Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.Носителите на информация на основата на флаш-памет микросхеми се ползват днес с небивала популярност. Досетихте се, че реч иде за USB Removable disk или Flash stick (накратко ще ги наричам флашка). Много от вас притежават компютърни флаш-дискове в формата на ключодържател с USB-порт, а без картите-памет с многочислените си формати е невъзможно да си представим съвременния цифров апарат, МР3-плейър, GSM мобилен телефон или джобен компютър.

Removable disk
флашка/Removable disk

Основният елемент на съвременната флаш-карта се явява микросхема с NAND-памет. Името флаш (flash) e дадено от японската компания Toshiba в лицето на нейн инженер по име Фудзио Масуока през далечната 1984г, вследствие разработки на първите микросхеми с енергозависима памет и възможност за мигновено изтриване - "in a flash". Изобретението незаслужено се преписва на фирма Intel. През 1985г Toshiba пуска на пазара в промишлени количества флашка с обем 256кВ.


По практичност флашките нямат равни сред сменяемите носители на информация. Заради тях фирма Dell след 2003г преустановява инсталация на флопи-дисковод в своите модели компютри. Голям и постоянно растящ обем с годините, високо бързодействие и надежност на съхранение на информацията, компактност, ниско енергопотребление и съществено лесно подключване към компютър - това е секрета на тяхната популярност. Не на последно място са достъпните цени, които търпят понижение за сметка на нарастващите обеми на флашката.


Към днешна дата флашките на пазара започват с обеми 1GB и достигат 64GB. В случай, че имате флашка над 4GB възниква въпроса възможно ли е да бъде форматирана под NTFS файлова система. Ясно е, че FAT16 поддържа максимален обем на един файл до 2GB, FAT32 до 4GB, но файл с обем над тези 4GB може да бъде записан само под NTFS (с уговорка, че разглеждаме масовата към момента операционна система Windows XP и в частност: Windows 2000, Vista).


Форматиране на флашка

По собствено виждане програмистите на Microsoft са разрешили само FAT или FAT32 файлови системи за Removable disk познат от стандартния начин за форматиране през Windows Explorer, чрез десен бутон на мишката върху преносимото устройство и са скрили опцията за форматиране под NTFS.

форматиране на флашка

За да узнаем начина на NTFS форматиране, аз използвах моя MP3 Аxon плейър, който има вградена флаш-памет на samsung с обем 1GB. При включване на плейъра в USB-порт - Windows Explorer го опознава като "Sigma Tel MSCN USB Device". Toва е моята флашка и това име ще търсите в показаните картинки. Начинът е прост и той се свежда до няколко клика с мишката, разрешаващи рестрикция в "Windows Polices".

МР3 Axon player/Sigma Tel MSCN USB Device
МР3 Axon player/Sigma Tel MSCN USB Device


Предупреждение!
Този материал е с учебна цел. Всички по-нататъшни действия Вие правите на свой риск и аз, нито кое да е трето лице не носим отговорност за последствията на вашите действия. Ако не разбирате смисъла на действията описани долу - по-добре се откажете. В всеки случай направете предварителни копия на вашите файлове и създайте точка на възстановяване.

Действията са следните. Посочвате вашата флашка в прозореца на My Computer. Клик с десен бутон и се спускате в свойства. Следва клик с ляв бутон, за да се отвори прозорец на Removable disk (буква на флашката; Properties. Ляв клик върху бутон Hardware и посочваме с курсора името на флашката. Два клика с ляв бутон, за да се отвори нов прозрец с име Името на флашката Device Properties. В новопоявилия се прозорец активираме с ляв клик бутон Polices, а след това отбелязваме долен радио-бутон Optimaze for perfomance. Следва заключителното ОК.

път до Polices
път до Polices, за отключване на форматиране под NTFS

Така отключваме опцията за форматиране под NTFS.

избор на файлова система в Windows Explorer
избор на файлова система в Windows Explorer

А сега следва нещо куриозно.
Забравете този начин за форматиране под каквато и да е файлова система. Tова е лично мнение и вие сте в правото си, да не се съгласите.
Windows XP може да форматира USB-флашката с вградените си инструменти, но този процес не винаги протича безупречно. Възможно е да повреди флашката!

На помощ идва най-добрият безплатен софтуер. Това е HP USB Disk Storage Format Tool. Той позволява от раз да избирате нужната ви файлова система и да превърнете флашката в системна.

HP USB Disk Storage Format Tool
HP USB Disk Storage Format Tool 

успех

 23 септември 2008 
profruit 

0 Response to "NTFS форматиране на флашка"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога