Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Запознайте се. Това е Светлана. Предполагам, че така се казва. Млада жена, бяла кожа, светли коси постави избора ми върху нея и честа да участва в този photoshop урок. Най-вече снимката е ествествена, не е ретуширана.
По този начин ще се научим как да създадем по-интересна черно-бяла версия на изображение, фокусирайки драматична светлина върху лицето, за да задържим вниманието върху обекта.

оригинална снимка
Цветен портрет


обикновена черно-бяла снимка
Черно-бял портрет


драматична черно-бяла снимка
Драматичен черно-бял портрет


Това е нашият финален резултат, към когото ще се стремим.
Първа стъпка зареждаме снимката на Светлана в програма Photoshop.  От слоеве се превключваме на палитра  канали (Channels). Разглеждаме поотделно всеки канал и избираме най-изразителния. Кликайки по пиктограмата на канала вие го избирате и изклювате съседните два. Аз се спрях на червения канал, като най-контрастен и ярък.
С клавишна комбинация Ctrl+A (Win) / Command+A (Mac)  селектирате канала.

Channels


Връщате се обратно в палитра слоеве (Layers). Създавате нов слой (виж пиктограмата оградена в червен кръг). Името му в слачая Layer3 е без значение и то е произволно. С клавишна комбинация Ctrl+V (Win) / Command+V (Mac) поставяте копието от буфера за размяна (clipboard) на системата в създадения слой.

Layers


Следваща стъпка е подготовка на градиент. Активиране на инструмента става от клавиш  L. Според показаната картинка той е чер в единия си край до бял в другия. Нужния градиент подбираме в редактор за градиенти (Gradient Editor).

Gradient Editor


Над слой Layer3 създаваме нов слой Layer1. По начина показан на картинката прокарваме градиента. След запълване регулираме плъзгача на прозрачност (Opacity) до 60%. Променаме режима на смесване на Overlay.




Създаваме пореден нов слой с име whitning. С помощта на инструмент магнитно ласо (Lasso) обхождаме главата в затворен контур. Не е нужна хирургическа точност на селектирането.




Следваща стъпка е подготовка на градиент. Активиране на инструмента става от клавиш  L. Според показаната картинка той е бял в единия си край до прозрачен в другия.




Заливаме по показания начин с подготвения градиент.  Контурът играе роля на граница. Той позволява действие на градиента само вътре му. Изключваме контура с клавишна комбинация Ctrl+D (Win) / Command+D (Mac).




Следва размиване на слоя, залят от белия градиент. Пътят за това е Filter > Blur > Gaussian Blur. На око задаваме в порядъка на 8px дo 14px размиване. Тази граница не е строга и конкретният резултат ще каже своята дума. Целта е да се избегнат резки граници на слоя, а това до последвала поява на ореол Оперирайте с инструмент Refine Edge (Alt+Ctrl+R) при активен контур, като променяте неговите стойности до добиване на по-добър резултат


Gaussian Blur


В свойствата на слоя сваляме плъзгача за пълнеж (Fill) до 0%. Това се налага от обстоятелството да скрием градиента, но придадем други свойства, които плавно ще подсилят търсения ефект.
Единствен приложим стил ще бъде Outer Glow. Активира ме го.

Outer Glow


Действаме по показаната снимка и значеията заградени в червен кръг. Те не строги и вашия вкус ще определи финалните им значения. Подсилване на белотата идва като заменим жълтия цвят поп одразбиране с бял (виж белия квадрат в чеврен кръг).

Layer Style
При мен се  появиха артефакти около контурите на лицето. За целта маркирах всички слоеве и с клавишна комбинация Shift+Ctrl+Alt+E и ги обединих в нов независим слой. Полученият слой дублирах с Ctrl+J. Дубликата размих по показания горе начин, чрез Gaussian Blur. Радиус до 2px. Това размива контура заедно с артефактите. На същия слой пуснах маска, която протрих до долен слой, без да закачам контурите.
За себе си смятам, че душата на един човек са очите. Те са много силно изразно средство. За това с ластика протрих зеници в всички слоеве и в краен резултат те се запазват в оригинален вид. Очите на Светлана са стъклени, а това само е в плюс за ефекта.
Това е всичко. Остана да подготвите новото домашно.





до нови срещи   ^.^

27.10.2009 profruit 

0 Response to "Драматичен черно-бял портрет"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога