Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.

Stella Maris - Haifa
Красив бряг на иврит звучи “хоф яфе”. Слеете ли двете думи в една, ще получите “хейфа”, което на арамит (арамейски) значи бряг. Това е предполагаемото обяснение за името на град възникнал преди 1800г и търпял дълго сянката на Акко. Началото си този град води от оставени следи на заселници преди елинския период, устроили се до малък залив в подножието на планина ” Кармел”. Библията и Тора не засягат Хайфа, която днес екзалтира с своите религиозни центрове туриста.
В навечерието на I Кръстоносен поход Хайфа се описва като важен и добре укрепен град. С помощта на венециански флот кръстоносците превземат града през 1100г. Всички еврейски защитници и египетския гарнизон биват избити. Периодът на рицарите отблъсквал евреите и те не се заселвали в Хайфа, която си оставала малка и незначителна крепост на Йерусалимското кралство. През 1187г Салах ад Дин нанася своя удар по кръстоносците и разрушава Хайфа. През 1192г тя била върната на франките по силата на договор. В средата на XIII век крал Людовик IX реконструира градските фортификации. През 1265г египетския султан Бейбарс завоюва отново Хайфа и мамлюците изгонват окончателно кръстоносците. През 1291г Бейбарс сринва Хайфа до основи, като не пощадява манастира на Кармелитския орден, основан на планината Кармел през 1156г. Орденът на Кармелитите е единствения по рода си , основан на Святата Земя. Негов основател се счита рицар-монах Брокард.
Планина Кармел се счита за свято място, благодарение на предание за пророк Илия, които според святото писание се сражавал по тези места с силите на Злото и се криел в пещера на склона на планината. Този склон носи името “Стела марис”, където от брега на морето до върха на планината ще ви преведа с помощта на снимки. Първите стъпки са в “Мошава Германит” - буквално немска колония. Името говори, че квартала е създаден от немци-християни, наричащи себе си темплиери. Обликът на колонията се отличавал значително. Дебели каменни стени изграждали домовете с стръмен вилен покрив и дълбоки изби за консерви. Израелският климат прави подобни сгради странни, защото тук няма сняг и тежки зими. Всъщност темплиерите строили домовете, уповавайки се на опита си. Първоначално домовете им били с плоски покриви, но в последствие разбрали, че дъждованата вода се събира по-лесно в дренажна система свързана към басейн. Вилният покрив имал и второ предимство. Той давал възможност да бъде продухван от морския бриз и така по-леко се понасяло знойното лято. Таванският етаж се обособил за спално помещение. Темплиерите не произхождали от тамплиери. Последните вярвали в необходимостта на възстановяване на Палестина, чрез християнството. Темплиерите от немската колония нямали връзка с Ордена на тамплиерите, помилван през 1312г от папа Климент V. Общото между тях, че названията им произхождат от латинската дума templique (храм) и че са образовани еднакво за своето време. Несмкото заселване в Хайфа станало през месец август 1868г. Заселниците дошли, за да посрещнат края на света и идването на Месията. Изборът им на място бил на разстояние три километра от тогавашна Хайфа. По това време завареният град бил изключително мюсюлмански, царяло разбойничеството и кражбата. Немците заложили голяма улица с ширина 30м. Домовете се строели от двете страни на улицата. Близките земи те изкупили и превърнали в земеделски. Между домовете и земеделските земи заложили още две по-малки успоредни улици и така дали граница на немската колония. Темплиерите не построили църква в своя район. Център на квартала се получил домът за събрания, който функционирал и като училище. Приносът на немците станал равносилен на направеното от турците. Турска ж.п. линия свързала Истанбул с Кайро и превърнала Хайфа в важен промишлен град, с свой порт. Немците провели първата трамвайна линия в Хайфа, влачена от коне до Назарет. Специално за пилигримите построили църква и транзитен център. Турските власти въвели градска полиция, а немците отговорили с пожарна и бърза медицинска помощ. Нещо повече, получили право на автономия и създали своя вътрешна полиция, охрана, болница и хотели. Тези промени тласнали развитието на Хайфа и градът придобил европейски облик.
На 25 октомври 1898г в Хайфа акостира кораб на кайзера на Германия Вилхелм II в компания на съпругата си, кайзерин Аугуста Виктория. Двамата били тръгнали на поклонение на Гроба Господен в Ерусалим. Почудата им била голяма, когато на пристана ги посрещнали сънародници. Знатните гости преминали през главната улица в своята златна карета. Това дало име на главната улицата и тя била наречена “Вилхелм щрасе”.
През 1930г между темплиерите се загнездило настроение за единение с Третия райх. Било сформирано отделение на НСДАП. Масово младежите от колонията станали членове на “Хитлерюгенд”. Вдигната дясна ръка била възприета за поздрав. Над Стела Марис се развели знамена с пречупен кръст.
Тази промяна не убегнала от, имащата мандат над Палестина, Англия. Англичаните преценили създалото се положение и отчели Мошава германит като стан на врага. Депортация в Австралия до последния германец бил изходът на проблема. Всъщност англичаните се оказали техни спасители. След като се справил с еврейския въпрос в Европа, фюрерът решил да ликвидира “кошера”. С двойна мисия към Палестина бил изпратен генерал Ромел. Той пряко рапортувал за броя унищожени евреи на Айхман и Хитлер. Ромел действал по африканското крайбрежие и напредвал към Палестина. Налагало се икономия на патрони и Ромел сътворил конвой на смъртта. Върху каросерията на камиони били монтирани закрити фургони. Ромел тъпкал тези камиони и ги оставял под лъчите на слънцето. Шланг свързвал ауспуха на камиона с вътрешността на фургона. Камионите работели на място и изгорелите газове от мотора задушавали нестретниците. Ромел претърпял тежка загуба в Египет и това прекратило мисията му.
Днес улицата има ново име. Казва се “Бен Гурион”. Къщите са отдадени под аренда. Стопанисват ги араби-християни. Повечето са барчета и бистра, други мини-хотели. Последните метри от възхода на “Бен Гурион” водят в главната порта на “Персийските градини”, където е съграден мавзолея на Деветия пророк. Първоначално се казвал Мирза Хусеин Али и е роден на 12 ноември 1817 в Персия. Пророкът е по-известен с името Бахаулла и създател на бахайската вяра. Близо 10 години време отнел този грандиозен проект, въплътил труда на авангардни дизайнери и архитекти, а вложенитe средства надхвърлили 250млн долара. По думите на Фариборс Сахба, главния създател на комплекса и архитект на отделните тераси: “главната идея на проекта бе създаване на градини, които да докосват душата и по този начин посетителят да спре, и да се замисли. Това съвършено уникално място има нещо особено”.
Фариборс Сахба нашумя с проекта на “Храм на Лотоса” в Ню Делхи и засенчи “Тадж Махал”. Бахайците считат числата 9 и 19 за свещени. На 19 тераса на Персийските градини минава улица “Люи Променад” (снимка #5) на френския квартал. Там се намира своеобразно стълбище от мрамор. Стълбището изкачва към малък градски парк и монумент с автентичен бронзов топ. Топът е турски. Той е охранявал залива на Стела Марис от наполеоновите набези.
Последната снимка показва търговското и пътническо пристанище на Хайфа.
Стела Mарис днес.следва…

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога