Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.Към живота на съвременния човек трайно се прилепиха две технически устройства-личният компютър и мобилният телефон. Поредният компютър става все по-мощен, а поредния мобилен телефон с повече вградени възможности. Софтуерните приложения не изостанаха в своето развитие и днес е по силите на всеки потребител да превърне мобилния си телефон в дистанционно управление за компютър.Подобна цел поставя своите хардуерни изисквания. Те са:
  • 1. Мобилен телефон с bluetooth и вградена Java J2ME (спецификация MIDP 2.0), за която можете да узнаете от ръководството на телефона. За демонстрация ползвам телефон Nokia 6288.
    nokia 6288
  • 2. PC машина с инсталиран Windows XP и нагоре.
    PC
  • 3. Wireless Bluetooth Dongle стик.
    Bluetooth Dongle

Пазарът предлага голямо разнообразие от bluetooth стикове, включително стари модели. Водете вашата бъдеща покупка на подобно устройство от следните особености: Bluetooth Dongle, Bluetooth 2.0 specification, Range >10m, USB 2.0 интерфейс, CD с инсталационен софтуер.

Моята покупка на bluetooth стик се оказа неудачна, понеже липсваше CD с инсталационен софтуер. Това се оказа неприятно, защото търсачките в интернет бяха без идея що за китайски производ съм купил. При включване към компютъра, Windows засичаше ново хардуерно устройство и аз се обърнах към вградения в операционната система Wireless Network Setup Wizard. На кратко, нищо не се получи и се отказах, а в Device Manager се появи Bluetooth PAN Network adapter, който забраних. Обърнах се за помощ към интернет и проследих мнения по форуми. Насоките бяха да се инсталира BlueSoleil на IVT Corporation. BlueSoleil e платена програма. С първото инсталиране нещата оживяха. Програмата инсталира драйвер на моя Bluetooth Dongle стик и се осъществи свръзка с телефона. Нещата улегнаха на принципа - "инсталирай-пробва-грешка". Тоест, наложи се да инсталирам различни версии на BlueSolei. Причините бяха интерфейс, некоректна работа, забивания, увисване. Спрях се на версия 5.0.5.178. В инсталация на програмата няма нищо необичайно за Windows приложение-познатите бутони next, лицензионно споразумение и въвеждане на закупен инсталационен номер.

До този момент на моята машина бе инсталирана друга практична програма - MobiMB Mobile Media Browser, с чиято помощ обменям файлове между компютъра и GSM телефона. С помощта на Bluetooth Dongle стик и BlueSoleil 5.0.5.178, обменът премина от кабел към свръзка по Bluetooth, чрез съответното превключване в прозореца на програмата. Настройките на двете програми са интуитивни и е въпрос на импровизация от страна на читателя, да повтори моите действия, затова пропускам подробностите.

Бел. автора - към дата 28.11.2009 от сайта се предлага версия BlueSoleil 6.4.249.

BlueSoleil на IVT Corporation
BlueSoleil на IVT Corporation


Замисълът да превърнете телефона в ДУ за компютър настъпва с инсталация на програма Bluetooth Remote Control. Програмата е платена. Стандартна инсталация от next, next, съглашение, финал. Появява се икона за пряк път до програмата на работния плот. Стартирате програмата и ви посреща прозорец за настройки.


Bluetooth Remote Control 3.0
Bluetooth Remote Control

Bluetooth Remote Control


В долен ляв ъгъл на прозореца на програмата ще видите бутон с име Install Phone Client. Натиснете го. Ще се отвори папка от директория C:\Program Files\Bluetooth Remote Control\Java Client. Там се съдържа клиента, който трябва да бъде инсталиран в мобилния телефон. Инсталацията на клиента извърших с помощта на работещия вече Bluetooth Dongle стик и MobiMB Mobile Media Browser. Не забравяйте да активирате Bluetooth на вашия телефон и разрешите опознаване между PC машина и телефон.


Инсталиране на Java Client чрез програма MobiMB Mobile Media Browser
MobiMB Mobile Media Browser

След като MobiMB Mobile Media Browser инсталира Java клиента в вашия телефон-затворете програмата. Обърнете се към вашия телефон и потърсете клиента под име Bluetoth RC. Уверете се, че е инсталиран в телефона ви.
Върнете се към прозореца на Bluetooth Remote Control и изберете сериен COM port = COM6. Защо COM6? Защото на този порт BlueSoleil вижда телефона ми и дефакто по същия порт Bluetooth Remote Control ще го управлява. Всяко съединение машина-телефон се инициализира от телефона и вие сте длъжни да разрешите достъп, чрез бутон от клавиатурата на телефона. Съединението изменя цвета на иконата. От синя става зелена за BlueSoleil и от зелена звезда-икона става жълта съответно за Bluetooth Remote Control.


Съединение на телефон с РС по bluetooth канал
bluetooth канал


Стартирайте сега Bluetoth RC java приложението инсталирано вече в телефона ви. Посреща ви въпрос "Allow application to use connectivity applications?" и отговорете с Yes. Отговорът превключва на нов прозорец. Следва малка настройка. Спуснете се на "Connect Setting". Превключете от " Direct" на "COM Port" и съхранете изменението. Върнете се и стартирайте "Search". Tелефонът ви ще открие
Bluetooth Dongle и след резонния въпрос да разрешите пред вас ще се разлисти бъдещите приложения от вашия компютър, които ще управлявате. Вашият компютър е готов да се подчинява. Можете да местите мишката директно от телефона си, да разглеждате директории на екрана на телефона (на практика екранът на телефона става мини-десктоп), да извиквате приложения, да рестартирате или гасите машината. На практика аз ползвах само "Mouse Controller" и "Windows". Проверете списъка от програми, които могат да бъдат допълвани на сайта на производителя, в случай, че има липса в "Key Maps". Key Maps e списък с "екзотични" програми.


Bluetoth RC java клиент
Bluetoth RC java клиентBluetoth RC java клиент

Bluetoth RC java клиент

Въпрос на интуиция и импровизация от ваша страна-нещата да тръгнат. Не забравяйте, че активирани java-приложенията имат повишени изисквания към системните ресурси на телефона. Te допълнително товарят батерията, а тя от своя страна логично ще пада по-бързо. Батерията се товари още и от Bluetooth приемо-предавателя на телефона. Доколко подобно ДУ ще е функционално за вас, остава да решите сами.

Предоставената информация е с учебна цел и авторът по никакъв начин не носи отговорност за причинени щети или загуба на информация. Ползвайте на ваш риск!


до нови срещи   ^.^

31.03.2008 profruit 

0 Response to "Управление на компютър от GSM телефон"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога