Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver

Зад граница има два начина да гледате българска телевизия. През сателит или през интернет. Ако сте в зоната на здрача първият начин отпада. Насочваме се към втория. В интернет пространството има ресурси, които излъчват българскателевизия. Минусите са два: платен достъп или претоварен сървър. Как да постъпим тогава?
bnt На операционна система Ubuntu това се постига с няколко команди, блaгoдapeниe нa SopCast Player. SopCast Player представлява графически интерфейс за възпроизвеждане на тeлeвизиoнни ĸaнaли пpeз Интepнeт. Плейърът ползва p2p streaming тexнoлoгия, позната от BitTorrent - получавате видео поток не от централен извор, а множество и по този начин спада натоварването на основния източник на транслация. Гледайки даден канал, ние сами се превръщаме в източник и така подпомагаме поредния участник в мрежата.

Инсталация под Ubuntu

Инсталацията протича гладко. Отнема минута-две и стартира веднага. Стартирайте Terminal с клавишна комбинация Alt + F2. В появилия се прозорец напишете gnome-terminal.
 1. Добавете нужен репозиторий
  echo "deb http://ppa.launchpad.net/jason-scheunemann/ppa/ubuntu `lsb_release -cs` main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list && sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys CD30EE56
 2. Обновете списъка
  sudo apt-get update
 3. Инсталирайте SopCast Player
  sudo apt-get install sopcast-player sp-auth -y
Инсталацията се нуждае от 5,861kB и търси пакети libstdc++5 libvlc-dev libvlccore-dev.

Готово. Стартирайте Sopcast Player oт:
Applications -> Sound & Video -> SopCast Player

Бутон Channel Guide ще разгърне списък от тв канали. Намерете секция OziOS_TV. Тя съдържа българските предложения.

bg

Демо

bntNational Geographicnova

Учим Firefox да отваря sop:// link

В мрежата има ресурси, които споделят видео-излъчване по протокол sop:// link, особено ако сте спортен запалянко. Копиране и поставяне в плейъра на всеки адрес не е елегантно при условие, че браузвате страниците. Нека научим Firefox да управлява тези адреси.

В адресното поле наберете израз about:config. Firefox ще реагира с предупреждение, че дърпате дявола за опашката. Съгласете се и в новия прозорец и кликнете с десен бутон. Въведете нов филтър (израз).

about:config

В появилия се прозорец вкарайте този израз:
network.protocol-handler.app.sop

И нужно значение (value) в поредния прозорец този:
sopcast-player

За сведение, sopcast-player се инсталира в каталог /usr/bit/sopcast-player

sopcast-player

За това упражнение се водех от този блог

Ръководството там препоръчва значението на филтър:
network.protocol-handler.expose-all

да бъде променено от true на false. Към момента на публикация аз съм с версия Firefox 10.0. Спомената промяна на false, накара firefox да не приема бисквитки. Останах си с true и нещата работят.

Последна стъпка е като попаднете на sop://link да укажете на браузъра пътя до sopcast-player.

асоциация на sopcast-player

От този момент нататък по клик на адрес sop://link, Firefox ще вика sopcast-player. Удобно и практично, защото няма да ангажира другата ръка, а това повишава КПД-то на вашето тяло.

Авторски щрихи

Докато подготвях тази тема се загледах по българските канали и общото ми впечатление е заливане на зрителя с турски филми. Поредният такъв свърши и се зачетох в състава на актьорите. Очаквах да прочета името на известния турски актьор Erhan Solak, но уви. Вниманието ми привлече име Mehmet Bozdogan. Много пехливанско име. Учудих се и по ключова фраза - Erhan Solak в търсачката попадам на Dr. Ercan Solak. Рекох си, че неправилно съм разбрал името на актьора, още повече в език иврит звук К и звук Х се пишат от една буква и се менят според благозвучието. Повече от сигурно е за мен е, че разделяйки се с Erhan Solak той бе минен инженер. Не ме е известил за докторската си титла. Пък и на снимката в Google изглежда състарен или преживял пластична операция. Както и да е и продължавам според златното ми правило, че ако не ползвам една програма в течение на седмица я съдирам с кеф от системата. Аз телевизия не гледам, нито пък турските сериали струват без Erhan Solak.


до нови срещи   ^.^

06.01.2012 profruit 

3 Response to "SopCast - гледайте безплатно българска телевизия"

 1. мдечев Said,

  Не виждам OziOS_TV в каналите.

   

 2. niko gurzov Said,

  Чудесна публикация и соп-каст туториал!На един приятел точно такова му трябваше преди време,а аз понеже съм с дебиан ще го пробвам мисля че няма да има затруднения.

   

 3. Profruit Said,

  Погледнете в направление TV-Maxe 0.07. Това е плейър с по-добра идея, основан на описаното горе.

  Списък с ТВ канали: code.google.com/p/tv-maxe/wiki/ChannelLists

   

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога