Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...



В продължение на първа част ще пуснем нашия блог реално в интернет.
Първа част аз започнах с уводни думи, които бяха волна моя интерпретация, затова нека уточня.

Блог (англ. blog, от web log, интернет дневник) е уеб-сайт, чието основно съдържание е регулярно добавяне на нови публикации, изображения или мултимедия. Характерно за блога е недълги записи с временна значимост. Хората, поддържащи блог се наричат блогъри. Съвкупността от всички блогове с мрежата роди понятието блогосфера.

Според авторството - блог се дели на личен, групов (корпоративен, клубен) или обществен (открит). По съдържание - тематичен или общ. Основното отличието на блога от традиционен дневник се обуславя от среда, тоест, от неговата аудитория в мрежата, защото блога може да бъде достъпен от определено множество потребители на мрежата. На свой ред блого-читателите могат да встъпят в публична полемика с автора на блога, а това е поредно отличие от дневника.

Характерна възможност за блога е публикация на отговор (коментар, отзив) от посетителите. Това прави блога среда за общуване в мрежата и на свой ред придобива ред преимущества пред електронната поща, чатове или уеб-форуми.

В първа част с учебна цел ние се научихме да инсталираме CMS WordPress на локален сървър. Втора част ще бъде с същата цел, като се придържаме към отработен модел. Наша уговорка е, че ще ползваме безплатен хостинг с поддръжка на PHP и MySQL, a още безплатно домейн-име на нашия бъдещ блог. Отработили и схванали основната идея на упражнението вие сами в бъдеще ще можете да си купите желано име и да преминете на платен хостинг.

Какво трябва да знаем в този случай? Предимства и недостатъци от ползване на безплатен хостинг.

Предимства:
Безплатен. Влагаме само нашите умения и време.

Недостатъци:
Ограничение по дисково пространство. Ограниченията засягат и размера на самата база данни, а това е съществен момент. Например, в нашето упражнение ще ползваме уеб-диск с 5000МВ и заделено място за база данни от 50МВ. Ако пишем дълги постове - тип разказ, на практика това място ще се изчерпи на 80-я по брой, след което ще ни посрещне предупреждение от сървъра, че сме изчерпали наличното място.

Месечен лимит на обмен на данни. Всяко посещение от вас или вашите читатели е обмен на данни, измерени в байтове. Чрез броузъра всеки един изтегля на своята машина публикуваните страници, а това е количество информация. Ако този лимит бъде изразходван за дадения период отново предупреждение от сървъра.

Бавен. Нещата при безплатния хостинг са тромави умишлено.

Несигурен. В един прекрасен ден без предупреждение вашия сайт може да е паднал или често да му се случва през деня.

Ползването на безплатен хостинг не е предимство при котиране в рейтинга на отделните уеб-търсачки. Те взимат това под внимание и вашия блог ще страда в тази класация. Под внимание попада още домейн-името на блога, защото ние ще ползваме такова от трето ниво.

С думи прости ние сме ученици и нашата задача е да подкараме на реален уеб-сървър своя блог. Предвид горното - къде да разположим своя блог? Има много оферти в мрежата на сървъри, предлагащи безплатен хостинг с поддръжка на PHP и MySQL. Нашият избор пада на
http://byethost.com.

Класация го определя като най-бърз хост сред своите, без банери и реклама. Този сървър предлага Vista панел за управление на сайта. Обичайна регистрация с избор на име и парола. Потвърждаване в реална поща. В своята поща вие ще откриете уведомително писмо с нужната информация подобна на приведения пример:

Cpanel Username: b15_3858200
Cpanel Password: 12345678
Your URL: httр://profruit.byethost15.com or httр://www.profruit.byethost15.com
FTP Server : ftp.byethost15.com
FTP Login : b15_3858200
FTP Password : 12345678
MySQL Database Name: MUST CREATE IN CPANEL
MySQL Username : b15_3858400
MySQL Password : 12345678
MySQL Server: SEE THE CPANEL

По подобен начин се процедира и в всеки един друг хост, бил той платен или безплатен.
Cpanel Username: b15_3858200 и Cpanel Password: 12345678 - с това име и парола се логваме в сървъра, за да получим достъп до нашия панел.


Как да си направя блог?
размер 945х465, 148kB


Входът ни отвежда в Control Panel. В ляво има тъмно-синя колонка, а по средата информация, извеждаща нашите данни за FTP достъп. В случая:

Account Information

FTP host name ftp.byethost15.com
FTP user name b15_3858200
Panel user name b15_3858200
POP user name b15_3858200
MySQL host name sql210.byethost15.com
MySQL user name b15_3858200

Всичко дотук запазваме в notepad документ - превантивна мярка срещу забравяне.
Следващ ход е инсталиране на FTP клиент. Аз ползвам програмата Total Commander, защото я намирам за много функционална и практична. С нейна помощ ще се подклюваме към нашия сайт и ще преточваме нужните файлове за строеж на блога, а още ред други важни неща.

Активирайте бутон "Съединение с FTP сървър". В появилия се прозорец ползвайте бутон "Добави". А в поредния появил се внесете данните от "Account Information". Те са име на съединението - byethost15.com, адрес на сървъра - ftp.byethost15.com, вашето потребителско име - b15_3858200 и парола - 12345678. Съхранете настройката. Вие може да се свържете с вашия сайт.


Как да си направя блог?
размер 955х709, 94kB

След постигнато съединени ви посреща вашето място с предупреждение "DO NOT UPLOADS FILES HERE" (не качвайте тук файлове), а над него папка htdocs. Това е вашето царство. Влезте в тази папка и изтрийте нейното съдържание. То е временно генерирана реклама.


Как да си направя блог?
размер 951х712, 79kB

Следващ ход е да преточим нашия блог от твърдия ни диск към уеб-диска.
В първа част ние изтеглихме WordPress 2.8.2. Отворихме архива и го сложихме в папка на локалния сървър, а още си избрахме шаблон (theme, template). В този комплект ще го преточим на уеб-диска, след което ще преминем позната инсталация от първа част.

Умишлено пропускам начин за подкарване на блога, чрез експортиране на съществуващата база и нейно импортиране на новото място. Това упражнение е за напреднали.

Стартирайте отново Total Commander. В левия прозорец разместете директория C:\xampp\htdocs\вашето_име, а в десния се подключете към вашия сайт - byethost15.com\htdocs\**. Натиснете бутон "Shift" и кликнете по произволен файл в лявата част. Това ще маркира всички файлове в червено. Натиснете бутон F5, за да започне преливане на вашия сайт към новото място. Процесът на копиране ще отнеме време в зависимост от вашата интернет-скорост. Важното е в края да се убедите, че всички файлове са преточени.


Как да си направя блог?
размер 951х714, 67kB

Отново се връщаме в нашия Control Panel. Главна задача сега е да създадем база данни. Тя ще съхранява всичката информация по настойки и съдържание на нашия блог.
В сектор Databases кликаме по текстови бутон "MySQL Databases" и влизаме в нов прозорец с същото име.


Как да си направя блог?
размер 689х520, 86kB

Тук просто въвеждаме в текстовото поле - <database-name> името на избраната от нас база и кликаме по бутон "Create Database". Генерираното име - "b15_3858200_testblog" копираме и добавяме към notepad документa. Готово. Нямаме повече работа тук, затова напускаме.


Как да си направя блог?
размер 483х385, 18kB


Ако сега в адресното поле на нашия броузър наберем своя адрес на сайта:
http://вашият_сайт.byethost15.com

ще ни посрещне съобщение, че няма връзка с нашата база данни и правилно. Ние не сме стиковали нещата за такава.
Отново лице в лице заставаме пред Total Commander и по познат начин се свързваме с нашия сайт.

Ако в корена на сайта се съдържа php файл по име wp-config-sample - чисто технически го изтрийте. Под него има файл с сходно име wp-config. Тези неща виждате в прозореца на Total Commander, свързан към вашия сайт. Може и превантивно да извършите промените до момента на преливане към уеб-диска. Идеята е да отворите файл wp-config.php и да промените старите настройки, касаещи локалния сървър на новите. В Total Commander това става с десен бутон на мишката и в контекстното меню да извикате файла за корекция.

Защо така?
Защото имаме ново име на потребител, нова парола, ново име на база данни, нов адрес на MySQL сървър и те са отлични от тези на локалния сървър. Коректно между кавичките заменяте старите данни с нови и съхранявате настройките, а после отпращате на сървъра. Пример за промяна настройките в файл wp-config.php:

<?php
// ** Настройки за MySQL ** //
define('DB_NAME', 'b15_3858200_testblog'); // Име на базата от данни
define('DB_USER', 'b15_3858200'); // Вашето потребителско име за MySQL сървъра
define('DB_PASSWORD', '12345678'); // ...и паролата
define('DB_HOST', 'sql210.byethost15.com'); // Адрес на MySQL сървъра. 99% сигурно е, че е sql210.byethost15.com
define('DB_CHARSET', 'utf8');
define('DB_COLLATE', '');
...
?>


Какво следва?
Позната инсталация на блога, описана в първа част. Наберете в броузъра адреса на вашия сайт и следвайте съветника за инсталация. Ако възникнат проблеми, то те се крият в неправилно оформен файл wp-config.php. В края на инсталация запишете генерираната парола и потребителско име за вход в блога. Влезте и честито. С общи усилия направихме още една крачка.










до нови срещи   ^.^

23.10.2009 profruit 

|

0 Response to "Как да си направя блог? - II част"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога