Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Зад граница има два начина да гледате българска телевизия. През сателит или през интернет. Ако сте в зоната на здрача първият начин отпада. Насочваме се към втория. В интернет пространството има ресурси, които излъчват българскателевизия. Минусите са два: платен достъп или претоварен сървър. Как да постъпим тогава?
bnt На операционна система Ubuntu това се постига с няколко команди, блaгoдapeниe нa SopCast Player. SopCast Player представлява графически интерфейс за възпроизвеждане на тeлeвизиoнни ĸaнaли пpeз Интepнeт. Плейърът ползва p2p streaming тexнoлoгия, позната от BitTorrent - получавате видео поток не от централен извор, а множество и по този начин спада натоварването на основния източник на транслация. Гледайки даден канал, ние сами се превръщаме в източник и така подпомагаме поредния участник в мрежата.

Инсталация под Ubuntu

Инсталацията протича гладко. Отнема минута-две и стартира веднага. Стартирайте Terminal с клавишна комбинация Alt + F2. В появилия се прозорец напишете gnome-terminal.
  1. Добавете нужен репозиторий
    echo "deb http://ppa.launchpad.net/jason-scheunemann/ppa/ubuntu `lsb_release -cs` main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list && sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys CD30EE56
  2. Обновете списъка
    sudo apt-get update
  3. Инсталирайте SopCast Player
    sudo apt-get install sopcast-player sp-auth -y
Инсталацията се нуждае от 5,861kB и търси пакети libstdc++5 libvlc-dev libvlccore-dev.

Готово. Стартирайте Sopcast Player oт:
Applications -> Sound & Video -> SopCast Player

Бутон Channel Guide ще разгърне списък от тв канали. Намерете секция OziOS_TV. Тя съдържа българските предложения.

bg

Демо

bntNational Geographicnova

Учим Firefox да отваря sop:// link

В мрежата има ресурси, които споделят видео-излъчване по протокол sop:// link, особено ако сте спортен запалянко. Копиране и поставяне в плейъра на всеки адрес не е елегантно при условие, че браузвате страниците. Нека научим Firefox да управлява тези адреси.

В адресното поле наберете израз about:config. Firefox ще реагира с предупреждение, че дърпате дявола за опашката. Съгласете се и в новия прозорец и кликнете с десен бутон. Въведете нов филтър (израз).

about:config

В появилия се прозорец вкарайте този израз:
network.protocol-handler.app.sop

И нужно значение (value) в поредния прозорец този:
sopcast-player

За сведение, sopcast-player се инсталира в каталог /usr/bit/sopcast-player

sopcast-player

За това упражнение се водех от този блог

Ръководството там препоръчва значението на филтър:
network.protocol-handler.expose-all

да бъде променено от true на false. Към момента на публикация аз съм с версия Firefox 10.0. Спомената промяна на false, накара firefox да не приема бисквитки. Останах си с true и нещата работят.

Последна стъпка е като попаднете на sop://link да укажете на браузъра пътя до sopcast-player.

асоциация на sopcast-player

От този момент нататък по клик на адрес sop://link, Firefox ще вика sopcast-player. Удобно и практично, защото няма да ангажира другата ръка, а това повишава КПД-то на вашето тяло.

Авторски щрихи

Докато подготвях тази тема се загледах по българските канали и общото ми впечатление е заливане на зрителя с турски филми. Поредният такъв свърши и се зачетох в състава на актьорите. Очаквах да прочета името на известния турски актьор Erhan Solak, но уви. Вниманието ми привлече име Mehmet Bozdogan. Много пехливанско име. Учудих се и по ключова фраза - Erhan Solak в търсачката попадам на Dr. Ercan Solak. Рекох си, че неправилно съм разбрал името на актьора, още повече в език иврит звук К и звук Х се пишат от една буква и се менят според благозвучието. Повече от сигурно е за мен е, че разделяйки се с Erhan Solak той бе минен инженер. Не ме е известил за докторската си титла. Пък и на снимката в Google изглежда състарен или преживял пластична операция. Както и да е и продължавам според златното ми правило, че ако не ползвам една програма в течение на седмица я съдирам с кеф от системата. Аз телевизия не гледам, нито пък турските сериали струват без Erhan Solak.






до нови срещи   ^.^

06.01.2012 profruit 

3 Response to "SopCast - гледайте безплатно българска телевизия"

  1. мдечев Said,

    Не виждам OziOS_TV в каналите.

     

  2. Unknown Said,

    Чудесна публикация и соп-каст туториал!На един приятел точно такова му трябваше преди време,а аз понеже съм с дебиан ще го пробвам мисля че няма да има затруднения.

     

  3. Profruit Said,

    Погледнете в направление TV-Maxe 0.07. Това е плейър с по-добра идея, основан на описаното горе.

    Списък с ТВ канали: code.google.com/p/tv-maxe/wiki/ChannelLists

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога