Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver
Веднага след празник “Йом Кипур” започва построяването на сука (шатра, колиба), за да се отбележи друг важен празник - “Сукот ” (правилното произношение изисква удвояване на съгласен звук к). Сукот започва на 15-я ден от месец Тишрей и продължава в ерец Исраел седем дни. Сукот се счита за последния от трите главни празника посочени в Петокнижието на Мойсей. Повелява се седем дни от празника да се прекарва в шатрите, в памет на скитанията в пустинята. Когато Бог извел евреите от Египет към Обещаната земя, те живели в такива временни шатри близо 40 години в пустинята, за да умре и последния с робска психика.

В сука ще живеете седем дни, за да знаят поколенията, че в суки сложих да живеят синовете на Исраел, когато ги изведох от земята египетска.
                                                                                                             Аз съм Господ вашият Бог.

Този празник на колибите е време на радост и веселби, и той настъпва тази нощ с появата на първите три звезди. По улиците от дни се виждат издигнати шатри, но с всяка следваща година те стават все по-малко. Подобна колиба никак не е евтина. Най-малката струва 200лв, а големите са с цена 800лв. Тя е модернизирана и представлява разглобяемо метално скеле. Брезент с религиозни надписи, а върху тавана й има разстлани рогозки. Всъщност колоритът изисква покрива да бъде от палмови клони. Много са електрифицирани. Всеки един може да разпъне сука, където му е кеф. Може в центъра на кварталния парк, на плажа или да я залепи под прозореца на кооперацията . Виждал съм сука с климатик. Между другото цяла седмица е празник и не се работи, а дните са платени, децата в ваканция. В момента е циганско лято в Израел. През деня е 30′С, но вечер захладнява до 18′С.


Sukot

Sukot

Sukot

Sukot

Sukot

Sukot

Sukot

Sukot

Sukot

Sukot


камера nokia 6288
02.10.2009
profruit

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога