Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver

Запознайте се. Това е Светлана. Предполагам, че така се казва. Млада жена, бяла кожа, светли коси постави избора ми върху нея и честа да участва в този photoshop урок. Най-вече снимката е ествествена, не е ретуширана.
По този начин ще се научим как да създадем по-интересна черно-бяла версия на изображение, фокусирайки драматична светлина върху лицето, за да задържим вниманието върху обекта.

оригинална снимка
Цветен портрет


обикновена черно-бяла снимка
Черно-бял портрет


драматична черно-бяла снимка
Драматичен черно-бял портрет


Това е нашият финален резултат, към когото ще се стремим.
Първа стъпка зареждаме снимката на Светлана в програма Photoshop.  От слоеве се превключваме на палитра  канали (Channels). Разглеждаме поотделно всеки канал и избираме най-изразителния. Кликайки по пиктограмата на канала вие го избирате и изклювате съседните два. Аз се спрях на червения канал, като най-контрастен и ярък.
С клавишна комбинация Ctrl+A (Win) / Command+A (Mac)  селектирате канала.

Channels


Връщате се обратно в палитра слоеве (Layers). Създавате нов слой (виж пиктограмата оградена в червен кръг). Името му в слачая Layer3 е без значение и то е произволно. С клавишна комбинация Ctrl+V (Win) / Command+V (Mac) поставяте копието от буфера за размяна (clipboard) на системата в създадения слой.

Layers


Следваща стъпка е подготовка на градиент. Активиране на инструмента става от клавиш  L. Според показаната картинка той е чер в единия си край до бял в другия. Нужния градиент подбираме в редактор за градиенти (Gradient Editor).

Gradient Editor


Над слой Layer3 създаваме нов слой Layer1. По начина показан на картинката прокарваме градиента. След запълване регулираме плъзгача на прозрачност (Opacity) до 60%. Променаме режима на смесване на Overlay.
Създаваме пореден нов слой с име whitning. С помощта на инструмент магнитно ласо (Lasso) обхождаме главата в затворен контур. Не е нужна хирургическа точност на селектирането.
Следваща стъпка е подготовка на градиент. Активиране на инструмента става от клавиш  L. Според показаната картинка той е бял в единия си край до прозрачен в другия.
Заливаме по показания начин с подготвения градиент.  Контурът играе роля на граница. Той позволява действие на градиента само вътре му. Изключваме контура с клавишна комбинация Ctrl+D (Win) / Command+D (Mac).
Следва размиване на слоя, залят от белия градиент. Пътят за това е Filter > Blur > Gaussian Blur. На око задаваме в порядъка на 8px дo 14px размиване. Тази граница не е строга и конкретният резултат ще каже своята дума. Целта е да се избегнат резки граници на слоя, а това до последвала поява на ореол Оперирайте с инструмент Refine Edge (Alt+Ctrl+R) при активен контур, като променяте неговите стойности до добиване на по-добър резултат


Gaussian Blur


В свойствата на слоя сваляме плъзгача за пълнеж (Fill) до 0%. Това се налага от обстоятелството да скрием градиента, но придадем други свойства, които плавно ще подсилят търсения ефект.
Единствен приложим стил ще бъде Outer Glow. Активира ме го.

Outer Glow


Действаме по показаната снимка и значеията заградени в червен кръг. Те не строги и вашия вкус ще определи финалните им значения. Подсилване на белотата идва като заменим жълтия цвят поп одразбиране с бял (виж белия квадрат в чеврен кръг).

Layer Style
При мен се  появиха артефакти около контурите на лицето. За целта маркирах всички слоеве и с клавишна комбинация Shift+Ctrl+Alt+E и ги обединих в нов независим слой. Полученият слой дублирах с Ctrl+J. Дубликата размих по показания горе начин, чрез Gaussian Blur. Радиус до 2px. Това размива контура заедно с артефактите. На същия слой пуснах маска, която протрих до долен слой, без да закачам контурите.
За себе си смятам, че душата на един човек са очите. Те са много силно изразно средство. За това с ластика протрих зеници в всички слоеве и в краен резултат те се запазват в оригинален вид. Очите на Светлана са стъклени, а това само е в плюс за ефекта.
Това е всичко. Остана да подготвите новото домашно.

до нови срещи   ^.^

27.10.2009 profruit 

0 Response to "Драматичен черно-бял портрет"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога