Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Profruit Bonjour slogan

Не е тайна, че много разработчици на софтуер вграждат в своите продукти модули, колекциониращи информация за потребителите, а в последствие отправят сведения на своите създатели. Подобен е случая с служба "Bonjour" - дело на Adobe Corporation и техният отговор гласи:

Adobe does not use spyware. To make setup and configuration easier, Adobe uses Apple's Bonjour technology to enable the connectivity to Version Cue servers on a local area network. Bonjour is widely used throughout Mac OS X and Windows in applications like iTunes and popular printers to allow users to set up a network service without any configuration.

Служба Bonjour е предназначена за потребители в локалната мрежа и използва сведения (записи) в служба имена на домейни (Domain Name System) за отриване на други компютри и други мрежови устройства (например принтери) в обкръжението на близката мрежа. Тази приумица на Adobe е своеобразен тих агент, които донася информация за всички клиенти - купили или пиратирали продукт като Adobe Photoshop например. Тук може да се причисли и опитите на update-те, които не трябва да се изключват, а само да се блокират с огнената стена. В крайна сметка ако не ползвате Version Cue се препоръчва на мак потребителите да премахнат този сервиз, защото се оказало, че се ползва за разпространение на вируси.

Доколко е правомерно, аз не мога да съдя, но си запазвам правото да разкарам тази служба от моя компютър и моя регистър с ясна отговорност, че не нарушавам потвърдени съглашения при инсталацията. Bonjour през цялото време виси в процесите, отнема от интернет трафика и подобно поведение ме дразни. Bonjour може да прихванете от друг софтуер на Adobe (или Macromedia) освен Photoshop, програми на iPod или дравери Plug and Play, компоненти от пакет Creative Suite

След инсталация на Adobe Photoshop CS3 за пример ще видите в папка Program Files на вашия Windows папка с име Bonjour. В нея има два файл: mdnsNSP.dll и mDNSResponder.exe. Те ви представят пред вездесъщия Adobe.

mdnsNSP.dll

Пряко Delete върху двата файла не помага. Не помага и режим Safe Mode, нито пък има присъствие за деинсталационем модул в Add or Remove Programs. Какво следва, за да се избавим?

1). Oтиваме в служба сервизи. Това става по пътя start -> Run. В появилия се прозорец пишем services.msc. Даваме ОК.

services.msc

Появява се прозореца на Services. Първи в списъка е сервиз с непривично име: ##Id_String2.6844F930_1628_4223_B5CC_5BB94B879762##.

Това е нашия Bonjour. Кликаме по него и се появява прозорец с идентично име. Натискаме веднъж бутон Stop, a oт падащия прозорец избираме Disabled. OK за финал и затваряме главния прозорец на Services.

Services в Windows XP

2). Създаваме файл del.cmd. За целта в текстови редактор (Wordpad или Notepad) копираме следните редове:
sc stop "Bonjour Service"
sc delete "Bonjour Service"
exit.

Съхраняваме, но променяме разширението от .rtf или .txt (според използвания текстови редактор) на cmd. Потвърждаме изменението с ОК. Получения файл стартираме, от което се активира cmd изпълнението. На практика се премахва сервиза на Bonjour.

Напреднали потребители могат да се обърнат пряко към конзолата на cmd с следните редове:
sc stop "Bonjour Service"
sc delete "Bonjour Service"
regsvr32 /u "C:\Progra~1\Bonjour\explorerplugin.dll"
regsvr32 /u "C:\Progra~1\Bonjour\mdnsnsp.dll"
ren "C:\Progra~1\Bonjour" xxx
del %systemroot%\system32\dns-sd.exe
del %systemroot%\system32\dnssd.dll

в регистъра
HKLM\System\CurrentControlSet\Services\WinSock2\Pa rameters\NameSpace_Catalog5\Catalog_Entries
премахваме поддиректория отнасяща се за mdnsnsp.dll (например 000000000007).

Установяваме:
HKLM\System\CurrentControlSet\Services\WinSock2\Parameters\NameSpace_Catalog5\Num_Catalog_Entries
с значение на ново количество каталози(например 6 вместо7).

Допълнително в регистъра търсим и премахваме всякакви ключове свързани с explorerplugin.dll, mdnsnsp.dll, mdnsresponder.exe и Program files\Bonjour.

Начинаещи потребители могат да ползват утилита LSP-Fix.

Тя извършва всичката работа в регистъра сама и отменя регистрациите на файловете в системата. След стартиране на програмата, в нейния прозорец поставяме птичка V в пункта "I know what I'm doing" (знам какво правя), отделяме в лявото поле ред с файл mdnsNSP.dll и натискаме бутон ">>". Редът ще се премести в дясното поле. Завършваме с бутон "Finish".

LSP-Fix

3). Рестарт на компютъра. Ръчно изтриваме папката C:\Program files\Bonjour.

4). Остават опитите на CS3 да се обновява, за което се прибягва до следното:
папки
C:\Program Files\Common Files\Adobe\Updater
C:\Program Files\Common Files\Adobe\Updater5


се преименуват в

C:\Program Files\Common Files\Adobe\_Updater
C:\Program Files\Common Files\Adobe\_Updater5


Честито освобождение.





до нови срещи   ^.^

07.11.2008  profruit 

1 Response to "Bonjour"

  1. Unknown Said,

    Благодаря за съветите в статията Ви, много полезна информация!
    Поздрави и всичко добро!

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога