Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Аз разполагам с комплект от порцеланови чаши в различна свежа разветка. Отстрани се чете лого "Girotti", a на дъното им печат "made in Turkey". Girotti e известен комедиен артист, но нито ред за турския производител не узнах от Google. Докато търсех - попаднах на следните снимки и ми направи впечатление надписа върху тях. Тези надписи вероятно са оригинални. Пример 1, пример 2.

А в този пример се вижда неудачно налагане на надписа. Липсва реализъм. Чашата е с цилиндрична форма, докато надписът плосък.

Следният урок на Photoshop ще покаже как се постига виртуален надпис на чаша.
Стартираме Photoshop и отваряме снимката с чашата. Активираме текст Horizontal Type Tool (Т) и с подходящ шрифт пишем желания текст в произволна част на работния прозорец. В края на надписа натискаме клавиш Enter.

Надпис на чаша

Завъртаме слоя с текста на 90' против часовниковата стрелка. Edit -> Transform -> Rotate 90CCW. Тексът става вертикален. Леко подравняване по височина с помощта на Move Tool (V). Следва активация на филтър Shear. С негова помощ ще огънем текста по надлъжната му ос. Филтърът не може да се използва пряко, затова ще растрираме слоя с текста. Следваме пътя Filter -> Distort -> Shear. Потвърждаваме с ОК. Избираме такава точка в центъра на новопоявилия се прозорец на филтъра, че текста да се извие като дъга.




Отново ще завъртим слоя, но този път по часовниковата стрелка, за да го върнем в първоначално положение. Минаваме по познатия път Edit -> Transform -> Rotate 90CW.
С помощта на Move Tool (V) нагласяваме точното място на надписа. Получената дъга на надписа трябва да е паралелна на извивката на чашата, в противен няма да се постигне реалистичност. Ако силно сте извили надписа върнете с помощта на палитра история и коригирайте.

Надпис на чаша

За да изглежда текста реален ще изменим типа на смесване на слоевете на Overlay.

Надпис на чаша


Резултат
Виртуално вече не пия от Girotti, а от Profruit. На времето дядо ми Крум без photoshop, а с боздуган си е правил подобни чаши.

Надпис на чаша





до нови срещи   ^.^

profruit 

0 Response to "Надпис на чаша"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога