Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...






Този урок на Photoshop показва бърз и лесен начин за постигане на grunge фото ефект само в две стъпки. За целта ще поработим над картината "Щастливи хора", защото не носят маската на щастието. Тя е постигната с цифров фотоапарат Canon PowerShot SX10 IS. Моделът изпъква с ултразум - 20х и фотография в резолюция 16/9. Снимката е постигната с помощта на светкавица. Няма наличие на "червени очи", но това е присъщо при хора с светли очи. Резкостта не е достатъчна. 10МРх на 1/2.3 сензор не са силната страна на апарата. Червеният канал стои пресилен.

Шастливи хора


Резултат


Стъпка 1
В Photoshop присъства вертикална лента с инструменти. Долу се намира палитрата с цветовете. Нека се подсигурим с преден и заден цвят, да бъдат настроени на черен и бял. Натиснете клавиш D за целта и евентуално клавиш Х. Натискането на клавиш Х превклюва от бял към черен и обратно.


Стъпка 2
Отворете снимката в Photoshop. Това е слой Background. Програмата по подразбиране заключва този слой. Копирай те го с клавишна комбинация Ctrl + J. Преименувайте получения слой от "Background copy" на "снимка". Изключете от "окото" слой Background и се прехвърлете на слой снимка. Това е вашият работен слой. По този начин застраховате слой Background от непредвидени действия и заработвате навици за бъдещи сложни операции.

В Photoshop присъства вертикална лента с инструменти. Долу се намира палитрата с цветовете. Нека се подсигурим с преден и заден цвят, да бъдат настроени на черен и на бял. Натиснете клавиш D за целта и евентуално клавиш Х. Натискането на клавиш Х превклюва от бял към черен или обратно.

Създайте нов корегиращ слой Gradient Map, който застава над слой снимка под име Gradient Map 1. Приложената операция превръща вашата снимка в черно-бяла.
Завършек на първата стъпка на процеса за обработка е да смените режима на смесване на слой Gradient Map 1. В горната част на палитра слоеве превключете смесване на Overlay и намалете прозрачността (opacity) на 50%.
палитра слоеве

Стъпка 3
Gradient Map притъпява цветовете, докато смесване в режим Overlay умножава светлите участъци и подчертава тъмната добавка, В резултат печелим уникален контраст за нашата снимка.
Не забравяйте да активирате бутон pixel mask и поставите плъзгачите показани на картинката долу.
Gradient Map

Стъпка 4
Финалната стъпка на този къс урок е да се прехвърлите отново на слой снимка и приложите филтър Smart Sharpen. Пътят до него е Filter>Sharpen>Smart Sharpen. В зависимост от размера на вашата снимка, качество и др. се налага да експериментирате с този филтър. За Amount до значение 100, а за Radius до 1px.
филтър Smart Sharpen


до нови срещи   ^.^

01.05.2010 profruit 

2 Response to "Grunge фото ефект"

  1. fedora Said,

    Така като гледам само младият мъж е щастлив, останалите (особено жената) изглеждат много измъчени :х

    Благодарности за урока и хубавата песничка :)
    Усмихнат и ползотворен ден :)

     

  2. Profruit Said,

    Това е зета на Давид, майка му и баща му. Имаше повод да се съберем на софра. Вярно, зетът е нахилен и стои като скица, та леко отвлича погледа от всеобщото щастие.
    Жалко, че blogger не предлага възможност за прикачване на снимки към коментара, за да ти покажа останалите щастливи хора, а вярвай ми те направо изкривяват стрелката на щастиемера. В друг епизод ще ги изтипосам.

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога