Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


Как се монтират ISO образи в Ubuntu 10.xx? За Windows има програми като: Alcohol 120%, Daemon Tools, Fantom CD, Virtual CloneDrive и др. За Ubuntu също има списък от предложения. Те на практика са безпредметни, защото един ред команда в конзолата ги обезсмисля.

Наличният образ при мен е под име Javascript.iso. Изтеглен е в домашния каталог (~/Javascript.iso). Пряк достъп до него генерира въпрос от системата за асоциативна програма или активира програмата за запис Brasero Disc Burner.

Монтиране на ISO образ


Стартираме терминала и създаваме точка на монтиране. На практика създаваме каталог. За да избегнем проблеми с права, го създаваме в домашния каталог. Нека бъде под име isomount.
mkdir ~/isomount

Същинско монтиране. Преминаваме в каталога, съдържащ образа и изпълняваме следната команда.
sudo mount -o loop -t iso9660 Javascript.iso ~/isomount

mount in ubuntu terminal

По подразбиране Ubuntu извежда икона на десктопа при монтиране. Иконата е извлечена от образа, описан в autorun.inf. Става ясно, че реч иде за образ, създаден за Windows.

mount ubuntu icon
Монтираният каталог е валиден до края на сесията. При рестарт на машината той пропада и e необходимо ново изпълнение на горепосочената команда.

Демонтиране на каталога в течение на сесията става с команда под root-права
sudo umount ~/isomount

Ако работата с терминала не ви допада може да правите същото с програма Gmount-iso. Програмата е проста при използване и трудности не следва да възникнат.

Gmount-iso
След инсталацията, програмата ще се появи в пункт меню Applications > System Tools > Gmount-iso

За сходни образи като MDF или NRG има програми, чиято инсталация се свежда до следните команди:
sudo apt-get install mdf2iso
sudo apt-get install nrg2iso

След инсталация конвертирайте към ISO образ. Например:
mdf2iso SomeImage.mdf SomeImage.iso
nrg2iso SomeImage.nrg SomeImage.iso

Подобен е начина за работа с .bin/.cue. На помощ идва bchunk.
sudo apt-get install bchunk

Конвертирането с bchunk се свежда до следния ред.
bchunk binfile.bin cuefile.cue SomeImage.iso

След което създайте точка на монтиране, описана горе и процедирайте по начина за ISO образ.

Виртуално CD


Добавяне на виртуално CD в Ubuntu е възможно благодарение на проект под име CDemu. След инсталация в местоположение Computer (computer:///) ще се появи икона на добавеното виртуално CD/DVD. Благодарение на Bruce Lee нещата са сведени до няколко клика с мишката.

Влезте на страница Image Mount (cue, iso, mds, ccd, nrg). По средата намерете бутон Dоwnload. Изтеглете скрипта. Разархивирайте го. Влезте в появилия се каталог disc-mount-0.2.1 и намерете файл install.sh. Направете го изпълним с команда:
chmod +x install.sh

или с десен бутон в свойства на файла намерете Permissions и активирайте Execute. Стартирайте файла и следвайте съветника за инсталация. Ще бъдете попитан за брой виртуални CD-та.

Ubuntu CDemu

Това е всичко. В контекстното меню на Nautilus ще се появи ново меню за монтиране на образи.

Контекстно меню на Nautilus

На свой ред notify-osd ще известява при всяко зареждане на Ubuntu за наличие на виртуално CD в системата или при монтаж на образ.Отлично.

Ubuntu CDemu

Инсталацията на подобен скрипт довежда до нов демон, който заделя за свой нужди ресурси. Нуждата от подобна придобивка оставям по ваша преценка.

Как да деинсталираме CDemu


Спрете CDemu и преминете към деинсталация:
killall cdemud
sudo apt-get remove gcdemu cdemu-client
sudo apt-get autoremove

Това ще освободи 881kB място на твърдия диск.
CDemu добавя свой скрипт в скрит каталог ~/.gnome2/nautilus-scripts/disc-mount.

Изтрийте го:
rm -f ~/.gnome2/nautilus-scripts/disc-mount

до нови срещи   ^.^
04.06.2011 profruit 


1 Response to "Монтиране на ISO образ в Ubuntu"

  1. Пламен Said,

    Всъщност, CDemu, се справя по-елегантно с подобни задачи. При него конвертиране не е необходимо, (почти) отпадат проблемите с правата и директориите, липсват команди (когато се ползва графичен фронт-енд). Най-голямо предимство е автоматичното отгатване на файловата система, която в много случаи или не е известна, или трябва да се търси команда (UDF), или е смесена, или не се поддържа. Недостатък е че ползва модул към ядрото.

    Ако се случи да попаднете на DAA, може да ползвате PowerISO for Linux за конвертиране. Такива образи се срещат в известните торент портали. Програмката работи и с други формати.

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога