Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Мой познат навремето си купи скъп фотоапарат в очакване да получи снимки подобни на показани в рекламни списания. Снимките определено се разминаваха и бяха далеч от желаното. Кратък коментар по резултата ни караше да мислим еднакво. Тук има някаква магия. Магия има и тя се нарича Photoshop, но тогава не знаех практическото приложение. Днес държа ключа на тази загадка и реших да го споделя с вас, мой читателю.

Снимката на този мачо се среща на доста места в мрежата и тя е удачна за нагледнен пример на урока.

ретуш на портрет
Начинът е по силите на всеки един фотомагазинер и приложим за всеки портрет.
Преди година жълтата преса писа за Britney Spears, че завъртяла любовен романс с своя бодигард. Той бил евреин от град Ашкелон. Очакваше се Бритни да пристигне в Израел, но това не се случи. Аз имам регистрация в twitter и в списъка от следващите ме е Britney Spears. Подобен ход от нейна страна си го обяснявам с клюката и това ме подтикна да вкарам главата й в урока. Снимката вече е пипната веднъж, но каквото-такова. Напред!



Необходими материали:

  • портрет
  • време, желание и умение

Britney Spears

Стъпка 1: стартираме Photoshop и отваряме портрета

стъпка 1
Стартирайте програма Photoshop. От меню File - > Open отворете портрета за ретуш. Втори начин да заредите е като кликнете два пъти последователно на празно място в прозореца на Photoshop. Копирайте 4 пъти фона. За целта влачете последователно BackGround (Фон) до пиктограмата Create New Layer (Създай нов слой).

Стъпка 2: обезцветяваме горните два слоя и налагаме съответен режим

стъпка 2
Горните два слоя обезцветявате с комбинация Shift+Ctrl+U. От менюто това става по пътя Image - > Adjustments - > Desaturate. На най-горния слой дайте режим на смесване Multiplay и преместете плъзгача на Opacity на 50%. Спуснете се слой Background copy 2 и също го обезцветете по описания начин.

Стъпка 3: налагане на режим на слой Background copy 2

стъпка 3
На слой Background copy 2 дайте режим на смесване Screen и преместете плъзгача на Opacity на 40%.
На слой Background copy 3 дайте режим на смесване Overlay.
На слой Background copy 4 дайте режим на смесване Linear Light и преместете плъзгача на Opacity на 55%.Дадените значения не са строги и те са приблизителни на вкус.
В следствие на приложените смесвания на слоевете очите на модела потъмняха. Това налага да ги осветлим, което ще постигнем с протриване на слой  Background copy 4 и Background copy, чрез гумичката  (Eraser Tool).  Кратък път на инструмента е клавиш  Е.

Стъпка 4: корекция на очите

стъпка 4
Подбирате подходящ размер на четката на гумичката и внимателно протривате зениците на очите в слой Background copy 4, а след това и в слой Background copy. По този начин избистряме погледа, което е определящо за ретуша на портрет.

Стъпка 5: добавяне на корегиращ слой Hue/Saturation

стъпка 5
стъпка 5
Активирайте слой Background copy 4. Спуснете на него и кликнете веднъж на иконата му. Кликнете на пиктограма Create new fill or adjustment layer (създайте нов корегиращ слой) и изберете опция Hue/Saturation. По показаната горе снимка задайте значение -50 за Saturation. Потвърдете изменението с ОК.

Стъпка 6: повишаване на резкостта

стъпка 6
Активирайте всички слоеве. За целта натиснете и задръжте бутон Alt, a с ляв бутон на мишката кликнете по иконата на всеки слой. Наберете клавишна комбинация Shift+Ctrl+Alt+E. Така дублирате маркираните слоеве и същевременно ги обединявате. Преимененувайте получения слой на "дубликат".

Следва повишаване резкостта на получения дубликат. За целта използваме филтър High Pass.... Това става по пътя Filter - > Other - > High Pass....

стъпка 6
В появилия се прозорец задаваме радиус с значение 1 пиксел. Потвържаваме изменението с ОК.

стъпка 6
Дайте режим на смесване Overlay.

Стъпка 7: добаване на корегиращи слоеве на слой дубликат

стъпка 7

стъпка 7

Кликнете на пиктограма Create new fill or adjustment layer (създайте нов корегиращ слой) и изберете опция Color Balance. По показаната горе снимка задайте значение -27 / 0 / -12. Потвърдете изменението с ОК. Целта е да се постигне лек зеленикав отенък на портрета.

стъпка 7
стъпка 7
Създаваме още един корегиращ слой за дубликат - Selective Color. Поставете сходни значения в отделните прозорци. Това е финала на нашия ретуш. При необходимост може да се върнете в корегиращ слой Color Balance и да си поиграете с плъзгачите до добиване на желан от вас ефект.

Резултат

Britney Spears




до нови срещи   ^.^

27.02.2010 profruit 

1 Response to "Ретуш на портрет"

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога