Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.

HDD Guru

Разяснения на основни понятия, касаещи твърдия диск

S.M.A.R.T. наблюдaва оновните характеристики на твърдия диск.Технологията S.M.A.R.T. също е преживяла еволюция и в момента тя е представена от S.M.A.R.T. III.
Параметрите, които следи S.M.A.R.T. са наречени атрибути, като те са различни за отделния производител. При значение на атрибута под величината "Threshold" (минимално възможното значение, при което се гарантира безотказната работа на HDD) съществува вероятност от неравномерна работа или дори отказ на твърдия диск. Атрибутите са критически важни и некритически. Преминаването на критически важен параметър зад предела на threshold, фактически означава излизане от строя. Изход зад пределите на допустимите значения на некритическите важни параметри ще свидетелствува за наличие на проблеми, като е възможно да пострада производителността например.
Към най-често наблюдавана характеристика се отнася "Raw Read Error Rate" . Това е честота на грешките при четене на данни от диска, произхода на които е свързано с апартаната част на HDD.
Да разгледаме и останалите критически атрибути:

Spin Up Time е времето необходимо на плочите за развъртане от състояние на покой до работни скорости. Разликата във времето заложено от завода с вашето се обяснява с наличното захранване в машината.

Spin Up Retry Count е числото на повторните опити на развъртане на плочите до работни скорости, в случай че първоначалния опит е бил неуспешен.

Seek Error Rate е брой грешки при позициониране на главата. Те могат да бъдат вследствие на повреда в серво-контролните участъци (маркираните за целта), прекомерно термическо разширение на диска (прегряване), механически проблеми в блока за позициониране на главата. Радвайте се, ако Value е с високи стойности. Това говори, че всичко е наред.

Reallocated Sector Count е числото на операции за преразпределяне на секторите. S.M.A.R.T. в съвременните дискове е способен да направи анализ на сектора за стабилност към работа "в полет" и в случай, че го счете за недоброкачествен, да го прегрупира към опашката.

Некритическите се отнасят към така наречените "информационни атрибути" и те се грижат за следното:

Start/Stop Count е броя стартирания/спирания на шпиндела на твърдия диск.Ясно е, че електромотора има свой живот.

Power On Hours са възможните моточасове на твърдия диск.

Drive Power Cycle Count е количеството пълни цикли включване-изключване на диска. Важно е да се знае, че по този атрибут може да се оцени например колко е използван диска до момент. При покупка на диск втора ръка този атрибут издава истината. Това важи и за предходния атрибут.


Temperatue - едва ли има нужда oт разяснение. Тук се съдържа показанията на вградения температурен датчик. Важно-температурата има огромно влияние за живота на диска, даже тя да се намира в допустимите предели.

Current Pending Sector Count - тук се съдържа числото сектори кандидати за замяна. Все още не са "bad sectors", но са заподозрени поради лошо четене спрямо стабилен сектор.

Uncorrectable Sector Count е броя грешки, които не са били корегирани при достъп към сектор. Възможни причини са проблеми с механиката или изхабена повърхност по плочата на диска.

UDMA CRC Error Rate е числото на грешките при пренос на данните по външния интерфейс. Лоши кабели или клок са причините.

Write Error Rate отговаря за честотата на грешките при запис върху диска. Явява се показател за качеството на повърхността и механиката на диска.

Битува питане, защо в "idle режим" дискът започва да цикли или да се самовключва? Това е заради S.M.A.R.T. При относително спокойствие, системата във фонов режим прави анализ на твърдия диск. Времето може да бъде от секунди до часове, не е регламентирано. Самодиагностичните тестове са "Off-line collection"- фонов, "Short Self-test"- съкратен, "Extended Self-test"- разширен.
Всички произтичащи грешки и изменения на параметри се фиксират в таблиците на S.M.A.R.T.
Taзи информация ще бъде база за анализ и съставяне на прогнози, нещо което е в презумпцията на програми за тестване здравето на твърдия диск от рода на:

Drive Health
DriveSitter
HD Tune
HDDScan

състояние на твърд диск посредством DriveSiter
DriveSiter

Списъкът от програми тестващи здравето на твърдия диск може да се продължи, но в моя случай аз ще застъпя последните две. Причината, подтикнала ме да пиша тези редове, стана твърд диск Seagate Barracuda ATA III модел ST33006202A 30GB. Той се оказа в ръцете ми с думите: "виж го, не мога да го подкарам". Прибрах се в къщи, почесох се, заредих си студена бира, разрезах диня и престъпих към реанимация. Реших, че работната ми машина ще бъде операционна, за да не разкачам кабели. Отворих капака. Изключих DVD-RW дисковода и на негово място подключих 30 гигабайтовата баракуда. Windows си замълча и не оповести с балон, че е намерено ново хардуерно устройство. Дискът развъртя, но не изгря в прозореца на My Computer.

моят компютър погледнат отвътре
моят компютър

Tой е с дъно ASUS P5B-E, двуядрен интел процесор и инсталиран Windows XP SP3. Движи се от SATA 250GB WD диск. Захранването е "жълто".
Погледнах в Computer Management и по-точно в Disk Management. Там се виждаха само дяловете на моя диск без дял от баракудата. Стартирах HD Tune и тя опозна двата диска. Превключих на ST33006202A и започнах превключване на отделните бутони. Първи бутон Benchmark на HD Tune извършва едноименното действие с диска. Отделните опции на диска разбираме чрез бутон Info. Бутон Helt осведомява за проработените часове и основните понятия касаещи S.M.A.R.T. Helth ме осведоми, че два предела са преминали в предупредителна зона оцветена в жълто. Предположително това е диск на 5 години и с отработени 30 000 часа, което е нормално.

анализ на HD Tune
HD Tune

Истината за даден диск проличава в част "Error Scan". Тази опция анализира плочите на диска и показва здравето им. Квадратче от графиката оцветенo в червено означава "лош сектор" с размер 11MB. Края на анализа ме осведоми за 44MB лоши. Лошо.
Лошите сектори биват логически и физически. Първите се лекуват, вторите-не. Логическите са следствие на пренамагнитване по причина на вируси например, докато физическите са следствие на механични повреди. Главата на диска отстои от плочата на 1.2-2 микрона. Всяко сътресение е пагубно, защото причинява задиране, а от това разнасяне на откъртен материал от повърхността по нея.

открити лоши сектори по повърхността на твърдия диск
HD Tune

При тази ситуация излиза, че ще лекуваме лошите. Докато чаках поредния тест аз изядох динята и се отправих към хладилника, че забравих за бирата. Бирата бе измръзнала и се уплаших за гърлото и корема си, затова я оставих да "омекне" на стайна температура. Извадих от хладилника още гръцки готов сладолед и натъпках една пластмасова чаша за еднократна употреба. Пак се почесох (не питайте къде) и пристъпих нататък.
Притежавам колекция от твърди дискове и това създаде библиотека от инструменти за лечение. Неудобството при тях е, че се работи с флопи. Да прехвърлям образите им в бутващ CD-диск ме мързеше, затова се обърнах към сайта на Seagate с очaкване за нещо ново под Windows. Това е прокламирания DiskWizard, който обаче е набъбnал до 120MB под опеката на Acronis. След инсталация-това чудо не даде очаквания резултат. Така и не открих опция "low level format".

Какво е Low Level Format?

Low level format e същото като Zero Fill.
"Zero Fill Drive (Full) will write over the entire data area of the drive. This is useful if a drive has bad sectors that cannot be fixed by the operating system. This will also erase all the data on the drive, but it will take several hours. Zero Fill writes zeros in each data sector up to the complete capacity of the drive and will clean up some file system defects."

Защо пише нули? Защото записа на информация върху диска е в двоична система, а математика учи, че тази система съдържа нули и единици. Тоест, Zero Fill пише само нули, като унищожава бутващ сектор, таблица и записана информация върху диска.

Тук ще ви успокоя. Битува мнение, че Low level format съкращавал живота на диска, дерял го и прочие глупости. За спорта един 10GB диск го минах над 15 пъти с Low level format. Пробвах разни OС-ми в свободното си време. Low level format с думи прости размагнитва диска от първия до последен байт по електромагнитен път. Параноята идва от непознаването на процеса и че след подобен формат не съществува начин за recovery (извличане на информация от диск на ниско ниво).
Обърнах се за помощ към Goolge с ключова фраза "Low level format" и попаднах при братушките. Изтеглих HDDScan от сайта на http://hddguru.com. Това е апликация около 370kB, която предлага аналогични на HD Tune инструменти за диагностика под различен интерфейс. Реших да видя нейния резултат и включих тест на повърхността. Тестът отне 1:19:02 часа.  Резултатите не съвпадаха с тези на HD Tune и аз не се наемам да кажа, чии са по-коректни. Всяка програма изчислява по алгоритми заложени от създателите й. Плюс на изброените програми е, че работят под Windows. Минус, че не поддържат Windows98 и надолу.

анализи на HDD Scan
HDD Scan

HDD Scan

HDD Scan предлага опция плавно акустическо управление, активиране на S.M.A.R.T. и прочие опции присъщи за по-нови модели дискове.
Изненадата дойде, когато прегледах сайта на HDDGuru и открих инструмент за формат на ниско ниво - LLFsetup.2.36.1181. Изтеглих го. Оказа се малък по обем, едва 496kB. HDDGuru предлага отделен инструмент за Zero Fill с име HDDWIP, но до него не стигнах и оставям без коментирам.
Инсталирах LLF (LowLevelFormat) и той ми предложи под Windows да пристъпя към форматиране на ниско ниво. Съгласих се. Процесът протече без да спирам антивирусна и прочие фонови програми, каквото стане.

форматиране на ниско ниво
Low Level Format

За моя изненада формата на ниско ниво протече за 20 минути.
Реших след формата да проверя положението за лоши сектори с HD Tune. Отговор - "излекуван". Радост. Ще бъда HDD гуру в очите на моя познат.

здрав диск


Форматиране на High Level Format

Оставаше да го форматирам на високо ниво. Рестарт на машината тогава.
Аз форматирам само в NTFS. Предимствата й са безспорни по ред аспекти и най-вече неоспорими за стари дискове. Отворих Disk Management в Computer Management и активирах диска. Пак там го разделих на 7GB и останалото. Форматирах първа част, а с после втората д помощта на десния бутон и съветника на Windows. Рестарт и баракудата изгря с двата нови дяла до моите два.

форматиране диска на високо ниво
Disk Management в Computer Management

Disk Management в Computer Management


до нови срещи   ^.^

07.07.2008 profruit 

1 Response to "HDD Guru"

  1. bruce79 Said,

    А какво представляват т.нар Delayed сектори, има ли начин за поправка и въобще как да процедираме при открити такива?

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога