Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

През първите години на миналия век гръцкият град Солун се оформил като крупен еврейски център в южна Европа. В един момент броят им достигнал 80 000. Те били сфарадими натирени от Испания и Португалия (българските евреи също са сфарадими). В този град създават семейство Леон и Матилда Рекананти. Леон (1890-1945) бил син на много богата фамилия. Баща му бил с италиански корени, а майка му с испански. Младото семейство се преселва да живее в Италия. Матилда ражда четири момчета: Даниел (1921-1984), Рафаел (1924-1999) и Яков (1927-1997). Най-големият бил Хари Рекананти (Harry Recanati). През 1930г в Италия се надига атисемитска вълна и семейството бяга в Палестина. Заселват се в неугледен Тел Авив. Семейното богатсво дава възможност Леон Реканати да открие през 1935г първата сфарадска банка “Palestinian Discount bank”. Всъщност той построил за себе си голям триетажен дом, който съчетавал функциите на фамилен дом и офиси. Нещата потръгват и състоянието се умножавало. След смъртта на бащата, кормилото на банката поема Хари Реканати . В един момент той се жени за 20-години по-младата д-р Мартин Реканати. Управлението на банката скарала големия брат с останалите и през 1960г Хари слага черта на отношенията им. Той се отделя от управлението на натрупалата мощ “Discount bank” и създава своя банка. През 1970г младите братя решават да проведат рискована финансова машинация на световната фондова борса и залагат всички спестявания на клиентите на “Discount bank”. Очаквал ги пълен провал. Discount Bank потънал и завлякъл спестяванията на хиляди израилтяни. Скандалът бил толкова голям, че се намесила Израелска национална банка и се стигнало до хипер инфлация. Този позор накарал Хари да смени фамилното си име (смяната на име в Израел е въпрос на лично желание и става на момента). Хари заживял с фамилия Рали (Ralli), а банката му се преименувала на “Ralli brothers bank”.
Отличителна черта на всеки евреин е количественото натрупване на пари. Това не пасвало на профила на Хари, защото първата му любов била изкуството. Самият той е автор на редица картини и фигури. Състоянието му дало възможност да стане колекционер на произведения на изкуството и да се посвети изцяло на това дело. Към последните години от живота си, Рали открива с свои средства четири музея с сходна тематика. Пунта дел Есте е първият музей, отворил врати в Уругвай, през 1987г. Последвал втори в Сатияго де Чиле в Чили през 1991г. Третият отворил врати в Кейсария, през 1991г, а последният бил открит през 2000г в Мараби Испания. Тези музеи демонстрират най-важните достижения на съвременното латиноамериканско изкуство. Предимно сюрреалстически философски направления. Хари подбирал творбите в зависимост от естетическите им достойнства, заобикаляйки популярността на художника и стойността на творбата. Насадена била интересна концепция за тези музеи. Никаква търговия от всякакво естество на териториите на музеите, никаква реклама (дори в интернет), никакви екскурзоводи и гидове. Няма да видите киоски, магазини за сувенири, няма бистра и ресторанти.
Всеки посетител бива предупреден да не използва две думи: “пари” и “Реканати”, и да не пита за оригиналния произход на изложеното. Музеите не приемат никакви помощи и пожертвувания, включително държавни субсидии. При условие, че плащам 150лв месечен данък-сграда за 75кв. м апартамент ми е трудно да си представя поддръжката на този комплекс. Без претенции за дидактическа функция, всичко в музея е обявено за некомерсиална частна собственост на семейство-банкери Риканати.
Основната концепция на музея-въвеждане на всеки посетител индивидуално в света на сложни преплетени мисли и цветове. Да го накараш емоционално да се събуди, възхити, залюби или да намрази, приеме или отхвърли, но не и да остане равнодушен. Всеки е длъжен да пропусне информацията чрез себе си, без странично влияние и само съобразно своето разбиране за вселена.
Комплексът се намира в близост до булевард “Ротшилд” в Кейсария. В Кейсария живеят мултимилионерите, милиардерите и управниците на Израел. Хари купува от местната управа 18 000кв. м земя. За строежа докарва 50т мраморни блокове от Италия и поверява работата на уругвайските архитекти Кинтеро (Quintero) и Кашиани (Casciani). Участие взел още израилтянина Шаул Школник, който адаптирал проекта към местните условия. Южноамериканският почерк бил длъжен да възпроизведе арабо-испански колониален стил, който да се впише без дразги на очите към местните условия. Музей Рали се състои от две части. Втора част отваря врати едва през 2007г и увеличава изложбената площ до 10 000кв. м. Дизайнът на това обособено крило е оригинален и прост. Четири етажно атриумно здание с сферични зали и централно вито мраморно стълбище. Модерен асансьор и входен фонтан под стъклен куб в центъра на главната зала. В вътрешния двор има беседки и мраморни фигури. Тази площад се нарича “Паметта на Испания”. Рали подчертава еврейската си кръв, разпогайки в двора склуптури на известни евреи. В скулптурите разпознаваме Спиноза, Ибн Гвирол, Рамбам, Сервантес, Нострадамус, Колумб. Четирите етажа разпределят тематики по европейска живопис, библейски сюжети за Адам и Ева, и Ной, и съвремено латиноамериканско изкуство. Общото виждане на художниците представя Ева за здрава жена, с дълга тъмно руса коса и азиатски черти на лицето. Адам е рижав, къдрокос, с брада на Джордж Майкъл. Картините са дело на френски, португалски и испански художници от XVII и XVIII век. Можете да съзерцавате работи на Франсуа Бушер, Рубенс, Ян Тенгнагел, Паоло де Матиса, ван Дик, Хале. Латино творците са предствени от съвременни аржентински абстракционисти, художници от Чили, Уругвай и Мексико.
Колекцията от картинки и скулптури е пленителна, но признавам имената на повечето творци нищо не ми говореха. Просто сюрреалстичния сумбур привличаше и задържаше любопитството ми. Някои неща ми изглеждаха примитивни, абстрактни. Обявени бяха платна на кубисти. Всичко това се случва в първия музей Рали. Той е на три етажа и има вътрешен двор. Окачени са камери за наблюдение и на етаж имаше по 6 мълчаливи пазача. В вътрешната градина или по-скоро малък парк има фигури на Дали. Руска група туристи ги обязди на момента и започнаха някакви селски фотосесии. Приземният етаж на Рали-1 е предложил изложбена площ на фонд Ротшилд. Там е организирана изложба относно историята на Кейсария под името “Европейски град на Святата земя”. В отделни зали може да се запознаете с елинската, ирод, византийската, римската, кръстоносците, арабската и турска епоха на Кейсария.
Целият втори етаж е посветен на Салвадор Дали-един от най-ярките представители на сюрреализма. Уникална колекция от скулптури на испанския художник. Представени са “Венера. Глава и вени”, “Постоянство на времето”, “Космически носорог”, “Космически слон”, “Венера Милоска с чекмеджета”, “Космическата Венера”, “Венера жираф”, “Дан моде” и други.
До паркинга на комплекса се издига мраморен обелиск в памет на избитите евреи в Италия, а до самия вход в комплекса е обособен византийски кът. Там са изложени бюстовете на създателите на еврейската държава.



Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога