Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...




Едва ли има киноман, който да не се докоснал до творчеството на френското кино в лицето на две имена-Luc Besson и Jean Reno.Дадат ли си среща тези две натури се получава механизъм, готов да отвее Хиросима и Нагазаки отново.
За Luc Besson ще се сетим с нашумелия му филм “La femme Nikita” създаден през 1990.Класически режисьор за екшън филми.

Jean Reno
Когато го видях за първи път получих някакво отвращение от неговата физика и по специално лице.Дори не знаех, че е французин.Къде е Ален Делон, Ив Монтен, Жерар Филип-сексимволите на френското кино? Жан Рено е грозничък като друг свой сънародник Жерар Депардио.С кривия си нос, наболята брада и лесината по главата го приех за грузинец.Що за жена би се пуснала на такъв мъж, ако не си плати или още повече влюби? Грешах.Първите впечатления са винаги погрешни.С всеки следващ негов филм, аз ставах негов все по-голям хард почитател.

Gary Oldman
Продажно ченге, което е пресякло границата.Той се възбужда само от три неща: синтетични наркотици, много пари и класическа музика.За него Моцарт е класика.Но това не му стига и се ориентирал към по яките момчета Бетовен и Брамс.През цялото време ще бъде неизкъпан с омазнена коса, брадасял и вечен костюм .Отговорът му да убие четири годишно момче е, че бил на неподходящо място в неподходящо време.

Natalie Portman
Жената в този филм.Би трябвало да й отдам заслужено внимание, като започна първо с нея, но ето моята причина.
Богатите й и ексцентрични родители са американски евреи.Те решават за заченат своята рожба в града на трите религии-Йерусалим.Пристигат в Израел и се заселват в същия град.На 09.06.1981 г се ражда Натали Портман под зодиакален знак: Близнаци.Зачената като желано дете, съдбата я дарава с красота и талант намерил реализация в Холивуд.Портман не е истинската й фамилия. Това всъщност е моминското име на баба й.Натали го използва като сценично име, запазвайки в тайна истинската си фамилия.Три години по-късно родителите й се завръщат в САЩ.Тя ще бъде забелязана от Холивуд и ще участва в редица филми дали тласък на кариерата й.По-значимите са:
1995 Heat
1996 Beautiful Girls
1999 Star Wars : Episode I - The Phantom Menace (тук тя е малка, крехка и невинна, още непристанала на Дарт Вейдър.
Днес (относно 2006г) госпожица Портман е студентка в университета в Йерусалим трети курс психология.Нещо я накарало да се завърне в исконната си родина.За този университет мога да кажа, че е много тежък като курс на образование.Децата на местните богаташи, често са изпращани да учат по Европа или САЩ, само защото там било по-леко.

Danny Aiello
За него мога да кажа, че е внимателно подбран образ на италиански емигрант мафиот.Едва ли не той живее за сметка на останалите герои в този филм.Неговата роля е да бъде мазния интересчия, даващ работа на хитмана Леон.


Leon

В крайна сметка.
Един перфектен микс от комедия, патос и насилие.Ако искаш работата добре свършена, наеми професионалист.
Филм, за който е по-добре да се гледа отколкото да се дават обяснения. Животът е гаден, мръсен и кратък. И най-вече за професионалния убиец Леон с мото: “Без жени и без деца!”.Той знае цената и рисковете на същия този живот.Насила отнетата му голямата любов го превръща в майстор в занаята и самотен вълк, убиващ без емоции.Той спасява напук на ”здравия разум” малката Матилда (12 г.) от клането, в което банда корумпирани ченгета избиват цялото й семейство. Сега двамата си имат само един друг, по един твърде човешки начин, уловим само като се гледа филма.Това ще проличи в момента, когато Матилда се обясни в любов на Леон .Помоли го да бъде нежен с нея.Той отказа, но склони да спят заедно.Има жени и жени.Първите са като стъкла, вторите са светици.Единствени в мъжкото сърце.Тя му събу обувките и си облече роклята, която той й купи.Протегна му ръката и се шмугна до него.После му я сви, тъй че той да я прегърне.Искаше го като мъж, а той остана такъв.Имаше я за ангел. Когато Матилда е задържана в полицейския участък, Леон ще отиде да си върне обратно при себе си.В този момент Леон чувстваше единствено любов и нищо не може да го спре.Като лъв разкъсващ всичко по пътя, за да си върне отвлечената лъвицата, той ще ликвидира един по един куките.Единственото оправдание да отнемаш животи е имено този.


Смъртта е…капризна днес.
 Léon, The Professional
Дело на Guamont и разспространен от Columbia

10.07.2006
profruit

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога