Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


На кафе с Profruit

Близо два часа загубих в търсене на грешка и преглед на код. Firefox показваше нещата коректно, докато Internet Explorer гърмеше. Последния ползвам предимно за валидатор. Редактор в случая бе Notepad++, на когото е отредено заслужено внимание в моя Windows. Този редактор за уеб-приложения оцветява синтаксиса на кода, но не подсказва за грешки. Редом до неговата икона стои друга, на по-мощен - гордостта на Adobe - Dreamweaver. Dreamweaver порасна до версия CS5. Така и не свикнах с този редактор. Намирам го за много заплетен, а CS5 изтърпях точно 10 мин. За да си спестя подобна загуба на време потърсих по-функционален редактор. Призът отнесе phpDesigner. Той ми лепна на сърце на мига. Този редактор е пълното щастие и слага в малкия си джоб Dreamweaver.

Грешката се оказа пропуск на затваряща точка с запетая (;).

phpDesigner оцветява кода, предлага автозапълване с прилежащи подсказки и на мига извежда възникнала грешка. Той е интуитивен като интерфейс, с минимум настройки, даващ възможност за работа с различни уеб-езици. Притежава вградена конзола. Изобщо прелест, за жалост платена.

За мен трите кита или светата Троица на интернет са LAMP. LAMP е абривиетура на LinuxApacheMysqlPhp. На брой четири, но последните две сливаме.

Увлечението по WEB ме застигна в средата на 2007г. Започнах поетапно. HTML, след него CSS. Нещата подсказваха, че това е малко. Трябва динамика. Тази динамика дава скриптов език, а такъв е PHP. По това време имах колежка Влада Щайнер. Мъжът й записал курс по PHP. За целта купил два дебели учебника. Третият урок го отказал напълно и презаписал курс по CNC. Аз имах няколко принтера. Един от България. Свърши мастилото и купуване на нови пълнители ме отказа, защото тяхната цена се равняваше на нов принтер на промоция. Митко Куперман, друг мой колега, ми подари допълнителни пълнители и два свои принтери. В един момент имах пет мастилено струйни, които стояха един на друг като паметник на китайската принтерна промишленост. Амнон, моят наставник (думата наставник се превежда апотропус), за рождения ми ден подари принтер-копир-скенер, защото счете камарата принтери за неактуална на модните тенденции.

Влада Щайнер работеше и дистанционно учеше висше, по интернет. Влада Щайнер живее от другата страна на светофара, на десетия етаж. В Якоруда има квартал "Кубинските блокове". В нещо такова бе и нейното обитание. Тя забременя от мъжа си и излезе в декрет. За дипломата обаче й трябваше принтер. Предложих бартер. Принтер Canon с нови пълнители срещу двете книги. Аз определено бях на голяма далавера, защото втората бе 1100стр, а това я правеше преводни родни лева 110. Влада Щайнер прие на мига. Нашата размяна стана на светофара по тъмно. Тя дойде с бебешка количка. Бе "снесла" някакво плешиво бебе с малка "китара". Сложи принтера на багажника на количката и след традиционните размени на любезности се разделихме. Аз имах свещените книги. Книгите, на които посветих остатъка от живота си. Повече не се видяхме от този момент. Спомням си, че принтер Seiko подарих на Рамела от Азърбайджан, а тя отвърна с две бутилки вино и килограм наливни шоколадови бонбони. Такива маньоври са печеливши, защото наскоро смених за трети път захранването на компа й. Някаква мистерия има тук. Кара точно година и гръмне. С Рамела караме на бартер и този пък отказах шоколадовите бонбони. Предложих да ми изпече свински пържоли.
Останалите принтери раздадох като промоция към компютрите, които продадох, май на някаква учителка по английски. Тя пък ми предложи бартер частни уроци ... живот като слива в компот.

От първата книга "PHP самоучител" разбрах, че истината е в Unix/Linux, но постъпих като мъжа на Влада Щайнер. Дадох откат. Книгата обаче държах близо до себе си, по-точно под възглавницата. Внушавах си, че по телепатичен път тя ще излее съдържанието си върху мозъчната ми кора. Ефектът бе равнозначен да полееш диня с течен парафин. И за да прерипна тази празнина от знания, аз разбрах за CMS. Захапах Joomla!, WordPress и Drupal. Обикнах тези системи до момента, в когото прозрях, че ми е нужна мотика, а получавам трактор. С трактор можеш ли да прекопаш градинката с магданоз? Не, ами тогава отваряй буквара и сядай като малкия Ленин на свещ да учиш. Така след работа се зазидвах като ханъма и четях свещените редове на познанието. В дебелата книга "Книгата на живота", боговете призоваваха да мина на Unix/Linux и даваха конкретни примери, защо не Windows. И аз прекрачих прага след толкова кумене.

Ubuntu при мен е факт. Проблемът обаче е, че няма phpDesigner за Linux. Утехата дойде в лицето на NetBeans. Да погледнем отблизо, какво ще кажете?

Теоретична част

Съществуват няколко различни типа инсталации на файлове в Ubuntu. По начина на инсталация някои от тях са лесни и идентични на EXE инсталациите познати от Windows. Ако ви се налага да изтеглите апликация от ресурс в интернет за вашата система, защото не я намирате в специфичния Ubuntu Software Center (аналог на Add/Remove Applications за Windows XP), то е възможно да попаднете на файлове с следните разширения .deb, .rpm, .bin, .tar.gz, INSTALL, .sh.

Разширението на тези файлове ги прави различни по своята същност, а такова става и метода за изпълнението им. Няма да се спираме на всичките и ще засегнем последния от изброените.

NetBeans


NetBeans е повече от редактор. Това е среда за разработка. Успехът на тази среда (IDE) е дал стимул на разработчиците да допълнят възможностите на продукта. Една от тях е възможността да пишем сценарии на PHP.

NetBeans е включен в каталога на Ubuntu Software Center, но инсталацията от това място не дава конкретния резултат. NetBeans е замислен за Java и инсталиран от центъра няма да ни даде възможност да пишем веднага код на PHP. Ще се наложи допълнително изтегляне на пакети. По-добре да посетим сайта на NetBeans и изтеглим интересуващата ни част. В секция Download има таблица. Избираме позиция PHP и изтегляме.

Получаваме файл netbeans-6.9.1 -ml.php-linux.sh.

netbeans-6.9.1 -ml.php-linux.sh
фатален прозорец

Двоен клик по изтегления файл поражда този стряскащ прозорец в червено и нищо повече. На разположение имате два начина за инсталиране на файла. Четете нататък.

hardway

Ясно, избрахте трудния начин, защото четете последователно, а не преминахте на лесния. Какво пък, ваше право.

За да изпълните .sh файл, отворете с десен бутон същия. В появилия се прозорец Свойства (Properties), срещу притежател (Owner) активирайте опция изпълним (Execute). Затворете прозореца.

Properties

Тази снимка е ключ към голямата работа. Тук Linux и PHP се преплитат. Изплуват понятия като притежател, група и останалите. Смисъл придобива и чертичката (-). За кое UID и GID пита прозореца? Тя дава отговор за магическото число 0777. Какво трябва да се разбира на практика като Read, Write, Execute, защото еднозначните им преводи не са логически предполагаем отговор. Тази снимка поражда една много дълга и увлекателна тема, което ще отложим за друга среща. С две думи тази снимка зачерква Windows от голямата игра.

Стартиране на файла

Провели предходната процедура, ви можете да се върнете обратно към .sh файла и да го стартирате за изпълнение с ляв клик познат от Windows. Избирате бутон Run и напред.

Инсталация на NetBeans

Моят апотропус се върна от Ню Йорк. Решил и ми купил обектив. На митницата го помислили за РПГ и сапьорите му разбили куфара. Добре, че японците си знаят от работата, та опаковали обектива в супер-куфар (куфар се превежда мизвада). Сега си е наумил да лети в Грузия и аз му разказах за нея, по-точно преживяните 45 дни там през 1989г. Научих нова дума. Небостъргач било "чеше небесата" (горед шхаким). При вас няма да излезе такава кака, защото нямате такава съседка. Най-много мечо Пух, да си го гушнете като заспивате. Давайте с next, позната история от Windows.

easyway

Можете да въздъхнете облекчено, защото дойде лесния начин. Той се постига по-елегантен начин. Чрез конзолата. Пишем две буквички, пробел и влачим файла в конзолата. Пускаме го и хоп-троп, да друснем хорце. Бай Наки от Якоруда и Цико Пилето в хор биха изкрещяли: 'баси ташака, това ли било! Дрън-дрън бабо Митро! Конзолки-монзолки, че това и Вадим го може, особено, ако лепне две водки на екс.

Next

Kоманда sh

В Ubuntu/Linux има програмен език Shell. Това е обвивка в системата и тя изпълнява четене на команди от терминала/конзолата или от файлове.

Команда sh активира командната обвивка на Shell или по-конкретно командния интерпретатор.

Пишете sh в конзолата, правите един пробел и влачите NetBeans sh файла. Продължавате с бутон Enter. След настъпили разбор изплува прозореца за инсталация на NetBeans. Продължавате с бутон Next и следвате съветника за инсталация.

Краен резултат

Резултатът е налице. Пишем произволна функция, да речем phpinfo() и на момента получаваме автоподсказка, и обяснение застигнат при набиране на буква i.



Авторски права

Автор на тези редове е Генчо Станчев Негенцов, преминал в underground-а под псевдоним Ram Босилек. Особени белези: разхожда се гол до кръста с тежка картечница. Хоби: събира глобални етикети. След успешна пластична операция, заводът за металообработка в гр. Фрунзе излъчи рекламен клип, който е визитка на неговото творчество за деца с ококорени очи.





18.02.2011 profruit

2 Response to "Инсталация на sh файл"

  1. зайче Said,

    Трябва да те филмират. В трейлъра ще има бартера до откат, а заради посланията в "Книгата на живота", ти предвиждам поне номинация за Оскар и Нобелка за мир XD
    И фончето е написано яко XD
    Много здраве от баба Марта и сечковците имаш. Предложих им душата си за малко топло, но те казаха: тези бартери само с повелители на топлото. Мани.

     

  2. зайче Said,

    ПП: За рубриката ти вдясно - http://www.youtube.com/watch?v=ccuxA3deXLs&playnext=1&list=PL09EC9B224F5919E2
    Женската се явява добрата и коли зомбита за хоби ^^

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога