Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...





Здравейте фотошоп-майстори.
В този урок ще научите как да създадете текст с електрически ефект. Използват се два филтъра и е по силите на начинаещ фотошопър да повтори резултата.
Началото започва с създаване на нов документ в програма Adobe Photoshop CS3. Размерите на документа са произволни. Желателно е да бъде квадрат. В моя случай те са 628px x 628px. Този размер по ширина ми е необходим, за да може снимката да пасне тук в блога.
На свой ред действайте според вашите нужди. В самото начало се уговарям, че много от действията са обединени в приложените снимки, за да се спести излишен труд и вашата интуиция, и опит се приветства.

Създадения документ заливате с черен цвят. Получава се слой с име Background. Може да отключите слоя (има икона катинар), като кликнете два пъти по него с ляв бутон и потвърдите с ОК в появилия се нов прозорец. Следва написване на нужния текст. За целта от палитра инструменти активирате текст Т. Заставате в горен ляв ъгъл на документа и с натиснат ляв клавиш на мишката влачите по диагонал в противоположния ъгъл. Така определяте работен фронт на вашия текст. Ако резултата не ви задоволява, може да повторите действието като отмените с клавишана комбинация Ctrl + Z.
елетрически ефект
Изберете  за шрифт по-дебела гарнитура. Моят избор се спря на шрифт Danube. Tова е комерсиален шрифт и той се инсталира допълнително  в системата. По-възможост задайте максимален размер на шрифта, над 90px. Подравняване в ляво и бял цвят на текста.
елетрически ефект
Получава се нов слой с текст, когото трябва да растрираме за по-нататъшни действия. С ляв клик по текстови слой profruit го правим активен. После с десен бутон на мишката избираме от контекстното меню Rasterize Type
Получения растерен слой дублираме. Клавишна комбинация Ctrl + J. Получения дубликат изключваме с клик по иконката с око в ляво. Връщаме се в основния растерен слой и отново го правим активен. Следва сливане с фона. За целта прибягваме до клавишна комбинация Ctrl + E. В резултат при мен стават налични два слоя. Долен - Layer 0 и горен - profruit 2.
Следваща стъпка налага да завъртим нашия холст на 90' по часовниковата стрелка. Пътят е меню > Image > Rotate Canvas > 90CW. Следващата стъпка се обръща към първия приложим филтър както е видно от снимката на завъртяния вече холст. Това е филтър Вятър (Wind). Клонът към него е Filter > Stylize > Wind.

В появилия се прозорец на филтъра оставяме настройките по подразбиране. Аз предпочетох да задам действието му от ляво. ОК за потвърждение. Повтаряме действието на филтъра. Не е нужно да го викаме отново, а просто натискаме клавишна комбинация Ctrl + F. Общ брой приложение на филтъра - 3 пъти. Следва ново обръщение към филтъра и промяна посока на действието му от дясно. ОК за потвърждение и още два пъти с Ctrl + F. По описания горе начин завъртаме холста в първоначално положение, като избираме срещу часовниковата стрелка. И отново прилагаме филтър Вятър. Този път по веднъж от ляво и по веднъж, след промяна посоката, от дясно.

Тази част не е отразена и тя влезе в нашата уводна уговорка. В резултат трябва да постигнем показаното на следващата долу снимка.

Дойде ред да приложим втория филтър на нашата задача. Той ще разчупи симетрията и ще придаде нужния мълниеносен ефект на електрически разряд. Това е филтър Ripple. Пътят до него меню > Filter > Distort > Ripple. Ползваме настройките по подразбиране.
В следващата стъпка ще придадем отенък на нашата работа. Това ще постигнем като извикаме палитра Hue/Saturation, чрез клавишна комбинация Ctrl + U. Активираме кутийка Colorize с ляв бутон на мишката, а в съответните параметри задаваме примерни стойности от снимката. Тук можете да променате по ваш вкус.

Преминаваме в горен слой с име profruit 2. Правим го активен за следващите наши действия. Натискаме клавиш Alt и кликаме по пиктограмата на слоя. Слоят се активира с налична пунктир - линия, която трябва да свием на 1px до 2 px. Това става по пътя меню > Select  > Modify > Contract. Задавате стойност според вашия случай, а аз използвах 2 px. OK за потвръждение. На практика новият слой сви своите граници с 2px навътре.

Активираме слоя като включим иконката "око" в ляво от пиктограмата му. Подбираме желан цвят и заливаме. Нашият труд е възнаграден  и резултата - получен. Евентуално ползване на ефектите на слоя като: градиент, сенки, светлина, заливка и т.н, допълнително ще подчертаят индивидуалността на вашата работа . Успех!

0 Response to "Електрически текст"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога