Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver

Честит празник 1 май, другари!

Днес аз ходих на манифестация с маската на Зоро. Виртуално. Как? С photoshop. Aз не съм д-р. Х. Лектър, ни хан Крум, но се наложи да изрежа истинско лице. За целта подходи леля Пенка, защото портрета й е в анфас и още е нахилена. На работа.

Отваряме леля Пенка в photoshop (само как звучи, гордо). Дублираме слоя и с помощта на перото провеждаме контур по този начин. Това е бъдещата ни маска за карнавала/маскарада/парада/бала.

Публикувано изображение

Точка по точка, докато затворим/обходим лицето. С клик на десен бутон от контекстното меню избираме Make Selection и задаваме за радиус 0 пиксела. Ако желаем леко смегчаване на ъглите задаваме 1~3 пиксела. Потвърждаваме с ОК. Инвертираме с клавишна комбинация Shift + Ctrl + I и натискаме клавиш Delete.

Публикувано изображение

По същия начин изрязваме око по око, а още устата (без инвертиране). За собствено удобство създаваме подслой, когото заливаме с бял цвят.

Публикувано изображение

Натискаме Ctrl+U, за да открием палитра Цвят/Наситеност (Hue/Saturation). Активирайте тониране (Colorize). Задайте нови настройки на вкус. Потвърдете с ОК.

Публикувано изображение

Натискаме Ctrl+L, за да открием палитра Нива (Levels). Приглушаваме леко светлите и тъмни нива. Задайте нови настройки на вкус. Потвърдете с ОК.

Публикувано изображение

Дублирайте слоя и идете в Филтър -> Размиване -> Размиване по Гаус (Filter -> Blur -> Gaussian Blur). Задайте радиус на вкус, около 2 пиксела. Потвърдете с ОК. Идеята е да се размие повърхността от: цифров шум на снимката, вежди, дефекти на кожата и по този начин да имитира заводска отливка.

Публикувано изображение

Получения резултат дублирайте, като наложите смесване Lighten. Обединете двата слоя с маски. Спуснете на фоновия слой и залейте с черен цвят, който да покрие стария бял.

Публикувано изображение

Дублирайте слоя с маска и задайте различен цвят на копието с палитра Цвят/Наситеност (Hue/Saturation) по описания горе начин. Завъртете маските една спрямо друга с помощта на свободна трансформация Ctrl+T.

Честито! Имате две маски. За делник и празник.

Публикувано изображение


След като се запознахте с поредния урок за магията на photoshop, може да накарате вашия вуйчо, да ви тракне едно фото и да си направите маска от собственото лице. Ефектът е шеметен.

до нови срещи   ^.^

 profruit 

0 Response to "Маската на Зоро"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога