Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

През нощта 26 май срещу 27 май 2008г израелският нов шекел стана твърда/конвертируема валута и ще се приема от всички световни банки като средство за разплата.
Парите на еврейската държава се присъединяват към международната система за валутни разчети CLS. Това ще позволи на частни лица и бизмесмени, да провеждат своите международни разплащания в шекели, вместо досегашната практика с долари или друга твърда валута. С влизането в семейството на CLS-шекелът става деветнадесети член от обединението на престижните световни валути. До този момент само Палестина, Йордания, Египет, Турция, Чехия и Холандия търгуваха свободно с шекели.

Към днешен ден (14.11.2009) размяната според официалния курс на Bank of Israel е:
1 USD = 3.73 шекела
1 EUR = 5.62 шекела
1 GBP = 6.29 шекела
1000 JPY = 4.1866 шекела

Шеф на "Bank of Israel" в момента е американецът Стенли Фишер.
Средната работна заплата в Израел е 8100 шекела или 2850лв.
Минималната работна заплата е 21.60 шекела/час или 7.20лв/час.
Парите, в които трябва да вярвате се наричат "нов шекел". Приведените снимки са на монети и банкноти в обръщение към днешен ден.


10 агорот
10 агорот

50 агорот
50 агорот

1 нов шекел
1 нов шекел

5 нови шекела
5 нови шекел

10 нови шекела
10 нови шекела

20 нови шекела
20 нови шекела

50 нови шекела
50 нови шекела

100 нови шекела
100 нови шекела

200 нови шекела
200 нови шекела


В Израел са възможни три начина за разплащане: налични, с чек и виртуален.

Виртуалният начин става чрез банкова магнитна карта. Прокарване през слот за целта или съобщаване на нейния уникален номер. Следва проверка в банката по електронен път и обратно разрешение от нея за обслужване с нужната сума.

Разплащането с чек крие своите рискове. При постъпване на чек в банката, той се отчита като получена сума на момента. Самото осребряване настъпва едва на третия ден. Ако чекът от подателя е празен, то получателя съответно не получава нищо, а банката анулира чека и не превежда сумата в сметката на получателя.

Налични пари могат да се изтеглят от банковите сметки. Освен от офисите на банките това става и от паричните автомати. В Израел те се наричат каспомат (כספומט). Каспомати са монтирани на оживени места или пред клоновете на банките. Първите модели предлагат интерфейс само на иврит. По новите модели предлагат руски или английски език. От каспомат можете да изтеглите определна сума пари заложена в вашата рамка от банката или да подадете вашия чек за осребряване.

kaspomat

0 Response to "Нов шекел"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога