Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...



На притежатели на мобилни телефони с поддръжка на Java често им се случва да прехвърлят/обменят/копират файлове. Възможните пътища са: чрез инфра-червен порт или bluetooth. Споделянето чрез GPRS или пряко съединение към компютър през USB порт е отделна тема и тя няма да бъде засегната.
Размяната на цифрови изображения и музикални файлове не представлява трудност. Избираме дадения файл и от опциите на телефона го прехвърляме, но когато опре до java-приложение или мидлет, нещата удрят на камък.

Java-приложение или мидлет (midlets) е абревиетура на Mobile Information Device Application. GSM-телефон, поддържащ Java дава възможност за инсталиране на мидлети, което увеличава неговата функционалност. В добавка многообразието от Java-игри и приложения за мобилен телефон на платформа J2ME (Java 2 Micro Edition) са възможности за всеки един, да превърне слушалката си в подобие на смартфон. Приложението има два типа файлове: jar е архивен формат, който реално съдържа софтуера, а jad формата (Java Application Descriptor) съхранява различна допълнителна информация - инсталационен път, размер, разработчик, версия и др.

Следващите редове засягат частен случай. Те касаят споделяне на java-приложения между телефони Nokia, програма Nokia PC Suite, bluetooth устройство и десктоп с Windows XP. Инсталацията на програма Nokia PC Suite и инсталацията на драйвери за bluetooth устройство ще бъдат прескочени.

Телефоните на Nokia от серията S40 (6131, 6280, 6288) проявяват един каприз след време. Разбива се леглото на конектора и слушалките, или USB-кабелът работят неуверено. Това ме накара да премина към по-бавния трансфер спрямо кабела, а именно bluetooth. От друга страна аз исках да прекопирам java-приложение от единия ми телефон 6288 на другия 6280. Конкретно исках да прехвърля java-книга от единия на другия. За целта стартирах Nokia PC Suite. Синхронизирах я с двата телефона по bluetooth, след което виждах двата телефона в Nokia Phone Browser.

Nokia Phone Browser

двата телефона в Nokia Phone Browser


С помощта на мишката браузвах картата на единия телефон. Интересуваше ме мидлет с име HTML. В случая се копира само файл с разширение HTML.jar. Toй е асоцииран от Nokia Application Installer file. Всичко останало с подобно име го игнорирате. То не касае копирането.

java-книга HTML
копиране на java-книга HTML


Стандартно копиране и бразуване в картата на други телефон. Поставяне. Готово. Имам прехвърлена java-книга в телефон 6280.

java-книга в 6280
java-книга с име HTML прехвърлена в 6280

Резултат на практика.

Nokia 6280




Книгата HTML за вашия телефон.
Ако разполагате с интернет на телефона си, може да набере адреса директно в браузера на вашия телефон и по този начи да я инсталирате по-бързо.

За финал искам да поднеса малък подарък на всички фенове на Profruit|blog. Toвa e java-речник за вашия телефон. Речникът е прав и обратен от/към иврит в комбинация с арабски, френски, руски, английски и испански. Две условия са нужни: телефонът да поддържа Java 2 Micro Edition и инсталирани източни шрифтове.

Направа на java книга

Начините за направа на java книга за мобилен телефон съм разгледал в сайта Java книга за мобилен телефон. Преглеждате секция "Преглед на програми изработащи java книга" и избирате предпочитана програма за целта.




до нови срещи   ^.^

18.10.2008 profruit 

0 Response to "Мидлет копиране между телефони"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога