Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver


На притежатели на мобилни телефони с поддръжка на Java често им се случва да прехвърлят/обменят/копират файлове. Възможните пътища са: чрез инфра-червен порт или bluetooth. Споделянето чрез GPRS или пряко съединение към компютър през USB порт е отделна тема и тя няма да бъде засегната.
Размяната на цифрови изображения и музикални файлове не представлява трудност. Избираме дадения файл и от опциите на телефона го прехвърляме, но когато опре до java-приложение или мидлет, нещата удрят на камък.

Java-приложение или мидлет (midlets) е абревиетура на Mobile Information Device Application. GSM-телефон, поддържащ Java дава възможност за инсталиране на мидлети, което увеличава неговата функционалност. В добавка многообразието от Java-игри и приложения за мобилен телефон на платформа J2ME (Java 2 Micro Edition) са възможности за всеки един, да превърне слушалката си в подобие на смартфон. Приложението има два типа файлове: jar е архивен формат, който реално съдържа софтуера, а jad формата (Java Application Descriptor) съхранява различна допълнителна информация - инсталационен път, размер, разработчик, версия и др.

Следващите редове засягат частен случай. Те касаят споделяне на java-приложения между телефони Nokia, програма Nokia PC Suite, bluetooth устройство и десктоп с Windows XP. Инсталацията на програма Nokia PC Suite и инсталацията на драйвери за bluetooth устройство ще бъдат прескочени.

Телефоните на Nokia от серията S40 (6131, 6280, 6288) проявяват един каприз след време. Разбива се леглото на конектора и слушалките, или USB-кабелът работят неуверено. Това ме накара да премина към по-бавния трансфер спрямо кабела, а именно bluetooth. От друга страна аз исках да прекопирам java-приложение от единия ми телефон 6288 на другия 6280. Конкретно исках да прехвърля java-книга от единия на другия. За целта стартирах Nokia PC Suite. Синхронизирах я с двата телефона по bluetooth, след което виждах двата телефона в Nokia Phone Browser.

Nokia Phone Browser

двата телефона в Nokia Phone Browser


С помощта на мишката браузвах картата на единия телефон. Интересуваше ме мидлет с име HTML. В случая се копира само файл с разширение HTML.jar. Toй е асоцииран от Nokia Application Installer file. Всичко останало с подобно име го игнорирате. То не касае копирането.

java-книга HTML
копиране на java-книга HTML


Стандартно копиране и бразуване в картата на други телефон. Поставяне. Готово. Имам прехвърлена java-книга в телефон 6280.

java-книга в 6280
java-книга с име HTML прехвърлена в 6280

Резултат на практика.

Nokia 6280
Книгата HTML за вашия телефон.
Ако разполагате с интернет на телефона си, може да набере адреса директно в браузера на вашия телефон и по този начи да я инсталирате по-бързо.

За финал искам да поднеса малък подарък на всички фенове на Profruit|blog. Toвa e java-речник за вашия телефон. Речникът е прав и обратен от/към иврит в комбинация с арабски, френски, руски, английски и испански. Две условия са нужни: телефонът да поддържа Java 2 Micro Edition и инсталирани източни шрифтове.

Направа на java книга

Начините за направа на java книга за мобилен телефон съм разгледал в сайта Java книга за мобилен телефон. Преглеждате секция "Преглед на програми изработащи java книга" и избирате предпочитана програма за целта.
до нови срещи   ^.^

18.10.2008 profruit 

0 Response to "Мидлет копиране между телефони"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога