Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver


Погледнете към адресното поле на браузъра от тази снимка.

човеко-понятни адреси в Joomla!

Дълго, непонятно, трудно-запомнящо се. Същото "мисли" и робота, обхождащ вашия сайт за индексация.
Това е сайт в процес на строеж. Той се емулира от локален сървър XAMPP и се задвижва от CMS Joomla!
Задачата този път се свежда нещата да изглеждат така.

човеко-понятни адреси в Joomla!


Нещата се свеждат в следния ред:
 • Включване на модул mod_rewrite към Apache сървъра в XAMPP.
 • Преименуване на файл "htaccess.txt" в ".htaccess" (именно така, без название) в корена на Joomla!-сайта.
 • Вход в панел администратор на Joomla! по пътя :
  Site -> Global configuration -> Seo Settings.
Отмятане на радиобутони според снимка долу.

човеко-понятни адреси в Joomla!

Как се активира модул mod_rewrite към Apache сървъра?

В директория C:\xampp\apache\conf\ отваряме с текстови редактор файл httpd.conf и търсим ред #LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so.

Този ред го разкоментираме (махаме решетката). Търсим още ред AllowOverride None. Той се повтаря няколко пъти и го преправяме на AllowOverride All. Съхраняваме измененията и рестартираме сървъра.

Готово. Имаме човеко-понятните адреси и SEO с една идея напред.

2 Response to "XAMPP, Joomla! и човеко-понятните адреси"

 1. PetyaL. Said,

  Супер полезно!Случайно попаднах тук, търсейки нещо съвсем различно,но...поне на мен, тази информация, ми беше от голяма полза.Винаги са ме дразнели адресите, изписваши се по начина от първата снимка.Благодаря!

   

 2. Profruit Said,

  Здравейте PetyaL,
  блогът към момента е млад, едва на месец време живот и за себе си ми бе интересно кой ще го сефтоса с първи коментар. В смисъл осмели. Честта с падна на вас, за което получавате 10 точки бонус награда.

  В случая с човеко-понятните адреси на Joomla вие печелите ухажване от търсачките, а от друга страна е по-лесно на посетителя да запомни въпросната страница. Печелбата за уеб-мастера става двойна в такъв случай.

  В този аспект може да се допълни с още две неща. Първото е наличие на модул, който дописва директория administrator с парола. На практика това изглежда така http://site.com/admisnistrator_парола.
  Второто е наличие на друг модул забраняващ разглеждане на позициите на същите. Става въпрос за забрана на ?tp=1.

  поздрави

   

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога