Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Ubuntu e като lego конструктор. В умели ръце се превръща в всичко. Потребителският му интерфейс може да се промени до неузнаваемост. Ubuntu може да бъде маскиран като Windows XP или Windows 7. Подобен ход е разбираем. На много не им харесва интерфейса на Ubuntu и се опитват да повторят този на други операционни системи. Такъв опит още е да направят Ubuntu копие на Mac OS X. Аз не съм привърженик на подобни упражнения. Нещо повече, харесвам Ubuntu, заради своята самобитност, но от чисто любопитство към новото Ubuntu 11.04 реших преди да го разкарам, да го преобразя в Leopard. Не ми допада Unity, това е отговор на разкарам.



За целта има проект Mac4Lin. Авторите му са се отнесли доста амбициозно - Linux да прилича максимално на Mac OS X Leopard.

Инсталация на Mac4Lin

Изтегляме нужен архив в домашния каталог. След разархивиране включваме терминала. Преминаваме там и инсталираме с права на потребителя (не root).

cd ~/Mac4Lin_Install_v1.0
sh ./Mac4Lin_Install_v1.0.sh


Съгласяваме се с всички въпроси на скрипта. В края на инсталация виждаме примерно такъв вид.

Mac4Lin

Като начало добре, но желателно нещо по-свежо. Продължаваме тогава.

Инсталация на тема GTK Leopard


Тази тема изтегляме от devianart. Идейно е да изтеглите сходни теми от gnome-look.org. Това може да стане с ключова фраза "GTK Leopard". В моя случай втора кожа е GTK Leopard2. Повече кожи дават възможност за комбинации според вкуса ни.

Изтеглените теми слагайте също в домашния каталог. Инсталацията им се свежда до клик с десен бутон на Desktop каталога - Change Desktop Background > Theme > Install. Посочваме пътя до кожата и готово.

GTK Leopard Ubuntu


Настройка на темата


Избираме:
Контрол бутони - GTK Leopard
Рамка на прозореца - GTK Leopard2
Икони - Mac4Lin_icons_v1.0

В Mac OS бутоните се намират в ляво, за което в терминала въвеждаме следната команда:

gconftool-2 --type string --set /apps/metacity/general/button_layout "close,minimize,maximize:menu"


Обърнете внимание на тази снимка, те са в дясно, но след изпълнение на командата ще отидат в ляво.

Leopard Ubuntu

В свойствата на горния панел е необходима корекция. Задаваме височина не повече от 22 пиксела, иначе се наблюдава прилепнала тънка ивица. Долния панел премахваме.

Ubuntu panel properties

Последно движение от ваша страна е да отворите Ubuntu Software Center и чрез него да инсталирате Cairo Dock. Това е програма, която ще инсталира панел в стил Mac OS. В края на инсталацията ще го намерите в Application > System Tools > Cairo Dock. Добавете го в StartUp Applications, ако искате да бъде постоянен. Ако се разровите в свойствата му (с десен бутон на мишката) ще намерите доста шарениики, които може да прибавите в вашия Leopard Ubuntu.

Ubuntu Cairo Dock

Mozila Firefox също подлежи на козметични промени. Подходяща тема например, е Silvermel. Аз ползвам Foxdie (Graphite).

За пълна мимикрия е необходим тапет за заден фон и огризка - логото на Mac OS. Последните две елементарно се намират из просторите на интернет. Големият брат Google ще ви го поднесе на тепсия с подходящи ключови фрази.

В края на упражнението ще получите сходен резултат.

Leopard Mac OS theme for Ubuntu 11.04


извор: Mac4Lin Project Documentation






до нови срещи   ^.^
17.06.2011 profruit 


0 Response to "Leopard Mac OS тема за Ubuntu 11.04"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога