Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


По възможност аз ползвам безплатни програми за моята Windows машина. Една от тях е Virtual CloneDrive (VCD), разработка на Elaborate Bytes AG. Тази програма емулира виртуален оптичен дисковод в My Computer на Windows. За мен тя е отлична алтернатива на платените: Alcohol 120%, Fantom CD, a още: Daemon Tools, Virtual CD и т.н.

Виртуален дисковод служи за разглеждане на огледални образи на физически оптични дискове - CD или DVD. На свой ред тези образи се предлагат в различни формати, познати по техните разширения - .iso, cue&bin, .nrg и т.н.



Наскоро попаднах в мрежата на интересен образ на диск, предлагащ видеосамоучител на програма. Любопитството ме подтикна и аз го изтеглих. Огледалният образ бе създаден в формат .nrg. Това е разширение на програмата Nero, дело на Ahead Software AG. На свой ред се опитах да го монтирам в Virtual CloneDrive, но тук ударих на камък. VCD-то ме посрещаше с неприятно съобщение, че не може да подкара образа. Разрових своите архиви и потърсих папка Nero. В нея държа програмата Nero Burning 6.6.1.4. Моите пътища бяха два. Да запиша на чист диск изтегления образ, чрез Nero Burning или да инсталирам допълнителен виртуален дисковод, дело на Ahead Software AG - Nero Image Drive.

С появата на Nero, аз поредица от години ползвах версиите на петата серия. Програмата порастна на шеста версия, следваща развитието на DVD-записвачките и аз я последвах. С времето се появи седма, осма, девета версия, но те станаха така "тлъсти", че ме отблъснаха и аз забравих за Nero Burning пред възможността на алтернативен софтуер за целта. Наличният изтеглен образ ме накара да инсталирам обратно Nero Burning 6.6.1.4. Не желаех да имам още едно виртуално CD и варианта с Nero Image Drive отпадна.

Nero Burning 6.х.х.х. предлага няколко врати за подкарване на запис. При стартиране на програмата ви посреща прозорец, наречен Nero StartSmart. В регионалните ми настройки, срещу позиция Language for non-Unicode programs съм посочил руски език и това е обяснение, защо прозореца е русифициран. От снимката се вижда нужния бутон за целта. Следва да посочите директорията с вашия образ и да го запишете на диск. DWD-RW за целта не подходи и програмата настойчиво искаше CD-RW диск.

Nero StartSmart

Nero предлага опцията  Nero Express и тук пътя за запис на образа е според показаната долу картинка.
Nero Express

В класическия прозорец на Nero, нещата изглеждат по този път. Уместно е де кажа, че ако има асоциация на Nero-образи към Nero Burning, то ляв клик с мишката по файла води до същия прозорец.
Nero

Програмата Virtual CloneDrive инсталира в My Computer до наличните устройства виртуален дисковод под името ELBY CLONEDRIVE SCSI CdRom Device. При опит за монтиране на .nrg образ се появява следния прозорец.
My Computer

Справка по случая изяснява, че формат .NRG се различава от .ISO, само от наличие на няколко допълнителни 600 байта в началото на файла. Linux-потребителите могат да ползват следния подход:
dd if=image.nrg of=cdrom.iso bs=512 skip=600

Под Ubuntu може да се ползва AcetoneISO. За целта прочетете информацията, касаеща Mount and Unmount ISO, MDF, NRG Images Using AcetoneISO (GUI Tool).
Начин за конвертиране на .NRG файл в .ISO предлага gISOMount по следния начин:
sudo apt-get install nrg2iso.

посочете папката на вашия nrg-файл и стартирайте terminal:
nrg2iso[filename].nrg [filename].iso

Windows-потребителите са улеснени от малка програма. За целта изтеглете тези два архива: nrg2iso.zip и vcl30.zip. Разопаковайте ги в обща папка с произволно име. В подготвената папка намерете апликация nrg2iso Стартирайте я. Изкача показния долу прозорец. От вас се иска да посочите пътя до образа и да укажете къде да бъде съхранен. Следва конвертация, отнемащо известно време.
nrg2iso
Получения конвертиран файл зареждаме отново в Virtual CloneDrive и този път ни се усмихва слънцето, а Nero отива в скрина. На печелившите - честито!
VCD





до нови срещи   ^.^

20.02.2010 profruit 

0 Response to "nrg2iso - конвертиране"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога