Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...



Тази статия не претендира за изчерпателност на описаните действия. Тя е лична позиция на автора и е насочена към начинаещия Linux/Ubuntu - потребител. Възможните моменти умишлено прескачат прелестта на конзолата/терминала и е показана алтернатива чрез графическия интерфейс, за да отговорят на въпроса на новаците - "А как става това?" или на тези които се колебаят за миграция към Linux/Ubuntu. Възможни са последвали редакции и допълнения.

Изключване на флопи дисковода

Моята машина разполага с контролер за флопидисковод. Все още се намират случаи да ползвам подобен носител, за радост - редки. При стартиране на машината, Ubuntu 10.04 търси подобно хардуерно устройство, за евентуално монтиране. Физическото спиране ще спести време за зареждане. За целта влизаме в BIOS на дънната платка и изключваме контролера.
BIOS


Премахване на ненужни ядра

Ubuntu 10.04 разполага с Update Manager подобно на всяка друга операционна система. Ubuntu също се обновява. Първоначално инсталационният диск на Ubuntu 10.04 предлага ядро 2.6.32, но с времето, след обновяване, се прибавят нови, без да се изхвърлят старите ядра. Това определно дразни при зареждане на системата и заема излишно място от твърдия диск. Оказва се, че всяко ядро заделя за свои нужди около 100МВ и се пази с цел стъпка назад при нестабилна работа на новото.

Така в един момент аз заставах пред избора:
Ubuntu, with Linux 2.6.32-24 generic
Ubuntu, with Linux 2.6.32-23
Ubuntu, with Linux 2.6.32-21


Системата спираше за 10с, за да изчака моя избор. Логично избирах най-новото ядро. За целта съществува команда в терминала, която показва текущата версия на ядрото:
$ uname -sr

След определяне на кое по версия ядро желаем да оставим, не затваряме терминала, а се обръщаме към Synaptic Package Manager. Пътят е System > Administration > Synaptic Package Manager. Ще ви бъде поискана потребителска парола, за да продължите. В адресното поле на търсачката напишете версия на ядро за премахване.  Ако до ядрото стои зелен квадрат, това говори, че е инсталирано. Десен бутон нa мишката за избор и завършете действието с бутон Apply. По същия начин и за останалите ядра.

Върнете се обратно в терминала и изпълнете следната команда:
$ sudo update-grub

При последвало стартиране на машината ще виждате само оставеното ядро.
редакция на GRUB2


редакция на GRUB2

Тук има малък нюанс. Аз ползвам две операционни системи: Windows XP SP3 и Ubuntu 10.04. По тази причина boot-loader Grub2 изчаква 10сек. Това време може да се променя от 0сек до ваш избор. За целта е нужно изпълнение на команда в терминала:
sudo gedit /etc/default/grub

В появилия се текстови редактор gedit намерете ред "GRUB_TIMEOUT=10" и променете стойността на желаното от вас.

Следва да се отбележи, че на това място освен времето може да се редактира екрана за приветствие. Намерете ред : GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"  и допишете  profile.
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash profile" .

В този случай след рестарт ще се наблюдава дълго зареждане, но в последвалия би трябвало да има осезаемо подобрение.

Съхранете измененията. Нужно е отново да изпълните командата за обновяване:
$ sudo update-grub

Рестартирайте машината.


Auto Login

Ако в вашия Ubuntu има само един потребител и никой не наднича зад гърба ви, използвайте опция auto login. Тя може да бъде зададена в процеса на инсталация на системата или преминете по пътя System > Administration > Login Screen.
Спрете още приветствената музика и без това ще събудите баба си, а тя не иска да висите по тъмно, гледайки тайно порно.
Изберете Log in as /вашето потребителско име/ automatically. Опция още е да премахнете разрешението от 10сек.

login


Startup Applications

Ubuntu 10.04 предлага избор на апликациите, които да се зареждат при старт на системата. Преминете в меню "System > Preferences >  Startup Applications" и определете кое остава и кое заминава в Канзас.

Startup Applications


Boot-up Manager

Boot-up Manager (BUM) e ценна програма за вашия Ubuntu. Тя ви дава възможност в графична среда да стартирате и спирате скриптове. След инсталация ще я откриете в  System > Administration menu > Boot-up Manager.
Инсталацията се нуждае от следната команда:
$ sudo apt-get install bum

Чрез програмата определете кое остава и кое заминава в Канзас.

BUM

Препоръка

Из златното правило на администратора, по-добрата програма е неработещата програма, а най-добрата - деинсталираната. Това подсеща, че ако не ползвате дадена програма дошла с инсталацията на Ubuntu по-добре я премахнете. По този начин ще освободите място на вашия твърд диск и ще спрете нейното зареждане. Например, аз разкарах пощенски клиент Evolution, Tomboy бележки, Игри, Empathy, социален клиент Gwibber и др.

След приложение на описаните възможности, моята система зарежда за 43сек и се изключва за 5сек без оглед на количество активни програми.





до нови срещи   ^.^

06.08.2010 profruit 

0 Response to "Ускоряване на Ubuntu 10.04"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога