Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Screenshot e английска дума и означава прихванат/заснет екран на монитора. На практика заснемането захваща визуализираното съдържание на текущата папка или активен прозорец на програма. Нуждата от скрийншот идва, когато искаме да подкрепим писаното от нас с поясняващи снимки и по този начин да поднесем по-голяма яснота на читателя.


Подобно на други операционни системи, Ubuntu предлага вградени средства за направа на скрийншот. Нещо повече, за тази цел Ubuntu предлага едновременно няколко възможности. Хайде да погледнем отблизо този въпрос.
 

Първи начин

Най-непретенциозният начин за заснемане на екрана в Ubuntu е сходен на този в Windows. Достатъчно е да се натисне бутон «Prt Sc» (Print Screen) от клавиатурата и пред вас ще се появи прозорец на направената снимка. Простота на този начин е негов главен недостатък. Вие можете да направите снимка на екрана само в цял размер. Доколко сравнението е уместно си струва да отбележа, че аналогичната операция в Windows XP не удържа равенство, защото в Ubuntu изборът предлага съхранение в буфера за обмяна (clipboard) или съхранение в папка по избор.

screenshot in ubuntu
 

Втори начин

Стандартните средства за направа на скрийшот в Ubuntu предлагат едноименна утилка. За целта преминаваме в Applications > Accessories > Take screenshot.

screenshot in ubuntu
Този начин предлага арсенал от повече възможности. Опциите предлагат 3 режима за направа на скрийншот:
  1. Заснемане на цял екран
  2. Заснемане на текущ прозорец
  3. Заснемане на избран участък
В допълнение е налична възможност за закъснение по избор. Тоест, заснемане след изтичане на зададено време. Полезна вещ особено, когато трябва да се заснеме изплуваща подсказка. А още опция за включване или изключване курсора на мишката.

screenshot in ubuntu
 

Преглед и редакция

Eye of Gnome е окото на Гном в Ubuntu. Това е основна програма за каталогизация и преглед на изображения в работна среда GNOME. Програмата предлага базови възможности при работа с изображения. Ако вие идвате от Windows, за тази програма мислете като обединение на Windows Picture and Fax Viewer с Paint. С Eye of Gnom ще правите преглед на изображението и последвали такива в каталога. Зумиране, завъртане в избрана посока, а още базови редакции. Ценна такава е Crop. Crop дава възможност да изберете участък от снимката, изрежете маловажното и съхраните избраното. По този начин акцентирате и отсейвате излишното.

screenshot in ubuntu
 

Деинсталация и инсталация на програма

По мое мнение Take screenshot отстъпва на аналогични програми и аз я "изпращам на кино". Не си струва да виси в системата след като ще ползвам услугите на по-удачна програма. Деинсталирам по удобен начин. За целта стартирам Ubuntu Software Center и в полето на търсачката въвеждам Take screenshot. Входно билетче за киното къса бутон Remove. Спускаме поглед надолу и съзираме Shutter. Toва е тя. Инсталираме я пак от центъра.

screenshot in ubuntu
 

Shutter

Според мен това е най-удачната апликация за целта. Shutter е по-удобен, по-комфортен и добавя голямо количество дреболии. Тази програма препокрива базовите възможности на Take Screenshot, за което изброяваме допълнителните:
  1. Shutter предлага избор на формат  (jmp, png, gif) и ниво на компресия.
  2. Shutter предлага захват на целия уеб-сайт, без оглед на вашата резолюция.
  3. Shutter поддържа горещи клавиши.
  4. Shutter предлага гъвкава настройка на поведение.
  5. Shutter автоматически може да препраща снимките на файлов хостинг по FTP протокол.
  6. Shutter поддържа допълнения, способни да разширят неговите възможности: Сепия, Воден знак, Негатив и т.н.

screenshot in ubuntu

От контекстното меню на Shutter се вижда, че програмата предлага избор на конкретен захват. Може да снимате цял екран, активен прозорец, избран участък от екрана, меню или подсказка на препратка.

В настройките на апликацията трябва да определите файлово разширение на снимките и зададете време за изчакване. То може да бъде от 0сек до ваше предпочитание. По този начин получавате закъснение при снимането, ако това налага някаква подготовка за такова.

Ако получения резултат не удоволетворява и вие изтриете снимката, Shutter предлага да я запази или да се съобрази с вашето желание. Намирам това за излишно.






до нови срещи   ^.^

15.10.2010 profruit 

0 Response to "Как да направя screenshot в Ubuntu"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога