Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Честит празник 1 май, другари!

Днес аз ходих на манифестация с маската на Зоро. Виртуално. Как? С photoshop. Aз не съм д-р. Х. Лектър, ни хан Крум, но се наложи да изрежа истинско лице. За целта подходи леля Пенка, защото портрета й е в анфас и още е нахилена. На работа.

Отваряме леля Пенка в photoshop (само как звучи, гордо). Дублираме слоя и с помощта на перото провеждаме контур по този начин. Това е бъдещата ни маска за карнавала/маскарада/парада/бала.

Публикувано изображение

Точка по точка, докато затворим/обходим лицето. С клик на десен бутон от контекстното меню избираме Make Selection и задаваме за радиус 0 пиксела. Ако желаем леко смегчаване на ъглите задаваме 1~3 пиксела. Потвърждаваме с ОК. Инвертираме с клавишна комбинация Shift + Ctrl + I и натискаме клавиш Delete.

Публикувано изображение

По същия начин изрязваме око по око, а още устата (без инвертиране). За собствено удобство създаваме подслой, когото заливаме с бял цвят.

Публикувано изображение

Натискаме Ctrl+U, за да открием палитра Цвят/Наситеност (Hue/Saturation). Активирайте тониране (Colorize). Задайте нови настройки на вкус. Потвърдете с ОК.

Публикувано изображение

Натискаме Ctrl+L, за да открием палитра Нива (Levels). Приглушаваме леко светлите и тъмни нива. Задайте нови настройки на вкус. Потвърдете с ОК.

Публикувано изображение

Дублирайте слоя и идете в Филтър -> Размиване -> Размиване по Гаус (Filter -> Blur -> Gaussian Blur). Задайте радиус на вкус, около 2 пиксела. Потвърдете с ОК. Идеята е да се размие повърхността от: цифров шум на снимката, вежди, дефекти на кожата и по този начин да имитира заводска отливка.

Публикувано изображение

Получения резултат дублирайте, като наложите смесване Lighten. Обединете двата слоя с маски. Спуснете на фоновия слой и залейте с черен цвят, който да покрие стария бял.

Публикувано изображение

Дублирайте слоя с маска и задайте различен цвят на копието с палитра Цвят/Наситеност (Hue/Saturation) по описания горе начин. Завъртете маските една спрямо друга с помощта на свободна трансформация Ctrl+T.

Честито! Имате две маски. За делник и празник.

Публикувано изображение


След като се запознахте с поредния урок за магията на photoshop, може да накарате вашия вуйчо, да ви тракне едно фото и да си направите маска от собственото лице. Ефектът е шеметен.





до нови срещи   ^.^

 profruit 

0 Response to "Маската на Зоро"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога