Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver

По възможност аз ползвам безплатни програми за моята Windows машина. Една от тях е Virtual CloneDrive (VCD), разработка на Elaborate Bytes AG. Тази програма емулира виртуален оптичен дисковод в My Computer на Windows. За мен тя е отлична алтернатива на платените: Alcohol 120%, Fantom CD, a още: Daemon Tools, Virtual CD и т.н.

Виртуален дисковод служи за разглеждане на огледални образи на физически оптични дискове - CD или DVD. На свой ред тези образи се предлагат в различни формати, познати по техните разширения - .iso, cue&bin, .nrg и т.н.Наскоро попаднах в мрежата на интересен образ на диск, предлагащ видеосамоучител на програма. Любопитството ме подтикна и аз го изтеглих. Огледалният образ бе създаден в формат .nrg. Това е разширение на програмата Nero, дело на Ahead Software AG. На свой ред се опитах да го монтирам в Virtual CloneDrive, но тук ударих на камък. VCD-то ме посрещаше с неприятно съобщение, че не може да подкара образа. Разрових своите архиви и потърсих папка Nero. В нея държа програмата Nero Burning 6.6.1.4. Моите пътища бяха два. Да запиша на чист диск изтегления образ, чрез Nero Burning или да инсталирам допълнителен виртуален дисковод, дело на Ahead Software AG - Nero Image Drive.

С появата на Nero, аз поредица от години ползвах версиите на петата серия. Програмата порастна на шеста версия, следваща развитието на DVD-записвачките и аз я последвах. С времето се появи седма, осма, девета версия, но те станаха така "тлъсти", че ме отблъснаха и аз забравих за Nero Burning пред възможността на алтернативен софтуер за целта. Наличният изтеглен образ ме накара да инсталирам обратно Nero Burning 6.6.1.4. Не желаех да имам още едно виртуално CD и варианта с Nero Image Drive отпадна.

Nero Burning 6.х.х.х. предлага няколко врати за подкарване на запис. При стартиране на програмата ви посреща прозорец, наречен Nero StartSmart. В регионалните ми настройки, срещу позиция Language for non-Unicode programs съм посочил руски език и това е обяснение, защо прозореца е русифициран. От снимката се вижда нужния бутон за целта. Следва да посочите директорията с вашия образ и да го запишете на диск. DWD-RW за целта не подходи и програмата настойчиво искаше CD-RW диск.

Nero StartSmart

Nero предлага опцията  Nero Express и тук пътя за запис на образа е според показаната долу картинка.
Nero Express

В класическия прозорец на Nero, нещата изглеждат по този път. Уместно е де кажа, че ако има асоциация на Nero-образи към Nero Burning, то ляв клик с мишката по файла води до същия прозорец.
Nero

Програмата Virtual CloneDrive инсталира в My Computer до наличните устройства виртуален дисковод под името ELBY CLONEDRIVE SCSI CdRom Device. При опит за монтиране на .nrg образ се появява следния прозорец.
My Computer

Справка по случая изяснява, че формат .NRG се различава от .ISO, само от наличие на няколко допълнителни 600 байта в началото на файла. Linux-потребителите могат да ползват следния подход:
dd if=image.nrg of=cdrom.iso bs=512 skip=600

Под Ubuntu може да се ползва AcetoneISO. За целта прочетете информацията, касаеща Mount and Unmount ISO, MDF, NRG Images Using AcetoneISO (GUI Tool).
Начин за конвертиране на .NRG файл в .ISO предлага gISOMount по следния начин:
sudo apt-get install nrg2iso.

посочете папката на вашия nrg-файл и стартирайте terminal:
nrg2iso[filename].nrg [filename].iso

Windows-потребителите са улеснени от малка програма. За целта изтеглете тези два архива: nrg2iso.zip и vcl30.zip. Разопаковайте ги в обща папка с произволно име. В подготвената папка намерете апликация nrg2iso Стартирайте я. Изкача показния долу прозорец. От вас се иска да посочите пътя до образа и да укажете къде да бъде съхранен. Следва конвертация, отнемащо известно време.
nrg2iso
Получения конвертиран файл зареждаме отново в Virtual CloneDrive и този път ни се усмихва слънцето, а Nero отива в скрина. На печелившите - честито!
VCD

до нови срещи   ^.^

20.02.2010 profruit 

0 Response to "nrg2iso - конвертиране"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога