Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...




WordPress µ
Инсталация на WordPress ни дава лесен и достъпен начин за направа на личен блог. Това разгледах в поредица от теми.
WordPress µ (WordPress MU) е разширение на WordPress, даващо възможността за създаване на мулти блог на един домейн. Пример за това е WordPress.com.

Ако намислите да ползвате WordPress µ на вашия сайт, можете първоначално да тествате поведението на този скрипт на локален сървър на вашето РС. За целта прочетете до край написаното и повторете поредицата от стъпки.

Инсталиране на Local Server

1. Идете на Xampp For Windows. Изтеглете инсталатора за Windows.

Стартирайте инсталатора. Инсталацията е интуитивна, подобна на всяка друга за Windows. Следвайки съветника за инсталиране отбележете отметки Install Apache and MySQL as a service.

2. След успешна инсталация преминете по път Start -> Program -> Apache Friends -> XAMPP -> XAMPP Control Panel. Натиснете по веднъж бутон Start срещу позиции Apache и MySQL.

XAMPP Control Panel


Вашият сървър е активен. Проверете като наберете в браузъра си следния адрес http://localhost/xampp

Welcome to XAMPP for Windows


Инсталиране на WordPress MU

3. Изтеглете WordPress MU zip файл. Текуща версия към датата на публикация е версия 2.8.6.

4. Разархивирайте съдържанието в папка: C:\xampp\htdocs\** (това е директорията по подразбиране на xampp на моята машина. Ако сте инсталирали пакета на друго място, то преправете пътя според вашите условия).

5. Създайте база данни за WordPress µ. Това става на адрес http://localhost/phpmyadmin

В полето “Create New Database” на появилия се прозорец дайте име по избор на вашата база. За упростяване на нещата в дадения урок ползвам едно общо име за директория, потребител на база данни и име на база данни. То е multiwp.

6. Инсталацията на WordPress µ в Windows система се нуждае от виртуален хостинг. Без подобен, всеки опит за инсталация ще извествява в браузъра следното съобщение:
Warning! Installing to http://localhost/ is not supported. Please use http://localhost.localdomain/ instead.

За целта отиваме в C:\WINDOWS\system32\drivers\etc и отваряме файл hosts.ics. Асоциираме го с notepad или предпочитан текстови редактор. В дъното добавяме следния ред:

127.0.0.1 localhost.localdomain

Съхраняваме изменението и затваряме файла.

7. Oтново стартираме бразуър на адрес http://localhost.localdomain/мястото на WordPress µ .
В моя случай http://localhost.localdomain/multiwp

Би трябвало да ви посрещне приветствен екран на съветника за инсталация. Подължавате напред и на следващата страница попълвате името на вашата база данни, потребителско име, парола. Изберете типа поддомейн и продължете инсталацията с клик по бутон Submit. Следва създаване на таблици, което ще отнеме минута и с това инсталацията приключва.

Инсталация на WordPress MU


В следващия прозорец ще ви посрещне прозорец, от когото копирате първоначална парола и име за дотъп в системата. По подразбиране е admin, a генерираната парола при мен бе f9d6f6c06ace. Бутон log in  ни въвежда в прозреца за регистрация.

log in в WordPress MU


Това е всичко. Желая успех








до нови срещи   ^.^

14.12.2009 profruit 

4 Response to "Инсталация на WordPress MU на XAMPP в Windows"

  1. ivo1017 Said,

    Полезна статия. Бих искал да попитам, ако притежаваме два и повече блога как може да инсталираме втори,трети и т.н. Пак ли по описания по-горе начин се процедира или има нещо различно?

     

  2. Profruit Said,

    Да видим дали правилно съм разбрал.
    По метода проба-грешка можете сами да си отговорите, иначе логично излиза да кажа - да, по описания горе начин. Ако реч иде за самостоятелни блогове, то инсталация на чиста WordPress за всеки един с своя БД. Ако е под един домейн, то излиза всеки отделен блог да бъде инсталирам в своя директория.

     

  3. ivo1017 Said,

    "Ако реч иде за самостоятелни блогове, то инсталация на чиста WordPress за всеки един с своя БД." Да точно за това става въпрос. Примирено единия блог е на английски, втория блог е на български и т.н. Ще пробвам.

     

  4. Profruit Said,

    Под двуезичен/многоезичен блог на WordPress се разбира наличие на бутон за съотвентия език, който да превклюва интерфейса на блога и записите (съдържанието) на избрания език.

    Първи вариант е Wordpress Global Translator Plugin. Той върши нещо подобно. Извършва машинен превод на съдържанието, което си е мечешка услуга и отблъсква посетителя.

    Втори по-удачен вариант е разширението qTranslate и с негова помощ ще избегнете инсталацията на два блога. В главната директория инсталирате блога, за когото очаквате по-голяма маса читатели. Да речем за англоговорящи. В допълнителна директория ще бъде поместена часта за българи. Погледнете това демо:
    http://www.qianqin.de/qtranslate/

    Под шапката има две знамена и блога се превклюва от английски на немски. За съжаление аз съм до тук, защото не съм запознат отблизо с разширението.
    Подобно разширение е Poliglot, но се иска от ваша страна знания по PHP, за да модифицирате шаблона евентуално. Още такова е разширението WPML.

    Трети вариант е трика с двата блога, който има неудобството, да се логвате два пъти за всеки по отделно и да ви "яде" излишно нова база данни, ако сте ограничени по брой от хостера. Ако сте по-навътре с базите данни, то можете да помислите за конкретен (различен) префикс на добавения език и тогава да ползвате обща база.
    Аз клоня към този вариант. При този вариант ще отсеете аудиторията си по език. Интересно как ли биха изглеждали коментарите под втори вариант. Редуване на английски с български?

    Не съм разглеждал този въпрос конкретно и в този отговор единствено предполагам.

    поздрави

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога