Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.Бурното развитие на софтуера ще доведе до заветния ден, в когото ще бъде написана програма - чудо. Нейната инсталация ще преложи само един супер-бутон. Натискайки го ще се пръкне мечтания супер-сайт, а дотогава ще се задоволяваме с CMS-ките. Истината е, че те, CMS-ките (система за управление на съдържанието) са като полуфабрикати и едното им голо инсталиране не прави сайта съвършен. Необходимо е последвала доработка.

Реч иде за сайт като този, а такива са хиляди. Този сайт се задвижва от Joomla! - скрипт. Проблемът при него е контактната форма за обратна връзка. Тя е резултат на инсталация по подразбиране. В този си вид тя позволява да се превърне в спам-център за писма от всеки един и не възпрепятства същото срещу спам-роботи. Например, в поле  "Вашето име" може да стои произволно име, включително името на жертвата,  в поле "Е-мейл адрес" се попълва е-адреса на жертвата. Останалите полета са за заглавие и съдържание на спам-писмото. Отбелязвайки контролна кутийка "Изпращане на копие от това съобщение до моя собствен е-мейл" на практика изпраща спам-писмото до жертвата от името на сайта и тук никой не е виновен. Системата коректно изпълнява зададеното, а анонимността на злоумишленика е гарантирана.

Това положение си го обяснявам с некомпетентност или незаинтересованост на администратора на сайта. Достатъчно е да се спре тази функция от администраторския панел.


reCapcha за Joomla


За напреднали
Нека погледнем изходния код на страницата с клавишна комбинация Ctrl+U. Първо ще копираме изречението " Изпращане на копие от това съобщение до моя собствен е-мейл", за да се ориентираме в изходния код. С клавишна комбинация Ctrl+F активираме търсачката и в нея поставяме копираното изречение. Тя ни показва следната картина.


reCapcha за Joomla


Копираме идентификатор  "contact_email_copy" и с помощта на търсачката на Total Commander разбираме, че той се намира в файл .\components\com_contact\views\contact\tmpl\default_form.php
За формирането на контролната кутийка и изречениeто отговаря този код в файл default_form.php:

<input type="checkbox" name="email_copy" id="contact_email_copy" value="1"  />
<label for="contact_email_copy"><?php echo JText::_( 'EMAIL_A_COPY' ); ?></label>

Изтриваме го, а с това и функцията за изпращане на копие.


Júlio OliveiraУспехът на борбата срещу ботове дължим на този юноша бледен. Името му е Júlio Oliveira и той е бразилски System Analyst. Негова е заслугата да внедри reCaptcha в контактната форма на под името CCreCaptcha 1.01.

На практика пълният списък от подобни приложения за Joomla! е този и аз не се наемам да коментирам възможностите им.

Изборът  на reCaptcha идва от познанството ми с друга CMS и приложението там. reCaptcha е специализиран скрипт, генериращ размазан шрифт върху картнинки. Картинките са задължителна част от процеса на регистрация на потребителя и така на практика лишава бота от злонамерени действия в уеб-пространството. Накратко своеобразна цедка на спама  и задължително човешко присъствие.
reCaptcha е продукт на университета Carnegie Mellon и е поредно гордо притежание на гиганта Google.


За целта изтегляме JCCReCaptcha1.01.zip от страницата на Júlio Oliveira.
В нова папка на твърдия диск разархивираме съдържанието. Това са два zip архива. Тях инсталираме подред по познатия за това начин.


reCapcha за Joomla


Следва обичайна настройка в администраторския панел.
Преминаваме по пътя Приложения > Добавки >   System - JCCReCaptcha. В лявата част на панела включваме добавката чрез отговор Да. В дясната подбираме тема, език и активация на добавката. Тук има един съществен момент . Необходима е регистрация на сайта recaptcha.net. След регистриране ще получите уникални Public Key и Private Key. Тях добавате в настройката на добавката. Потвърждавате изменения с бутон Запис.
Без тези ключове JCCReCaptcha няма да работи и ще известява с надпис "To use reCAPTCHA you must get an API key".


reCapcha за Joomla
Финален резултат
reCapcha за Joomla


Следва козметика по външния вид. Подравняване. Разширение на блока с размери на ReCaptcha. Отстъп на същата от блока за писмо. Превод на добавката на български и т.н.


до нови срещи   ^.^

31.10.2009 profruit 

0 Response to "reCapcha за Joomla!"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога