Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.Тази статия не претендира за изчерпателност на описаните действия. Тя е лична позиция на автора и е насочена към начинаещия Linux/Ubuntu - потребител. Възможните моменти умишлено прескачат прелестта на конзолата/терминала и е показана алтернатива чрез графическия интерфейс, за да отговорят на въпроса на новаците - "А как става това?" или на тези които се колебаят за миграция към Linux/Ubuntu. Възможни са последвали редакции и допълнения.

Изключване на флопи дисковода

Моята машина разполага с контролер за флопидисковод. Все още се намират случаи да ползвам подобен носител, за радост - редки. При стартиране на машината, Ubuntu 10.04 търси подобно хардуерно устройство, за евентуално монтиране. Физическото спиране ще спести време за зареждане. За целта влизаме в BIOS на дънната платка и изключваме контролера.
BIOS


Премахване на ненужни ядра

Ubuntu 10.04 разполага с Update Manager подобно на всяка друга операционна система. Ubuntu също се обновява. Първоначално инсталационният диск на Ubuntu 10.04 предлага ядро 2.6.32, но с времето, след обновяване, се прибавят нови, без да се изхвърлят старите ядра. Това определно дразни при зареждане на системата и заема излишно място от твърдия диск. Оказва се, че всяко ядро заделя за свои нужди около 100МВ и се пази с цел стъпка назад при нестабилна работа на новото.

Така в един момент аз заставах пред избора:
Ubuntu, with Linux 2.6.32-24 generic
Ubuntu, with Linux 2.6.32-23
Ubuntu, with Linux 2.6.32-21


Системата спираше за 10с, за да изчака моя избор. Логично избирах най-новото ядро. За целта съществува команда в терминала, която показва текущата версия на ядрото:
$ uname -sr

След определяне на кое по версия ядро желаем да оставим, не затваряме терминала, а се обръщаме към Synaptic Package Manager. Пътят е System > Administration > Synaptic Package Manager. Ще ви бъде поискана потребителска парола, за да продължите. В адресното поле на търсачката напишете версия на ядро за премахване.  Ако до ядрото стои зелен квадрат, това говори, че е инсталирано. Десен бутон нa мишката за избор и завършете действието с бутон Apply. По същия начин и за останалите ядра.

Върнете се обратно в терминала и изпълнете следната команда:
$ sudo update-grub

При последвало стартиране на машината ще виждате само оставеното ядро.
редакция на GRUB2


редакция на GRUB2

Тук има малък нюанс. Аз ползвам две операционни системи: Windows XP SP3 и Ubuntu 10.04. По тази причина boot-loader Grub2 изчаква 10сек. Това време може да се променя от 0сек до ваш избор. За целта е нужно изпълнение на команда в терминала:
sudo gedit /etc/default/grub

В появилия се текстови редактор gedit намерете ред "GRUB_TIMEOUT=10" и променете стойността на желаното от вас.

Следва да се отбележи, че на това място освен времето може да се редактира екрана за приветствие. Намерете ред : GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"  и допишете  profile.
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash profile" .

В този случай след рестарт ще се наблюдава дълго зареждане, но в последвалия би трябвало да има осезаемо подобрение.

Съхранете измененията. Нужно е отново да изпълните командата за обновяване:
$ sudo update-grub

Рестартирайте машината.


Auto Login

Ако в вашия Ubuntu има само един потребител и никой не наднича зад гърба ви, използвайте опция auto login. Тя може да бъде зададена в процеса на инсталация на системата или преминете по пътя System > Administration > Login Screen.
Спрете още приветствената музика и без това ще събудите баба си, а тя не иска да висите по тъмно, гледайки тайно порно.
Изберете Log in as /вашето потребителско име/ automatically. Опция още е да премахнете разрешението от 10сек.

login


Startup Applications

Ubuntu 10.04 предлага избор на апликациите, които да се зареждат при старт на системата. Преминете в меню "System > Preferences >  Startup Applications" и определете кое остава и кое заминава в Канзас.

Startup Applications


Boot-up Manager

Boot-up Manager (BUM) e ценна програма за вашия Ubuntu. Тя ви дава възможност в графична среда да стартирате и спирате скриптове. След инсталация ще я откриете в  System > Administration menu > Boot-up Manager.
Инсталацията се нуждае от следната команда:
$ sudo apt-get install bum

Чрез програмата определете кое остава и кое заминава в Канзас.

BUM

Препоръка

Из златното правило на администратора, по-добрата програма е неработещата програма, а най-добрата - деинсталираната. Това подсеща, че ако не ползвате дадена програма дошла с инсталацията на Ubuntu по-добре я премахнете. По този начин ще освободите място на вашия твърд диск и ще спрете нейното зареждане. Например, аз разкарах пощенски клиент Evolution, Tomboy бележки, Игри, Empathy, социален клиент Gwibber и др.

След приложение на описаните възможности, моята система зарежда за 43сек и се изключва за 5сек без оглед на количество активни програми.

до нови срещи   ^.^

06.08.2010 profruit 

0 Response to "Ускоряване на Ubuntu 10.04"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога