Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.

Screenshot e английска дума и означава прихванат/заснет екран на монитора. На практика заснемането захваща визуализираното съдържание на текущата папка или активен прозорец на програма. Нуждата от скрийншот идва, когато искаме да подкрепим писаното от нас с поясняващи снимки и по този начин да поднесем по-голяма яснота на читателя.


Подобно на други операционни системи, Ubuntu предлага вградени средства за направа на скрийншот. Нещо повече, за тази цел Ubuntu предлага едновременно няколко възможности. Хайде да погледнем отблизо този въпрос.
 

Първи начин

Най-непретенциозният начин за заснемане на екрана в Ubuntu е сходен на този в Windows. Достатъчно е да се натисне бутон «Prt Sc» (Print Screen) от клавиатурата и пред вас ще се появи прозорец на направената снимка. Простота на този начин е негов главен недостатък. Вие можете да направите снимка на екрана само в цял размер. Доколко сравнението е уместно си струва да отбележа, че аналогичната операция в Windows XP не удържа равенство, защото в Ubuntu изборът предлага съхранение в буфера за обмяна (clipboard) или съхранение в папка по избор.

screenshot in ubuntu
 

Втори начин

Стандартните средства за направа на скрийшот в Ubuntu предлагат едноименна утилка. За целта преминаваме в Applications > Accessories > Take screenshot.

screenshot in ubuntu
Този начин предлага арсенал от повече възможности. Опциите предлагат 3 режима за направа на скрийншот:
  1. Заснемане на цял екран
  2. Заснемане на текущ прозорец
  3. Заснемане на избран участък
В допълнение е налична възможност за закъснение по избор. Тоест, заснемане след изтичане на зададено време. Полезна вещ особено, когато трябва да се заснеме изплуваща подсказка. А още опция за включване или изключване курсора на мишката.

screenshot in ubuntu
 

Преглед и редакция

Eye of Gnome е окото на Гном в Ubuntu. Това е основна програма за каталогизация и преглед на изображения в работна среда GNOME. Програмата предлага базови възможности при работа с изображения. Ако вие идвате от Windows, за тази програма мислете като обединение на Windows Picture and Fax Viewer с Paint. С Eye of Gnom ще правите преглед на изображението и последвали такива в каталога. Зумиране, завъртане в избрана посока, а още базови редакции. Ценна такава е Crop. Crop дава възможност да изберете участък от снимката, изрежете маловажното и съхраните избраното. По този начин акцентирате и отсейвате излишното.

screenshot in ubuntu
 

Деинсталация и инсталация на програма

По мое мнение Take screenshot отстъпва на аналогични програми и аз я "изпращам на кино". Не си струва да виси в системата след като ще ползвам услугите на по-удачна програма. Деинсталирам по удобен начин. За целта стартирам Ubuntu Software Center и в полето на търсачката въвеждам Take screenshot. Входно билетче за киното къса бутон Remove. Спускаме поглед надолу и съзираме Shutter. Toва е тя. Инсталираме я пак от центъра.

screenshot in ubuntu
 

Shutter

Според мен това е най-удачната апликация за целта. Shutter е по-удобен, по-комфортен и добавя голямо количество дреболии. Тази програма препокрива базовите възможности на Take Screenshot, за което изброяваме допълнителните:
  1. Shutter предлага избор на формат  (jmp, png, gif) и ниво на компресия.
  2. Shutter предлага захват на целия уеб-сайт, без оглед на вашата резолюция.
  3. Shutter поддържа горещи клавиши.
  4. Shutter предлага гъвкава настройка на поведение.
  5. Shutter автоматически може да препраща снимките на файлов хостинг по FTP протокол.
  6. Shutter поддържа допълнения, способни да разширят неговите възможности: Сепия, Воден знак, Негатив и т.н.

screenshot in ubuntu

От контекстното меню на Shutter се вижда, че програмата предлага избор на конкретен захват. Може да снимате цял екран, активен прозорец, избран участък от екрана, меню или подсказка на препратка.

В настройките на апликацията трябва да определите файлово разширение на снимките и зададете време за изчакване. То може да бъде от 0сек до ваше предпочитание. По този начин получавате закъснение при снимането, ако това налага някаква подготовка за такова.

Ако получения резултат не удоволетворява и вие изтриете снимката, Shutter предлага да я запази или да се съобрази с вашето желание. Намирам това за излишно.


до нови срещи   ^.^

15.10.2010 profruit 

0 Response to "Как да направя screenshot в Ubuntu"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога