Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Как да начертаем електрическа схема при възникнала необходимост, например, по всички правила и стандарти неголяма електрическа/електронна схема? Понякога възниква подобна нужда и намирайки се пред клавиатурата на компютъра аз прибягнах до работа на ръка. Скицирах бъдещата схема, после я сканирах и получих цифрово изображение, което може да се нареди до творбите на художници-кубисти първо,а после да послужи за конкретна работа.

скица на ел.схема

Находчивият Windows-потребител може да прибегне до MS Paint или MS Office и се опита да впрегне графическите им възможности. Но, съгласете се това e неудобно и най-вече не съответстващо на стандартите по техническо чертане, на всичко отгоре повечето схеми в такива програми е достатъчно мъчително да се създават.

На помощ идва графическия редактор sPlan, дело на немската ABACOM, специално създаден за чертане на технически чертежи. Програмата работи с векторна графика собствен формат. Притежава всички функции необходими на ползвателя за създаване на качествен чертеж или електрическа/електронна схема. По аналогия на MS Exel работи с няколко страници. Разбира се sPlan няма претенции да мери сили с професионални програми като Protel, Electronics Workbench или CAM350, но от своите 1.9MB обем разгръща значителни възможности за любителска работа.

След стандартна инсталация и регистрация ви посреща работния прозорец на програмата. Работата с нея е интуитивна и не са необходими първоначални обучения. Работи се като в контекстното меню на Windows Explorer. Влачене, пускане, копиране, изтриване.

sPlan чертеж

Готовите елементи в библиотеката на програмата се редактират лесно и е дадена възможност за добавяне на собствено-създадени. Предлага се възможност за вмъкване на картинки. Разполагате с текстови редактор, лупа, мащабиране на експортираното изображение и много други.

sPlan 6.0 включва в себе си следните групи електронни компоненти: акустика, сигнализатори, антенни, блок-захранвания, кондензатори, прекъсвачи, релета, диоди, двигатели, полеви и полярни транзистори, предпазители, генератори, електро-хидравлические елементи, индуктивности, измервателни прибори, операционни усилватели, резистори, тиристори, трансформатори, радиолампи и други елементи в категория "Разни". Библиотеката може да бъде допълвана от сайта на създателя си.

Програмата умее да експортира схемите в *.bmp, *.gif, *.jpg, *.emf формати.

Изпълнение на sPlan 6.0

Изпълнение на скицата с sPlan 6.0

Изпълнение на sPlan 6.0


Допълнително за sPlan:
Платформа: Win NT, 2000, XP, 2003 Server, Vista
Лиценз: Shareware – 39,90 €
Размер: sPlan 6.0 - 1.92MB
Web-сайт: www.abacom-online.de






до нови срещи   ^.^

21.11.2008 profruit 

0 Response to "Чертаем схеми с sPlan"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога