Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


Как да начертаем електрическа схема при възникнала необходимост, например, по всички правила и стандарти неголяма електрическа/електронна схема? Понякога възниква подобна нужда и намирайки се пред клавиатурата на компютъра аз прибягнах до работа на ръка. Скицирах бъдещата схема, после я сканирах и получих цифрово изображение, което може да се нареди до творбите на художници-кубисти първо,а после да послужи за конкретна работа.

скица на ел.схема

Находчивият Windows-потребител може да прибегне до MS Paint или MS Office и се опита да впрегне графическите им възможности. Но, съгласете се това e неудобно и най-вече не съответстващо на стандартите по техническо чертане, на всичко отгоре повечето схеми в такива програми е достатъчно мъчително да се създават.

На помощ идва графическия редактор sPlan, дело на немската ABACOM, специално създаден за чертане на технически чертежи. Програмата работи с векторна графика собствен формат. Притежава всички функции необходими на ползвателя за създаване на качествен чертеж или електрическа/електронна схема. По аналогия на MS Exel работи с няколко страници. Разбира се sPlan няма претенции да мери сили с професионални програми като Protel, Electronics Workbench или CAM350, но от своите 1.9MB обем разгръща значителни възможности за любителска работа.

След стандартна инсталация и регистрация ви посреща работния прозорец на програмата. Работата с нея е интуитивна и не са необходими първоначални обучения. Работи се като в контекстното меню на Windows Explorer. Влачене, пускане, копиране, изтриване.

sPlan чертеж

Готовите елементи в библиотеката на програмата се редактират лесно и е дадена възможност за добавяне на собствено-създадени. Предлага се възможност за вмъкване на картинки. Разполагате с текстови редактор, лупа, мащабиране на експортираното изображение и много други.

sPlan 6.0 включва в себе си следните групи електронни компоненти: акустика, сигнализатори, антенни, блок-захранвания, кондензатори, прекъсвачи, релета, диоди, двигатели, полеви и полярни транзистори, предпазители, генератори, електро-хидравлические елементи, индуктивности, измервателни прибори, операционни усилватели, резистори, тиристори, трансформатори, радиолампи и други елементи в категория "Разни". Библиотеката може да бъде допълвана от сайта на създателя си.

Програмата умее да експортира схемите в *.bmp, *.gif, *.jpg, *.emf формати.

Изпълнение на sPlan 6.0

Изпълнение на скицата с sPlan 6.0

Изпълнение на sPlan 6.0


Допълнително за sPlan:
Платформа: Win NT, 2000, XP, 2003 Server, Vista
Лиценз: Shareware – 39,90 €
Размер: sPlan 6.0 - 1.92MB
Web-сайт: www.abacom-online.de


до нови срещи   ^.^

21.11.2008 profruit 

0 Response to "Чертаем схеми с sPlan"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога