Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver
Здравейте фотошоп-майстори.
В този урок ще научите как да създадете текст с електрически ефект. Използват се два филтъра и е по силите на начинаещ фотошопър да повтори резултата.
Началото започва с създаване на нов документ в програма Adobe Photoshop CS3. Размерите на документа са произволни. Желателно е да бъде квадрат. В моя случай те са 628px x 628px. Този размер по ширина ми е необходим, за да може снимката да пасне тук в блога.
На свой ред действайте според вашите нужди. В самото начало се уговарям, че много от действията са обединени в приложените снимки, за да се спести излишен труд и вашата интуиция, и опит се приветства.

Създадения документ заливате с черен цвят. Получава се слой с име Background. Може да отключите слоя (има икона катинар), като кликнете два пъти по него с ляв бутон и потвърдите с ОК в появилия се нов прозорец. Следва написване на нужния текст. За целта от палитра инструменти активирате текст Т. Заставате в горен ляв ъгъл на документа и с натиснат ляв клавиш на мишката влачите по диагонал в противоположния ъгъл. Така определяте работен фронт на вашия текст. Ако резултата не ви задоволява, може да повторите действието като отмените с клавишана комбинация Ctrl + Z.
елетрически ефект
Изберете  за шрифт по-дебела гарнитура. Моят избор се спря на шрифт Danube. Tова е комерсиален шрифт и той се инсталира допълнително  в системата. По-възможост задайте максимален размер на шрифта, над 90px. Подравняване в ляво и бял цвят на текста.
елетрически ефект
Получава се нов слой с текст, когото трябва да растрираме за по-нататъшни действия. С ляв клик по текстови слой profruit го правим активен. После с десен бутон на мишката избираме от контекстното меню Rasterize Type
Получения растерен слой дублираме. Клавишна комбинация Ctrl + J. Получения дубликат изключваме с клик по иконката с око в ляво. Връщаме се в основния растерен слой и отново го правим активен. Следва сливане с фона. За целта прибягваме до клавишна комбинация Ctrl + E. В резултат при мен стават налични два слоя. Долен - Layer 0 и горен - profruit 2.
Следваща стъпка налага да завъртим нашия холст на 90' по часовниковата стрелка. Пътят е меню > Image > Rotate Canvas > 90CW. Следващата стъпка се обръща към първия приложим филтър както е видно от снимката на завъртяния вече холст. Това е филтър Вятър (Wind). Клонът към него е Filter > Stylize > Wind.

В появилия се прозорец на филтъра оставяме настройките по подразбиране. Аз предпочетох да задам действието му от ляво. ОК за потвърждение. Повтаряме действието на филтъра. Не е нужно да го викаме отново, а просто натискаме клавишна комбинация Ctrl + F. Общ брой приложение на филтъра - 3 пъти. Следва ново обръщение към филтъра и промяна посока на действието му от дясно. ОК за потвърждение и още два пъти с Ctrl + F. По описания горе начин завъртаме холста в първоначално положение, като избираме срещу часовниковата стрелка. И отново прилагаме филтър Вятър. Този път по веднъж от ляво и по веднъж, след промяна посоката, от дясно.

Тази част не е отразена и тя влезе в нашата уводна уговорка. В резултат трябва да постигнем показаното на следващата долу снимка.

Дойде ред да приложим втория филтър на нашата задача. Той ще разчупи симетрията и ще придаде нужния мълниеносен ефект на електрически разряд. Това е филтър Ripple. Пътят до него меню > Filter > Distort > Ripple. Ползваме настройките по подразбиране.
В следващата стъпка ще придадем отенък на нашата работа. Това ще постигнем като извикаме палитра Hue/Saturation, чрез клавишна комбинация Ctrl + U. Активираме кутийка Colorize с ляв бутон на мишката, а в съответните параметри задаваме примерни стойности от снимката. Тук можете да променате по ваш вкус.

Преминаваме в горен слой с име profruit 2. Правим го активен за следващите наши действия. Натискаме клавиш Alt и кликаме по пиктограмата на слоя. Слоят се активира с налична пунктир - линия, която трябва да свием на 1px до 2 px. Това става по пътя меню > Select  > Modify > Contract. Задавате стойност според вашия случай, а аз използвах 2 px. OK за потвръждение. На практика новият слой сви своите граници с 2px навътре.

Активираме слоя като включим иконката "око" в ляво от пиктограмата му. Подбираме желан цвят и заливаме. Нашият труд е възнаграден  и резултата - получен. Евентуално ползване на ефектите на слоя като: градиент, сенки, светлина, заливка и т.н, допълнително ще подчертаят индивидуалността на вашата работа . Успех!

0 Response to "Електрически текст"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога