Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Веднага след празник “Йом Кипур” започва построяването на сука (шатра, колиба), за да се отбележи друг важен празник - “Сукот ” (правилното произношение изисква удвояване на съгласен звук к). Сукот започва на 15-я ден от месец Тишрей и продължава в ерец Исраел седем дни. Сукот се счита за последния от трите главни празника посочени в Петокнижието на Мойсей. Повелява се седем дни от празника да се прекарва в шатрите, в памет на скитанията в пустинята. Когато Бог извел евреите от Египет към Обещаната земя, те живели в такива временни шатри близо 40 години в пустинята, за да умре и последния с робска психика.

В сука ще живеете седем дни, за да знаят поколенията, че в суки сложих да живеят синовете на Исраел, когато ги изведох от земята египетска.
                                                                                                             Аз съм Господ вашият Бог.

Този празник на колибите е време на радост и веселби, и той настъпва тази нощ с появата на първите три звезди. По улиците от дни се виждат издигнати шатри, но с всяка следваща година те стават все по-малко. Подобна колиба никак не е евтина. Най-малката струва 200лв, а големите са с цена 800лв. Тя е модернизирана и представлява разглобяемо метално скеле. Брезент с религиозни надписи, а върху тавана й има разстлани рогозки. Всъщност колоритът изисква покрива да бъде от палмови клони. Много са електрифицирани. Всеки един може да разпъне сука, където му е кеф. Може в центъра на кварталния парк, на плажа или да я залепи под прозореца на кооперацията . Виждал съм сука с климатик. Между другото цяла седмица е празник и не се работи, а дните са платени, децата в ваканция. В момента е циганско лято в Израел. През деня е 30′С, но вечер захладнява до 18′С.


Sukot

Sukot

Sukot

Sukot

Sukot

Sukot

Sukot

Sukot

Sukot

Sukot


камера nokia 6288
02.10.2009
profruit

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога