Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Jaffa
Атеистът Наполеон, след загубата при Ватерло, написва в своя дневник:
Не станах господар на света, но ако бях превзел Акко, щях да бъда господар на изтока“.
Tези мисли подтикват императора да напише книга “Египетския поход”.




Наполеон поел устремно към Яфо. Яфо бил ценен коз в картите на Наполеон. Яфо е опасан с крепостни стени и има порт, който може да приеме корабите с амониции и провизии, следващи армията. Да се отбие в Ерусалим, не превзел Яфо, значело да наруши правилата на предпазливост. По това време на март валял непрестанен дъжд и много камили не издържали. Камилите не понасят кал под копитата си и влажност. Разстоянието от Рамла до Яфо е 24км. Армията разпънала палатки под стените на Яфо. Около 8000 жители на Яфо се оказали в капан на Наполеон. 3000 хиляди били турска армия, а няколко стотин гърци. В Яфо има няколко манастира. Най-важен е “Манастира на Отците на Светата земя”, защото от него извирала питейна вода. Побегналият от Газа Абдаллах се укрил в Яфо и той за втори път се изправил срещу машината на Наполеон. На 4 март Абдаллах приключил с подготовката и се заел да посрещне с топовен отпор французите. На 5 и 6 март той заповядал огнен вал по французите и на няколко пъти пускал под артилерийско прикритие корпуса си извън крепостните стени. Корпусът излизал на ура, изпразвал оръжието си и с бяг се връщал. Тези тактика се оказала зрелище за Наполеон и събуждала насмешка у генералите му. Корпусът бил сбирщайн на националности, облечени по свой маниер-това били магрибинци, албанци, кюрди, анадолци, караманийци, дамаскци, негри. Наполеон решил да спре този цирк и заповядал на генерал Бертие да изпразни по веднъж батареите си по Яфо откъм морето, след което изпратил на коменданта на Яфо парламентьори. Думите, които те предали звучали така.

“Бог е милостив и милосърден. Главнокомандващият Бонапарт ми възложи да ви предам, че Джаззар паша започна военни действия против Египет, превземайки Ал Ариш. Бог стои на стража на справедливостта и така даде победа на френската армия, която отвоюва обратно този форт и именно в резултат на тази операция главнокомандващият стъпи в земите на Палестина с желание да изгони войските на Джаззар паша. Яфо е обсадена с батареи, предназначени да водят огнен вал и бомби за пробиване на стени. В течение на два часа ще сринем стените и всички отбранителни съоръжения. Главнокомандващият Бонапарт жалее за тези беди, които ще сполетят града в цялост, ако решението е щурм. Затова предлага свободен изход на гарнизона и покровителство над града. Главнокомандващият Бонапарт ще чака до 19.00 вечерта вашия отговор”.

След четвърт час армията на Наполеон видяла главите на парламентьорите набити на пики, закрепени на показ в двете най-големи кули, а телата им изхвърлени през стените тупнали близо да батареите. Артилеристът Наполеон кипнал и заповядал прицелен огън в една точка. Сапьори и батареята за тежък огън пробили стената и подготвили отверстие за щурм. Последвали лъже-атаки от дивизията на Бон. Яростта на французите била безгранична и те помели всичко по пътя. Градът бил подложен на мародерстване и плячкосване. Близо 2500 турски войници били линчувани. Отрязали им главите за отмъщение, а телата изхвърлили в морето. Абдаллах и този път оцелял, предрешен в монах, той се промъкнал в палатката на Наполеон и паднал на колене, след което получил милост и право да замине в Египет. На следващия ден Наполеон предал властта в ръцете на армията си, с цел да ги разтовари. Същевременно запълнил амунициите и провизиите си от пленените турски складове. Офицерите и солдатите са накичили с турски златни саби и ханджари, символи на благоденствие. Цената на победата била 700 тежко ранени. Манастирът на монасите от Ордена на Святата земя бил преобразен в хоспитал, а главен хирург бил Ларей. Той не успявал и изразил тревога от симптоми на холера. Монасите се разбунтували, а санитарите дезертирали. Бонапарт изгнал свещениците в Ерусалим и Назарет, след което посетил болните, за да повдигне духа им и заповядал операции, на които присъствал. С най-слабите от тях духом той се ръкостискал, за да покаже на армията си, че чума няма. Всъщност Наполеон виждал в болните си забавяне и заповядал да бъдат разстреляни. Заповедта не била изпълнена и Наполеон прибягнал до групова ефтаназия. Той налял отрова в храната на болните и така се избавил от тях.

В града акостирал конвой с храни и боеприпаси от шестнадесет кораба. Контраадмирал Гантом сменил екипажа и преобразил корабите в военни, след което поел курс към Хайфа.

Срещу символа на Яфо-старата часовникова кула има арабско бистро, а срещу него арабски ресторант. Бистрото е втория символ на Яфо, защото тук винаги има опашка за домашен хляб, симити, гевреци и арабски подправки. Купих си геврек и се обърнах на крак да закуся, наблюдавяйки приготовленията на келнерите.



Jaffa

Jaffa

Jaffa

Jaffa

Jaffa

Jaffa

Jaffa

Jaffa

Jaffa

Jaffa

Jaffa

Jaffa

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога