Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


Мой познат навремето си купи скъп фотоапарат в очакване да получи снимки подобни на показани в рекламни списания. Снимките определено се разминаваха и бяха далеч от желаното. Кратък коментар по резултата ни караше да мислим еднакво. Тук има някаква магия. Магия има и тя се нарича Photoshop, но тогава не знаех практическото приложение. Днес държа ключа на тази загадка и реших да го споделя с вас, мой читателю.

Снимката на този мачо се среща на доста места в мрежата и тя е удачна за нагледнен пример на урока.

ретуш на портрет
Начинът е по силите на всеки един фотомагазинер и приложим за всеки портрет.
Преди година жълтата преса писа за Britney Spears, че завъртяла любовен романс с своя бодигард. Той бил евреин от град Ашкелон. Очакваше се Бритни да пристигне в Израел, но това не се случи. Аз имам регистрация в twitter и в списъка от следващите ме е Britney Spears. Подобен ход от нейна страна си го обяснявам с клюката и това ме подтикна да вкарам главата й в урока. Снимката вече е пипната веднъж, но каквото-такова. Напред!Необходими материали:

  • портрет
  • време, желание и умение

Britney Spears

Стъпка 1: стартираме Photoshop и отваряме портрета

стъпка 1
Стартирайте програма Photoshop. От меню File - > Open отворете портрета за ретуш. Втори начин да заредите е като кликнете два пъти последователно на празно място в прозореца на Photoshop. Копирайте 4 пъти фона. За целта влачете последователно BackGround (Фон) до пиктограмата Create New Layer (Създай нов слой).

Стъпка 2: обезцветяваме горните два слоя и налагаме съответен режим

стъпка 2
Горните два слоя обезцветявате с комбинация Shift+Ctrl+U. От менюто това става по пътя Image - > Adjustments - > Desaturate. На най-горния слой дайте режим на смесване Multiplay и преместете плъзгача на Opacity на 50%. Спуснете се слой Background copy 2 и също го обезцветете по описания начин.

Стъпка 3: налагане на режим на слой Background copy 2

стъпка 3
На слой Background copy 2 дайте режим на смесване Screen и преместете плъзгача на Opacity на 40%.
На слой Background copy 3 дайте режим на смесване Overlay.
На слой Background copy 4 дайте режим на смесване Linear Light и преместете плъзгача на Opacity на 55%.Дадените значения не са строги и те са приблизителни на вкус.
В следствие на приложените смесвания на слоевете очите на модела потъмняха. Това налага да ги осветлим, което ще постигнем с протриване на слой  Background copy 4 и Background copy, чрез гумичката  (Eraser Tool).  Кратък път на инструмента е клавиш  Е.

Стъпка 4: корекция на очите

стъпка 4
Подбирате подходящ размер на четката на гумичката и внимателно протривате зениците на очите в слой Background copy 4, а след това и в слой Background copy. По този начин избистряме погледа, което е определящо за ретуша на портрет.

Стъпка 5: добавяне на корегиращ слой Hue/Saturation

стъпка 5
стъпка 5
Активирайте слой Background copy 4. Спуснете на него и кликнете веднъж на иконата му. Кликнете на пиктограма Create new fill or adjustment layer (създайте нов корегиращ слой) и изберете опция Hue/Saturation. По показаната горе снимка задайте значение -50 за Saturation. Потвърдете изменението с ОК.

Стъпка 6: повишаване на резкостта

стъпка 6
Активирайте всички слоеве. За целта натиснете и задръжте бутон Alt, a с ляв бутон на мишката кликнете по иконата на всеки слой. Наберете клавишна комбинация Shift+Ctrl+Alt+E. Така дублирате маркираните слоеве и същевременно ги обединявате. Преимененувайте получения слой на "дубликат".

Следва повишаване резкостта на получения дубликат. За целта използваме филтър High Pass.... Това става по пътя Filter - > Other - > High Pass....

стъпка 6
В появилия се прозорец задаваме радиус с значение 1 пиксел. Потвържаваме изменението с ОК.

стъпка 6
Дайте режим на смесване Overlay.

Стъпка 7: добаване на корегиращи слоеве на слой дубликат

стъпка 7

стъпка 7

Кликнете на пиктограма Create new fill or adjustment layer (създайте нов корегиращ слой) и изберете опция Color Balance. По показаната горе снимка задайте значение -27 / 0 / -12. Потвърдете изменението с ОК. Целта е да се постигне лек зеленикав отенък на портрета.

стъпка 7
стъпка 7
Създаваме още един корегиращ слой за дубликат - Selective Color. Поставете сходни значения в отделните прозорци. Това е финала на нашия ретуш. При необходимост може да се върнете в корегиращ слой Color Balance и да си поиграете с плъзгачите до добиване на желан от вас ефект.

Резултат

Britney Spears
до нови срещи   ^.^

27.02.2010 profruit 

1 Response to "Ретуш на портрет"

  1. emili Said,

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога