журналист, благодарение на майка си която го приобщава към строгата германска култура. Теодор Херцел ще получи ново име-Бинямин-Зеев Херцел и след смъртта си ще бъде погребан с почести в Ерусалим. На вид Херцел е копие на родния Христо Ботев-негов близнак. Херцел остава в историята, като основоположник на ционизма и баща на съвременна Израел.

През 1896г в Франция назряват поредните антисемитски тенденции и Херцел написва книгата “Еврейската държава” (Der Judenstaat). Негов ход е създаването на “Jewish Colonial Trust” с цел покупка на земи в Палестина, която към този момент била част от Отоманската турска империя. След време Херцел става председател на Всемирната циониска организация за покупка на земи и в качеството си на такъв Великобритания го наклонява към Уганда. С писателски размах Херцел пише на немски език философските си разкази наименувани “Altneuland” (Старата нова земя). В тях той обрисувал идеалистична картина на бъдещата еврейска държава. Херцел не допускал арабо-еврейски конфликт и считал, че арабите радостно ще приветстват новите еврейски заселници. Романът по-късно бил преведен на иврит под името Тел-Авив (Хълм на пролетта, което било инспирирано от Библията). Така един град намира своето име и става номер едно в еврейската държава. На 15км северно от Тел Авив в посока град Нетаня се намира втори по икономически растеж град в Израел, известен като “богатата сестра на Тел-Авив”. Този град днес носи името Херцелия-в чест на Теодор Херцел.

От началото на първото хилядолетие до 13 век на мястото на Херцелия процъфтявал византийският град Аполония. След време той става наследство на кръстоносците, а след тях замира. Неговото възраждане ще настъпи през 1924г, когато 7 човека се заселват в бараки на запусналата земя между цитрусови градини. През 1960г Херцелия получава статус на град.

Днес Херцелия е град за милионери. Тя поразява с великолепието си и стандарта. Херцелия се счита “Силиконовата долина на Израел”. Тук са представителствата на IBM, Microsoft, Sony, HP, Google, Intel. 6км плаж и елитен яхт-клуб. В поредица от 14 снимки искам да ви представя малка част от плажа, огромен мол, яхт-клуба и най-скъпия старчески дом в света.

Плажът е в перфектно състояние. Безплатен-включително чадъри, шезлонги. Влиза се през полицейска проверка. През километър има медицински екип и линейка на “Червена звезда на Давид”. Море от ресторанти и бистра на плажа. Присъствието на полицията е видно, включително патрули по плажа (това важи за всички плажни ивици на трите морета). Никакви монокини и прочие голотии и само под надзора на спасители се къпете в морето. Изглежда по детски да се къпете между ограждения от знаменца в морето, но това е част от политиката за живот.

Що се касае яхт-клуба-той е километри площ с вътрешен залив за мързеливи яхтмени. Буквално паркират яхтата си пред входа на хотела, да разтоварят мацките или децата.

Молът е копие на сграда от Лас Вегас. Въоръжената охрана на входа е облечена в моряшки костюм. Идеята е комплекс от магазини и ресторанти. Разгърната площ надхвърля десетки километри и предлага всичко позволено.

Интерес е старческия дом в форма на буква П (последната снимка). Първоначалният замисъл е бил продажба на апартаменти, но продажбите били вяли. Тогава го превръщат в санаториум. Броите 2млн зелени и получавате 140 кв.м апартамент и пожизнена медицинска помощ с личен екип-доктори. След смъртта ви вашите близки не го наследяват, а преминава обратно към санаториума за следващия клиент.

Морето тегли особено в този период и с този си пост подгравям бъдещите летовници.

0 Response to "Херцелия"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога