Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver

Този урок на Photoshop показва бърз и лесен начин за постигане на grunge фото ефект само в две стъпки. За целта ще поработим над картината "Щастливи хора", защото не носят маската на щастието. Тя е постигната с цифров фотоапарат Canon PowerShot SX10 IS. Моделът изпъква с ултразум - 20х и фотография в резолюция 16/9. Снимката е постигната с помощта на светкавица. Няма наличие на "червени очи", но това е присъщо при хора с светли очи. Резкостта не е достатъчна. 10МРх на 1/2.3 сензор не са силната страна на апарата. Червеният канал стои пресилен.

Шастливи хора


Резултат


Стъпка 1
В Photoshop присъства вертикална лента с инструменти. Долу се намира палитрата с цветовете. Нека се подсигурим с преден и заден цвят, да бъдат настроени на черен и бял. Натиснете клавиш D за целта и евентуално клавиш Х. Натискането на клавиш Х превклюва от бял към черен и обратно.


Стъпка 2
Отворете снимката в Photoshop. Това е слой Background. Програмата по подразбиране заключва този слой. Копирай те го с клавишна комбинация Ctrl + J. Преименувайте получения слой от "Background copy" на "снимка". Изключете от "окото" слой Background и се прехвърлете на слой снимка. Това е вашият работен слой. По този начин застраховате слой Background от непредвидени действия и заработвате навици за бъдещи сложни операции.

В Photoshop присъства вертикална лента с инструменти. Долу се намира палитрата с цветовете. Нека се подсигурим с преден и заден цвят, да бъдат настроени на черен и на бял. Натиснете клавиш D за целта и евентуално клавиш Х. Натискането на клавиш Х превклюва от бял към черен или обратно.

Създайте нов корегиращ слой Gradient Map, който застава над слой снимка под име Gradient Map 1. Приложената операция превръща вашата снимка в черно-бяла.
Завършек на първата стъпка на процеса за обработка е да смените режима на смесване на слой Gradient Map 1. В горната част на палитра слоеве превключете смесване на Overlay и намалете прозрачността (opacity) на 50%.
палитра слоеве

Стъпка 3
Gradient Map притъпява цветовете, докато смесване в режим Overlay умножава светлите участъци и подчертава тъмната добавка, В резултат печелим уникален контраст за нашата снимка.
Не забравяйте да активирате бутон pixel mask и поставите плъзгачите показани на картинката долу.
Gradient Map

Стъпка 4
Финалната стъпка на този къс урок е да се прехвърлите отново на слой снимка и приложите филтър Smart Sharpen. Пътят до него е Filter>Sharpen>Smart Sharpen. В зависимост от размера на вашата снимка, качество и др. се налага да експериментирате с този филтър. За Amount до значение 100, а за Radius до 1px.
филтър Smart Sharpen


до нови срещи   ^.^

01.05.2010 profruit 

2 Response to "Grunge фото ефект"

 1. fedora Said,

  Така като гледам само младият мъж е щастлив, останалите (особено жената) изглеждат много измъчени :х

  Благодарности за урока и хубавата песничка :)
  Усмихнат и ползотворен ден :)

   

 2. Profruit Said,

  Това е зета на Давид, майка му и баща му. Имаше повод да се съберем на софра. Вярно, зетът е нахилен и стои като скица, та леко отвлича погледа от всеобщото щастие.
  Жалко, че blogger не предлага възможност за прикачване на снимки към коментара, за да ти покажа останалите щастливи хора, а вярвай ми те направо изкривяват стрелката на щастиемера. В друг епизод ще ги изтипосам.

   

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога