Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver
Аз разполагам с комплект от порцеланови чаши в различна свежа разветка. Отстрани се чете лого "Girotti", a на дъното им печат "made in Turkey". Girotti e известен комедиен артист, но нито ред за турския производител не узнах от Google. Докато търсех - попаднах на следните снимки и ми направи впечатление надписа върху тях. Тези надписи вероятно са оригинални. Пример 1, пример 2.

А в този пример се вижда неудачно налагане на надписа. Липсва реализъм. Чашата е с цилиндрична форма, докато надписът плосък.

Следният урок на Photoshop ще покаже как се постига виртуален надпис на чаша.
Стартираме Photoshop и отваряме снимката с чашата. Активираме текст Horizontal Type Tool (Т) и с подходящ шрифт пишем желания текст в произволна част на работния прозорец. В края на надписа натискаме клавиш Enter.

Надпис на чаша

Завъртаме слоя с текста на 90' против часовниковата стрелка. Edit -> Transform -> Rotate 90CCW. Тексът става вертикален. Леко подравняване по височина с помощта на Move Tool (V). Следва активация на филтър Shear. С негова помощ ще огънем текста по надлъжната му ос. Филтърът не може да се използва пряко, затова ще растрираме слоя с текста. Следваме пътя Filter -> Distort -> Shear. Потвърждаваме с ОК. Избираме такава точка в центъра на новопоявилия се прозорец на филтъра, че текста да се извие като дъга.
Отново ще завъртим слоя, но този път по часовниковата стрелка, за да го върнем в първоначално положение. Минаваме по познатия път Edit -> Transform -> Rotate 90CW.
С помощта на Move Tool (V) нагласяваме точното място на надписа. Получената дъга на надписа трябва да е паралелна на извивката на чашата, в противен няма да се постигне реалистичност. Ако силно сте извили надписа върнете с помощта на палитра история и коригирайте.

Надпис на чаша

За да изглежда текста реален ще изменим типа на смесване на слоевете на Overlay.

Надпис на чаша


Резултат
Виртуално вече не пия от Girotti, а от Profruit. На времето дядо ми Крум без photoshop, а с боздуган си е правил подобни чаши.

Надпис на чаша

до нови срещи   ^.^

profruit 

0 Response to "Надпис на чаша"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога