Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...



Бурното развитие на софтуера ще доведе до заветния ден, в когото ще бъде написана програма - чудо. Нейната инсталация ще преложи само един супер-бутон. Натискайки го ще се пръкне мечтания супер-сайт, а дотогава ще се задоволяваме с CMS-ките. Истината е, че те, CMS-ките (система за управление на съдържанието) са като полуфабрикати и едното им голо инсталиране не прави сайта съвършен. Необходимо е последвала доработка.

Реч иде за сайт като този, а такива са хиляди. Този сайт се задвижва от Joomla! - скрипт. Проблемът при него е контактната форма за обратна връзка. Тя е резултат на инсталация по подразбиране. В този си вид тя позволява да се превърне в спам-център за писма от всеки един и не възпрепятства същото срещу спам-роботи. Например, в поле  "Вашето име" може да стои произволно име, включително името на жертвата,  в поле "Е-мейл адрес" се попълва е-адреса на жертвата. Останалите полета са за заглавие и съдържание на спам-писмото. Отбелязвайки контролна кутийка "Изпращане на копие от това съобщение до моя собствен е-мейл" на практика изпраща спам-писмото до жертвата от името на сайта и тук никой не е виновен. Системата коректно изпълнява зададеното, а анонимността на злоумишленика е гарантирана.

Това положение си го обяснявам с некомпетентност или незаинтересованост на администратора на сайта. Достатъчно е да се спре тази функция от администраторския панел.


reCapcha за Joomla


За напреднали
Нека погледнем изходния код на страницата с клавишна комбинация Ctrl+U. Първо ще копираме изречението " Изпращане на копие от това съобщение до моя собствен е-мейл", за да се ориентираме в изходния код. С клавишна комбинация Ctrl+F активираме търсачката и в нея поставяме копираното изречение. Тя ни показва следната картина.


reCapcha за Joomla


Копираме идентификатор  "contact_email_copy" и с помощта на търсачката на Total Commander разбираме, че той се намира в файл .\components\com_contact\views\contact\tmpl\default_form.php
За формирането на контролната кутийка и изречениeто отговаря този код в файл default_form.php:

<input type="checkbox" name="email_copy" id="contact_email_copy" value="1"  />
<label for="contact_email_copy"><?php echo JText::_( 'EMAIL_A_COPY' ); ?></label>

Изтриваме го, а с това и функцията за изпращане на копие.


Júlio OliveiraУспехът на борбата срещу ботове дължим на този юноша бледен. Името му е Júlio Oliveira и той е бразилски System Analyst. Негова е заслугата да внедри reCaptcha в контактната форма на под името CCreCaptcha 1.01.





На практика пълният списък от подобни приложения за Joomla! е този и аз не се наемам да коментирам възможностите им.

Изборът  на reCaptcha идва от познанството ми с друга CMS и приложението там. reCaptcha е специализиран скрипт, генериращ размазан шрифт върху картнинки. Картинките са задължителна част от процеса на регистрация на потребителя и така на практика лишава бота от злонамерени действия в уеб-пространството. Накратко своеобразна цедка на спама  и задължително човешко присъствие.
reCaptcha е продукт на университета Carnegie Mellon и е поредно гордо притежание на гиганта Google.


За целта изтегляме JCCReCaptcha1.01.zip от страницата на Júlio Oliveira.
В нова папка на твърдия диск разархивираме съдържанието. Това са два zip архива. Тях инсталираме подред по познатия за това начин.


reCapcha за Joomla


Следва обичайна настройка в администраторския панел.
Преминаваме по пътя Приложения > Добавки >   System - JCCReCaptcha. В лявата част на панела включваме добавката чрез отговор Да. В дясната подбираме тема, език и активация на добавката. Тук има един съществен момент . Необходима е регистрация на сайта recaptcha.net. След регистриране ще получите уникални Public Key и Private Key. Тях добавате в настройката на добавката. Потвърждавате изменения с бутон Запис.
Без тези ключове JCCReCaptcha няма да работи и ще известява с надпис "To use reCAPTCHA you must get an API key".


reCapcha за Joomla




Финален резултат
reCapcha за Joomla


Следва козметика по външния вид. Подравняване. Разширение на блока с размери на ReCaptcha. Отстъп на същата от блока за писмо. Превод на добавката на български и т.н.






до нови срещи   ^.^

31.10.2009 profruit 

0 Response to "reCapcha за Joomla!"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога