Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver

Есен 2009


Денят ми вчера (10.10.2009) бе почивен и той бе предварително заплануван с отдих на Мъртво море. Това означаваше авансово резервиран хотел за един ден. Времето бе прекрасно за сезона. Тихо и слънчево. Температурата на въздуха достигна 33'С, а на водата бе 28'С. Пътуването водеше по магистрала през градовете Ашкелон, Сдерот, Арат в посока Ейлат. След гр. Арат започва Юдейската пустиня. Това е родината на бедуините. Град Арат е малък и скучен. Той е населяван от около 20 000 жители. Тук нищо не може да ти се случи и скуката е гарантирана. Този град е предпочитан от религиозни-идиши, безсмъртни пенсионери и бедуини - наркопласьори. Последното е факт и ако искаш да опънеш един "джоинт" търсиш бедуинските будки. Израел в класациите по дълголетие на живот се намира в челните меса на. Лидер е Япония. Градовете Тверия и Арат са тези, които извеждат Израел в подобна класация. Те са под морското равнище и се водят курортни селища. Няма промишленост, която да трови въздуха, спокоен монотонен живот плюс кашерна храна е гарант за столетие.

Единствения завод в Арат е козметичният. Добиваните соли от Мъртво море се преработват в козметични лечебни кремове, мазила и т.н.

Ранното ми пристигане в града включваше спирка в малък импровизиран бар. Думата бар е силна в случая. Израел страда от два дефицита - земя и вода. Дворът бе преустроен магазин за цветя, обществена тоалетна - нещо което е рядкост тук и самия бар. Барът предлагаше кафе негърска пот за класическите 3$. По дървените стени висяха сламени кукли, които взех за вуду. Руска реч режеше ухото ми и руски цигари тровеха белите ми дробове. Тьотки в гигимотски тела, а до тях мъжете им в женообразни, с кореми за сиамски близнаци в 8 месец. Картината се допълваше от авангардните им одежди. Преуспял комбайнер се познаваше по следните признаци - строга къса подстрижка, впита блузка с орел и някакво шит мото на английски. Прави джинси с спуснати джобове  и задължителните кожени остри обувки с равна подметка от гьон. Тези хора гордо носеха златни кръстове и това ме караше да мисля, че в този глух край на света е докарана поредната доза сибирска паплач, решила да изпита закона на Архимед в кандидат чудо на света.

Пътят извиваше надолу. Предстоеше спускане до -450м под морското равнище. Гледката водеше до смесени чувства с извод - Das ist Mars. Пътните знаци предупреждаваха за внезапна поява на камили на пътя. Първият пик е от камерфон през стъклото на прозореца. Релефът е хълмист и ерозиран от дъждове и температурни инверсии. Повърхностният слой е каменист и той не попива дъждовете.Дъждовете през зимата са опасни. Водата се изтича в Мъртво море, а това прави пътя в канал.


Dead Sea


Следващите две са историческия град Содом и Гомор. Да, това е градът. Претенции за този град има и Йордания.Нейният обаче комерсиализиран и уреден с хотели, но спор между историци и археолози твърди, че Содом и Гомор се намира в Израел. Той е на пътя за Мъртво море. Има обособена спирка покрай пътя и от орлов поглед, да се огледа града.


Dead Sea

Dead Sea


Комплекс. Има няколко такива. Те притежават прилежаща плажна ивица. Показвате куверта и влизате през ограда и охрана. Изборът предлага открити или закрити басейни, или морето. Избирате морето. Частно посещение предлага общия плаж. Безплатен е. Освен хотелска стая се предлага мини-апартаменти под палмите в непосредствена близост до басейна.


Dead Sea

Dead Sea

Dead Sea

Dead Sea

Dead Sea

Dead Sea

Dead SeaВодата е кристална на вид с зеленикав отенък. Фин пясък на плажа. Шезлонги, чадъри и столове са от хотела. Всеки плаж е охраняем. Има спасител и се съобразявайте с правилата за къпане. Без монокини. От другата страна е Йордания, а няколко километра северно е Палестина. Нормално е да видите граничен тежковъоръжен патрул на плажа.

Тук няма облаци, а една вечна мараня към хоризонта. Влажността е едва 15% и се диша спокойно. Слънцето е силно. Дъното на морето е отложена сол на камък. Не е остра, но за всеки случай има коридор с перила, улесняващи вашето влизане в водата. И ако на повече езици това море е известно като Мъртво море, то на иврит се произнася "ям ха-мелах" (море на солта).


Dead Sea

Dead Sea

Dead Sea

Dead Sea

Dead Sea

Dead Sea

Dead Sea


Усещането в водата своеобразно. Плуване няма, а то се свежда до плаване. Не се страхувайте, ако не умеете да плувате. Тези умения тук не са нужни.Динамично плуване е забранено по ред причини. Първото усещане е щипане и то ми напомни за сутрешното бръснене. Солената вода прониква в раните и предизвиква леко това неприятно чувство. Морето не е дълбоко. Тихо е. Няма вълни, а едно леко течение. Водата е еднакво топла на дълбочина и това е много приятно. Неприятното е ако влезе в очите ви. Сърби и побързайте да ги промиете с прясна вода. Вкусът й също е тежък. Горчив, солен и гаден. Новото е, че това  не е обичайна вода, а мазна. Всякаш се потапяте в олио. Тя не съхне бързо на суша, а тялото на кожата ви става мазна и лепкава, но опъната. Слагате малка гумена възглавничка под врата и се отпускате по гръб. Морето ви изтласква в подобие на безтегловност нагоре  и не ви позволява да потънете. Остава да сложите слънчеви очила и да разперите поредния брой на Playboy. Препоръчва се престой в водата не повече от 20мин, а после от близката лавка да си купите лечебна кал и да намажете тялото си.


Dead Sea

Dead Sea

Dead Sea

Dead Sea

Dead Sea

Dead Sea

Dead Sea


Обядът включваше обилна шведска маса. Преядох. Стана ми тежко и заспах на шезлонга под чадъра. Събуди ме същата онази блядска реч от мягкий знак и Е-обортное, докарала тези непонятни хора от степи и тундри. В момента на пробуждане ми се прииска водата да бъде атакувана от генно-модифицирани пирани, които да оглозгат до кокал всичките, пък били ми те и братушки. За капак исках да изплува Неси и той да им набива по "кофите" с опашка понятието тишина. За да изключа от тях си натъпках ушите с тапи задвижвани от 8GB техно. Нагледах се на разширени вени, целулити, стрии, смъкната кожа. Призляваше ми от съседите. Грузин с мъх по-обилен от на Кинг Конг и някаква курнелия с тяло на Клаудия Шифър и лице претъпяло чернобилска мутация.Лято 2010

До Ейн Геди и назад

Името на най-ниската точка на земята е Ейн Геди. В превод от иврит е извора на козлето. Любопитството ми ме подтикна да посетя това място за което го споделям с вас. Нека бъде минутка за релакс в края на блога.

Ейн Геди е оазис, намиращ се 100м над нивото на Мъртво море. Околностите на това място свидетелствуват за живот от преди 5000 години. Наблизо е Мецада (крепост Масада), в която се се укрепили последните евреи преди да паднат под господството на Рим. Оазисът е широко известен с лечебните си минерални води. Реч от цял свят се чуваше на това място. В деня на моето посещение, живакът в термометъра отчете +52'С на сянка.Натиснете предварително F11 на вашата клавиатура
камера Pentax Optio T30

Пътят към Содом
Мъртво море
Ейн Геди

до нови срещи   ^.^

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога