Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


WordPress привлича начинаещия именно с тази простота, която му е обещана. Системата се инсталира по спартански начин и предлага моментална работа за равитие на сайта без всякаква предварителна подготовка. Това крие известен риск за младия блогър, ако той не получи желания резултат и съответно ще доведе до разочарование и отказ.
В своите обяснения ще се придържам към тестови блог, издигнат на безплатна площадка, задвижван от WordPress 2.8.2. Нашата задача се свежда до два пунка, касаещи работата с шаблона.


Авторът на статията не носи отговорност за каквито и да било вреди, възникнали в следствие от ползване или невъзможност за ползване описани и предоставени тук. Ползвайте на ваш риск и страх!

При зареждане на вашият сайт, той няма да приеме правилния изглед, докато не бъдат заредени всички стилове и не бъдат изпълнени всички обращения към Базата Данни (БД). Задачата тук ще се сведе до замяна на някои запитвания към БД - от php на html. Разбира се така не може да се подходи към всички обръщения, защото системата оперира с динамично съдържание, но възможните php функции ще изменим, за да ускорим зареждането на сайта.

Нека разгледаме файл header.php. Той е задължителен компонент на всеки wordpress шаблон и там присъства следния код:

<meta http-equiv="Content-Type" content="<?php bloginfo('html_type'); ?>; charset=<?php bloginfo('charset'); ?>" />
<title><?php if (is_home()) { bloginfo('name'); ?><?php } elseif (is_category() || is_page() ||is_single()) { ?> <?php } ?><?php wp_title(''); ?></title>
<meta name="description" content="<?php bloginfo('description'); ?>" />
<meta http-equiv="imagetoolbar" content="no" />
<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('stylesheet_url'); ?>" type="text/css" media="all" />
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="<?php bloginfo('name'); ?> RSS Feed" href="<?php bloginfo('rss2_url'); ?>" />
<link rel="pingback" href="<?php bloginfo('pingback_url'); ?>" />
<?php if (is_single() || is_page()) $logo = 'div'; else $logo = 'h1'; ?>
<?php wp_head(); ?>

А сега преброим повторението на следния ред -  <?php. Отговор - 11 пъти. Това означава, че в самото начало имаме 11 пъти запитване към базата без да е настъпило същинското зареждане на изгледа. Време, което може да се съкрати. Активирайте сайта на главната страница. С комбинация Ctrl+U отворете изходния код на сайта и копирайте същите редове в html формат. Веднага след таг <head> до <meta name="generator".

В моя случай нещата изглеждат така:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
<title>Profruit blog</title>
<meta name="description" content="Страната на чудесата" />
<meta http-equiv="imagetoolbar" content="no" />
<link rel="stylesheet" href="http://profruit.byethost15.com/wp-content/themes/theme/style.css" type="text/css" media="all" />
<link rel="shortcut icon" href="favicon.ico"/>
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="Profruit blog RSS Feed" href="http://profruit.byethost15.com/?feed=rss2" />
<link rel="pingback" href="http://profruit.byethost15.com/xmlrpc.php" />
<link rel='stylesheet' id='wp-pagenavi-css'  href='http://profruit.byethost15.com/wp-content/plugins/wp-pagenavi/pagenavi-css.css?ver=2.50' type='text/css' media='all' />
<script type='text/javascript' src='http://profruit.byethost15.com/wp-includes/js/jquery/jquery.js?ver=1.3.2'></script>
<link rel="EditURI" type="application/rsd+xml" title="RSD" href="http://profruit.byethost15.com/xmlrpc.php?rsd" />
<link rel="wlwmanifest" type="application/wlwmanifest+xml" href="http://profruit.byethost15.com/wp-includes/wlwmanifest.xml" />
<link rel='index' title='Profruit blog' href='http://profruit.byethost15.com' />

Единствено оставям неизменен php код, намиращ се между тагове < title> и < /title>, защото той е важен за SEO и се мени в зависимост от името на публикацита. По този начин намалихме запитванията към БД с цели 10 бройки, което е приличен резултат на фона на простата замяна. Тук се явява възможност да отпишите тага за генератор. За него преди всичко се интересуват хакерите.


Два реда добавен хак в кода дават възможност да ускорите вашия сайт на WordPress близо 3 пъти. На практика  това означава n-пъти съкратено време за зареждане. Настъпи реч за zlib компрессия. Това е един от традиционните предложения на хостинга, отговарящ за компресия на данните. Защо да не го приложим към нашия WordPress и по този начин го ускорим? Zlib събира php кода и го компресира. Когато потребител се обърне към вашия интернет- сайт, Zlib изпраща компресия на броузъра. Това значително съкращава времето за зареждане спрямо некомпресията. Zlib компресията работи с еднакъв успех на стари и нови броузъри и проблеми с несъвместимостта не би трябвало да съществуват. Остава да разберем имаме ли активен zlib на нашия хостинг и ако е изключен, да помолим поддръжката на хоста, да го активира. За начало създаваме малък php файл с произволно име - phpinfo.php. Съдържанието му е следното:

<?php phpinfo(); ?>

Този файл качвате в корена на сайта (htdocs/, public_html/). След това наберете в броузъра пътя до него http://www.вашият сайт.com/phpinfo.php. По този начин ще получите нагледни характеристики описани в таблици. Потърсете опция zlib. За съжаление в примерния блог zlib е наличен, но изключен. Това може да се види в дъното на страницата на следния адрес:
http://profruit.byethost15.com/phpinfo.php

Остава да сложите ускорителя. Отворете файл header.php на вашия шаблон и в самото начало преди ред <!DOCTYPE html PUBLIC поставете този код:

<?php
ini_set(’zlib.output_compression’, ‘On’);
ini_set(’zlib.output_compression_level’, ‘1′);
?>

Съхранете изменението и готово. По идея може да проверите изменението преди и след на този адрес http://tools.pingdom.com.

Примерен резултат на теста
Full page test

Възниква въпрос - какво правим с разширения: wp-cache, wp-supercache, hypercache? Нищо. Всеки сам решава за себе си. WordPress е CMS конструктор. Всяко допълнение е преподставка за дупка и нови потребности на ресурси, защото е своебразен php - скрипт. Колкото по-малко ги има - по-бърз сайт. От друга страна zlib е интегриран в хостинга и по-малко ще товари пре-процесора на сървъра отколкото разширението. Позовавайки се на скромния си опит с WordPress ползата от wp-supercache e скромна секунда спечелено време.

Наличие на файл phpinfo.php повече не е нужен и може да го премахнете, той е информативен. Ще ми бъде интересно да узная резултатите от вашите коментари.

Благодарности на Brad Ney за тази хак.


до нови срещи   ^.^

25.10.2009 profruit 

4 Response to "Как да ускорим WordPress?"

  1. Michael Cage Said,

    Винаги съм се чудал, когато ползваме снимки в блога дали е по-добре те да бъдат качени или да ползваме линк към тях? Имам един анлгоезичен блог и забелязах, че голяма част от bandwich-а е именно от снимките. Възможно ли е снимките да забавят скороста на зареждането му?

     

  2. Profruit Said,

    Решението на чуденката произтича от upload-а на сървъра, носещ снимките. Mozilla Firefox+Fireburg дават чудесен анализ по този въпрос. Сървъра на Picasa намирам без конкуренция, при това безплатен. Аз ползвам safe for Web опцията на Photoshop, като подбирам по-малкия резултат между png и jpeg/jpg.
    Отделен е въпросът що за снимки са вашите като формат, обем и разширение. Как е конструиран блога и по-точно галериите.
    gracepointafterfive.com/punypng е отлична алтернатива за оптимизация на снимки. Пробвайте го.
    Видеоуроци като VTC Adobe Photoshop CS4 for the Web е само пример, учещ как да оптимизираме графика за своя сайт.

    поздрави

     

  3. Michael Cage Said,

    Не разбирам от Фотошоп. С удоволствие ще пробвам сайта за оптимизация на снимки+мозилата и фаяр бъга. В този ред на мисли ще ми бъде интересно да прочета и статия за плъгините за Уордпреса.
    Поздрави и от мен.

     

  4. Profruit Said,

    Веднага се сещам, че за една галерия не са нужни EXIF-и и те може да се убият с "ShowExif":
    profruit.blogspot.com/2009/10/showexif-imagecut.html

    За Firefox+Fireburg препоръчвам урока на Ванков - "Firebug - едно малко чудо":
    gatakka.eu/2009/04/29/firebug-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%be/

    Разширенията на WordPress са хиляди и аз не покривам с толкова свободно време, но намеря ли нещо интересно за себе си ще го споделя с вас тук. Струва си да се регистрирате в скромния бг форум за целта:
    bg.forums.wordpress.org/forum/%d0%9f%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b8

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога