Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...




Първоначалните настройки на Photoshop CS3, веднага след неговата инсталация, не създават осезаеми неудобства на начинаещите потребители. С следващите редове желая да споделя опит в това направление и подскажа къде и какво е желателно да се пипне за по - добра функционалност на програмата в зависимост от възможностите на вашия компютър. Ще наблегна на най-съществените моменти в неговата прецизна настройка с уговорка, че това касае операционна система Windows XP.


1. Performance (Изпъление)

В процеса на работата си Photoshop CS3 преди всичко използва оперативната (физическата) памет на компютъра. Той изисква памет няколко пъти повече от размера на обработваемия файл. Моят компютър разполага с 1GB памет, а от снимката се вижда моментното състояние на паметта, идеално според програмата. Изводът от само себе си се налага, че колкото повече разполага една машина с обем памет, толкова по-добре за Photoshop.
Специално внимание заслужава настройка Scratch Disks (Работни Дискове). Photoshop съхранява временните файлове при обработка на твърдия диск. В този диск, Photoshop прилага своите множествени ефекти по обработваемото изображение, а още черпи информация при команда Undo (Отмяна на последното приложено действие).
Ако логическите дялове в машината са повече от един е желателно да се укаже на Photoshop с кой дял да разполага за тази цел. По възможност следва да се насочи в несистемен дял (C:\WINDOWS) и същевременно дял с по-гоям размер, за да се избегне забавяне на машината поради page файла и системните файлове на Windows.
В случай, че системната памет или диска бъдат запълнени до край, пред вас ще изплува неприятно съобщение Scratch Disk is full. Възможно е това съобщение да се появи при наличие на свободно място. Решението на проблема се свежда до дефрагментация на диска или по мнение на фотошопери да се инсталира втори твърд диск в ролята на Scratch Disk.
В Preferences -> Perfomance -> History & Cache -> Historuy States може да увеличите броя на стъпките запаметяващи вашите действия по обработка на файла, но това силно ще натежи на Scratch Disk и съответно ще забави бързодействието на програмата.

Публикувано изображение


2. Как да увеличим бързодействието на Photoshop

В Photoshop е заложена функция Automatically Create First Snapshot (Автоматично създаване на първа снимка), която по подразбиране периодично прави резервно копие на файла, с когото вие работите. Копието се съхранява в оперативната памет и забавя работата на системата в цяло. Може да изключим тази функция и по този начин да увеличим бързодействието на Photoshop по следния път:

Window - History (Прозорец - История)

Публикувано изображение

Следва поява на прозорец - История. Натиснете в него стрелката в десния ъгъл и изберете пункт History Options (Параметри на палитрата "История")

Публикувано изображение

В появилия се прозорец премахнете V (лястовичка) Automatically Create First Snapshot (Автоматично създаване на първа снимка).

Публикувано изображение

Готово, сега вашият Photoshop работи по - бързо.


3. Цветови профили и калибровка на монитора

Най-неприятното при усвояване на програмата, че мнозинството потребители въобще не настройват монитора си и работят с настройките по подразбиране дошли след инсталацията на Photoshop CS3. Както и да настройвате монитора си, то вероятността цветовете у вас и на монитора на друг потребител да съвпаднат е малка. Например, при вас може да има син нюанс, а при друг потребител да се получи червен нюанс. За целта има програмни средства (за удобство ще наричам утилита) за настройка, които служат да се избегне проблема с съхраняване на изображението. Най-добре е всичко това да става с помощта на професионални оптически устройства за калибровка на монитора, изестни като "колориметри" (например, PANTONE Huey или i1Display 2). При липса на такава възможност за калибровка може да се възползваме от програмата Adobe Gamma за машини под Windows (при MacOS X напълно подхожда вградената утилита за калибровка на монитора).
Правилно е да се спомене, че калибровка с Adobe Gamma касае видеосистемата като цяло. Визирам двойката - "видеокартата на компютъра и съединения към нея монитор". Adobe Gamma изпълнява още постройка на ICC-профила на монитора, т.е. характеризира устройството.

Using Adobe Gamma on Windows

Calibrate a CRT computer monitor for Photoshop Elements 5.0

Веднага следва уговорка, че програмата Adobe Gamma създава и редактира профили само на CRT монитори. Ако вие работите с LCD монитори, то възползвайте се от програмите на компании Chromix, ColorVision, Gretag/Macbeth, X-Rite, които оставям без коментар.

В хода на строеж на профила (характеризация) Adobe Gamma определя следните параметри:
1. Primaries (първични, базови цветове – цветност на светене на червен, син и зелен луминофор, изхождайки от особеностите на възпроизвеждане на цветове на електронно-лъчевия кинескоп).
За тях може да се разбере от документацията на работния монитор или най-добре от фабричния профил, намиращ се на диска с драйвери за монитора. Това е файл с размер няколко стотин байта. Например, при монитор MAG 786FD това е файл 786FD.icm, описващ ICC Profile на монитора.

Публикувано изображение

2. Цветова температура на бялата точка - определя се с помощта на графически тест или просто се поставя съвпадащата с настройката на монитора.
3. Фукнция на предаване, изхождайки от предложенията на гама-функцията, която се псотига визуално с помощта на тест за уравняване на светлините в полето.

Тези неща ще ви се изяснят след като преминете всички стъпки на Adobe Gamma. Тя се изпълнява само в системи Windows 2000/XP и с съответните администраторски права. Adobe Gamma има несвойствен изглед. Просто кликнете с лява бутон по нея и следвайте wizard-a.

Публикувано изображение

В отделни стъпки вие ще изберете:
- интерфейс
- стартиране на първоначален профил
- настройка на ярост и контраст
- определяне цветност на луминофора
- определяне на гама
- определяне точка на бял цвят (препоръчва се да бъде при значение 6500К)
- определяне на целева точка
- финал и съхранение на профила

Проверка
За да се убедим, че калибровката е протекла успешно, стартираме Adobe Photoshop и преминаваме следния път Edit -> Color Settings. В падащия прозорец избираме новосъздадения профил, в случая с монитор MAG 786FD Color Monitor.

Публикувано изображение

Всички нови файлове ще бъдат съхранявани в нови цветови профил, а старите е нужно да се конвертират в новия с помощта на меню Edit -> Convert to Profile (премахнете V (лястовичка) в прозорчето Flatten Image, за да се избегне сливане на слоевете в един).

Публикувано изображение

Сама проверката може да извършете по следния начин. Създайте нов документ с размери 640 х 480 пиксела. Залейте с произволен цвят. Аз избрах 235 : 114 : 35, който се вижда ограден в син цвят в палитрата на Color Picker. В същия момент извиках палитрата на друга външна програма и съпоставих значенията. За собствено удобство ползвам безплатната програма Instant Eyedropper 1.75 .


до нови срещи в блога

0 Response to "Оптимизация на Photoshop CS3"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога