Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...



Към живота на съвременния човек трайно се прилепиха две технически устройства-личният компютър и мобилният телефон. Поредният компютър става все по-мощен, а поредния мобилен телефон с повече вградени възможности. Софтуерните приложения не изостанаха в своето развитие и днес е по силите на всеки потребител да превърне мобилния си телефон в дистанционно управление за компютър.



Подобна цел поставя своите хардуерни изисквания. Те са:
  • 1. Мобилен телефон с bluetooth и вградена Java J2ME (спецификация MIDP 2.0), за която можете да узнаете от ръководството на телефона. За демонстрация ползвам телефон Nokia 6288.
    nokia 6288
  • 2. PC машина с инсталиран Windows XP и нагоре.
    PC
  • 3. Wireless Bluetooth Dongle стик.
    Bluetooth Dongle

Пазарът предлага голямо разнообразие от bluetooth стикове, включително стари модели. Водете вашата бъдеща покупка на подобно устройство от следните особености: Bluetooth Dongle, Bluetooth 2.0 specification, Range >10m, USB 2.0 интерфейс, CD с инсталационен софтуер.

Моята покупка на bluetooth стик се оказа неудачна, понеже липсваше CD с инсталационен софтуер. Това се оказа неприятно, защото търсачките в интернет бяха без идея що за китайски производ съм купил. При включване към компютъра, Windows засичаше ново хардуерно устройство и аз се обърнах към вградения в операционната система Wireless Network Setup Wizard. На кратко, нищо не се получи и се отказах, а в Device Manager се появи Bluetooth PAN Network adapter, който забраних. Обърнах се за помощ към интернет и проследих мнения по форуми. Насоките бяха да се инсталира BlueSoleil на IVT Corporation. BlueSoleil e платена програма. С първото инсталиране нещата оживяха. Програмата инсталира драйвер на моя Bluetooth Dongle стик и се осъществи свръзка с телефона. Нещата улегнаха на принципа - "инсталирай-пробва-грешка". Тоест, наложи се да инсталирам различни версии на BlueSolei. Причините бяха интерфейс, некоректна работа, забивания, увисване. Спрях се на версия 5.0.5.178. В инсталация на програмата няма нищо необичайно за Windows приложение-познатите бутони next, лицензионно споразумение и въвеждане на закупен инсталационен номер.

До този момент на моята машина бе инсталирана друга практична програма - MobiMB Mobile Media Browser, с чиято помощ обменям файлове между компютъра и GSM телефона. С помощта на Bluetooth Dongle стик и BlueSoleil 5.0.5.178, обменът премина от кабел към свръзка по Bluetooth, чрез съответното превключване в прозореца на програмата. Настройките на двете програми са интуитивни и е въпрос на импровизация от страна на читателя, да повтори моите действия, затова пропускам подробностите.

Бел. автора - към дата 28.11.2009 от сайта се предлага версия BlueSoleil 6.4.249.

BlueSoleil на IVT Corporation
BlueSoleil на IVT Corporation


Замисълът да превърнете телефона в ДУ за компютър настъпва с инсталация на програма Bluetooth Remote Control. Програмата е платена. Стандартна инсталация от next, next, съглашение, финал. Появява се икона за пряк път до програмата на работния плот. Стартирате програмата и ви посреща прозорец за настройки.


Bluetooth Remote Control 3.0
Bluetooth Remote Control

Bluetooth Remote Control


В долен ляв ъгъл на прозореца на програмата ще видите бутон с име Install Phone Client. Натиснете го. Ще се отвори папка от директория C:\Program Files\Bluetooth Remote Control\Java Client. Там се съдържа клиента, който трябва да бъде инсталиран в мобилния телефон. Инсталацията на клиента извърших с помощта на работещия вече Bluetooth Dongle стик и MobiMB Mobile Media Browser. Не забравяйте да активирате Bluetooth на вашия телефон и разрешите опознаване между PC машина и телефон.


Инсталиране на Java Client чрез програма MobiMB Mobile Media Browser
MobiMB Mobile Media Browser

След като MobiMB Mobile Media Browser инсталира Java клиента в вашия телефон-затворете програмата. Обърнете се към вашия телефон и потърсете клиента под име Bluetoth RC. Уверете се, че е инсталиран в телефона ви.
Върнете се към прозореца на Bluetooth Remote Control и изберете сериен COM port = COM6. Защо COM6? Защото на този порт BlueSoleil вижда телефона ми и дефакто по същия порт Bluetooth Remote Control ще го управлява. Всяко съединение машина-телефон се инициализира от телефона и вие сте длъжни да разрешите достъп, чрез бутон от клавиатурата на телефона. Съединението изменя цвета на иконата. От синя става зелена за BlueSoleil и от зелена звезда-икона става жълта съответно за Bluetooth Remote Control.


Съединение на телефон с РС по bluetooth канал
bluetooth канал


Стартирайте сега Bluetoth RC java приложението инсталирано вече в телефона ви. Посреща ви въпрос "Allow application to use connectivity applications?" и отговорете с Yes. Отговорът превключва на нов прозорец. Следва малка настройка. Спуснете се на "Connect Setting". Превключете от " Direct" на "COM Port" и съхранете изменението. Върнете се и стартирайте "Search". Tелефонът ви ще открие
Bluetooth Dongle и след резонния въпрос да разрешите пред вас ще се разлисти бъдещите приложения от вашия компютър, които ще управлявате. Вашият компютър е готов да се подчинява. Можете да местите мишката директно от телефона си, да разглеждате директории на екрана на телефона (на практика екранът на телефона става мини-десктоп), да извиквате приложения, да рестартирате или гасите машината. На практика аз ползвах само "Mouse Controller" и "Windows". Проверете списъка от програми, които могат да бъдат допълвани на сайта на производителя, в случай, че има липса в "Key Maps". Key Maps e списък с "екзотични" програми.


Bluetoth RC java клиент
Bluetoth RC java клиентBluetoth RC java клиент

Bluetoth RC java клиент

Въпрос на интуиция и импровизация от ваша страна-нещата да тръгнат. Не забравяйте, че активирани java-приложенията имат повишени изисквания към системните ресурси на телефона. Te допълнително товарят батерията, а тя от своя страна логично ще пада по-бързо. Батерията се товари още и от Bluetooth приемо-предавателя на телефона. Доколко подобно ДУ ще е функционално за вас, остава да решите сами.

Предоставената информация е с учебна цел и авторът по никакъв начин не носи отговорност за причинени щети или загуба на информация. Ползвайте на ваш риск!






до нови срещи   ^.^

31.03.2008 profruit 

0 Response to "Управление на компютър от GSM телефон"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога