Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


В тази тема ще трансформираме цветна фотография в черно-бяла с помощта на разделно тониране. Този рhotoshop ефект е удачен при фотографии с наситени цветове и големи цветови контрасти, като пейзажи, панорами, излети.

Посредством разделно тониране се придава цветови нюанс на светлите полета в снимката използвайки един цвят, а след това, ползвайки друг цвят се предава цветови нюанс на тъмните полета. Ползваните два цвята трябва да бъдат сходни, за да се добие фин, едва доловим ефект или напълно противоположни.

Какъвто и начин да изберете да тонирате вашата фотография, ще получите един интересен и прекасен резултат с подсилен визаулен ефект

Рhotoshop асовете предлагат разни начини за разделно тониране, но тук ще се разгледаме най-семплия.

Цветна снимка, която ще тонираме.
цветна снимка

Резултат, когото ще постигнем.
резултат



Стъпка 1
Отваряме снимката в рhotoshop. Добавяме нов коригиращ слой Channel Mixer. Потвърждаваме с ОК.

Channel Mixer

Стъпка 2
В появилия се прозорец на Channel Mixer активираме опция Monochrome. Плъзгачите нагласяме за съответния цвят с нови стойности. Червен на 70%, зелен на 20%, а син на 10%. Тези значения са приблизителни и в последствие могат да бъдат променени съобразно вашата снимка. Потвърждаваме измененията.

Monochrome

Стъпка 3
Добавяме нов коригиращ слой Color Balance.

Color Balance

Стъпка 4
Активираме Highlights и местим наляво към жълто долен плъзгач, до значение -15.

Highlights

Стъпка 5
Следва промяна на сенките, като активираме позицията им. Горен плъзгач местим надясно до значение 35. Потвърждаваме измененията и се радваме на финалния резултат.

цветови баланс

Ако резултата не задоволява, наблюдават се резки цветови граници, то вие можете се върнете в съответния коригиращ слой и да промените значенията подходящи за вас.

Още резултати
Това е Ар Тавор - библейският пъп на земята. Тук Исус получава знамение свише. На върха му има изградени два малки храма. Гръцки и арменски.

Ар Тавор

Ар Тавор





до нови срещи   ^.^

17.04.2009 profruit 

0 Response to "Разделно тониране на черно-бяла снимка"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога