Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.

JA_Purity

Инсталацията на CMS Joomla! 1.5.x добавя три вградени шаблона. Те се намират в Extensions -> Template Manager . Средният е именуван "JA_Purity". В шапката му е заложен механизъм за смяна на тематичната картинка по случаен начин. Преходът към отделни страници в системата или обновяване на текущата поражда смяна на тематичната картинка. Това един вид разчупва скучния вид на страницата.

В този малък практикум ще постигнем същия ефект за нашия сайт. От вас читателю мой се очаква три неща:
  • да прочетете до край
  • да подберете няколко картинки за вашия сайт
  • хостът ви да поддържа PHP
Мотор на този ротарот ще бъде PHP функция rand(int,int). Нейни аргументи са две числа, чрез запетая. Второто число е количеството снимки, които желаете да се появяват в шапката ви по случаен начин. За простота на примера нека снимките ви са три на брой подобно на Joomla!-шаблона.

Създайте каталог images и поставете вътре трите снимки. Създайте три променливи и им присвойте значения пътищата до вашите картинки.
$img1 = 'images/img1.jpg';
$img2 = 'images/img2.jpg';
$img3 = 'images/img3.jpg';


Създайте нова променлива, да речем num, на която ще присвоим върнатото значение на функцията.
$num = rand(1,3);

Създайте още една променлива pic. Присвоената й стойност ще получим, чрез итерация (сливане) на img и променливата $num.
$pic = ${'img'.$num};

Остава да изведем получения резултат, чрез оператор echo и html таг img.
До тук казаното/написаното ще оформим в PHP-файл под име random.php, да речем.

<?php
  
$img1 = 'images/img1.jpg';
$img2 = 'images/img2.jpg';
$img3 = 'images/img3.jpg';
  
$num = rand(1,3);
  
$pic = ${'img'.$num};
  
echo '<img src="'.$pic.'" alt="picture" />';
 
?>

Върнете се в вашата страница и намерете контейнера, отговарящ за вашата тематична картинка. Оформете го в DIV с някакъв CSS - клас/идентификатор. В този DIV ще съдържа включения random.php. Да речем така:

<div class="rotator">
 
 <?php include('random.php');?>
 
</div>
до нови срещи   ^.^

03.03.2011 profruit 

0 Response to "Случайна снимка"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога