Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.

Do Not Push the Red Button!

Запълването на една липса довежда до поява на нова и в тази статия ще се опитаме да изправим този недостатък, а това определено ще налее масло в машината, която кове ключа на вашето щастие. Щастието е поредица от рубежи, които превземате по пътя на вашия живот. Те обаче трябва да са постижими. Да мечтаеш за Мона Лиза е нелепо. Имането на подобна картина може да стане само с кражба. Пари, дори много пари няма да отключат този рубикон, а това ще ви прави нещастни. Частицата щастие, което ви поднасям е инсталация на речник в любимата операционна система.
Дойде ред да инсталираме речник. В система Gomnindows с лопата да ги ринеш, с валяк да ги тъпчеш. Нерозово е положението тук. Translate-me при мен не зацепи. След инсталацията реагираше като комунист на разпит. Пълна нямка и на свой ред го отпиздих. По каналния ред се гмурнах в водите на чичо Google и попаднах на скрипт, чиято сила ме възбуди по-яко от оригинална Viagra. Резултатът ме порази и остави бездихан. Закова ме на кръста, защото отново отбелязах кош над Gomnindows в фаталната последна секунда. Това е и който е готов да се качва на борда, но предупреждавам - тук няма място за туристи!

Концепцията е за хора, които ги мързи всеки път да изригват речник срещнали непознато буржоазно слово в текста. За целта ще впрегнем първа запълнена празнота. Споменете си уводните думи и съответно назад в тема Udev-notify Ubuntu Paranoid. Пичът с гармошката цепи мрака. Чуйте този виртуоз на разтегателни инструменти издаващи звуци под компресия. Това е саундтрака на безсмъртната ми "Книгата на живота". Не е важно дали ще разберете как се инсталира Udev-notify, важно е, че има извор и ако там не успеете да отпиете от живата вода, то ще бъдете изхвърлени от експреса в движение. Умни хора наричат това парадокс.

Скриптът умее сам да определя езика на изходния текст и да го преведе на желаем по избор, ползвайки ресурса на Google Translate.

Остава да впрегнем в едно google translate + селекция на текст + notifications, за да отворим бутилката шампанско.

Решение

Хитър интерфейс за извеждане на съобщения от конзолата дава упомената утилка notify-send. За целта Gnome 2 изисква пакет libnotify-bin, който може да се добави по познат начин от Synaptic Package Manager.
libnotify-bin
Пример:
notify-send 'Съобщение' 'Здравей, profruit-blog читателю'

извежда това
notify-send
За да получим текущата селекция на текст в X Window System се използва утилка xsel. На свой ред xsel -o ще изведе текущата селекция в стандартния поток за извеждане.

Инсталираме тогава нужните пакети:
sudo -i
apt-get install xclip
apt-get install libnotify-bin xsel


Инсталацията на xclip позволява селектирания текст да се изпраща в буфера на обмяна (clipboard) и да показва оригиналния текст над превода.

Създаваме файл по име translate и копираме скрипта в него:
#!/usr/bin/env bash
notify-send -u critical "$(xsel -o)" "$(wget -U "Mozilla/5.0" -qO - "http://translate.google.com/translate_a/t?client=t&text=$(xsel -o | sed "s/[\"'<>]//g")&sl=auto&tl=bg" | sed 's/\[\[\[\"//' | cut -d \" -f 1)"


Параметър -u critical извежда съобщението над всички прозорци.

sl=auto → автоопределение, Google ще се опита сам да определи езика.
tl=bg → език на резултата — български.

Правим файла изпълним и го местим в каталог /usr/bin/
chmod +x translate
mv ~/translate /usr/bin/


Готово. Последни балетни стъпки, които ще отработим е да закачим постигнатото към клавишна комбинация.

Програма xbindkeys дава подобна възможност. От чисто любопитство я инсталирах и след 3мин и 14сек я анатемосах. За себе си я определих като поредния полиетиленов чувал с фекалии. Сещате се ... с подобни чувалчета на карнавалите хората си раздават парни чукове по "китарите", вместо джентълменското добър ден.

За хората, несподелящи моето виждане този код на помощ
apt-get install xbindkeys-config
xbindkeys-config

Xbindkeys
Ubuntu предлага инструмент за целта System > Preferences > Keyboard Shortcuts.
Уверен съм, че уважаемия читател ще се ориентира по приложената картинка как се прави кратък път в Ubuntu. Аз предпочетох клавишна комбинация Alt + Z.
keyboard shortcuts

Как работи това?

  • Селектираме текст в произволен прозорец
  • Натискаме Alt + Z
  • Получаваме превод
Разбира се, трябва да сме on-line.
results results

Lubuntu 12.04 Keyboard Shortcuts


Създаваме на горещи ключове в Lubuntu x86_64 12.04 става, чрез редактиране на lubuntu-rc.xml посредством тази команда
leafpad ~/.config/openbox/lubuntu-rc.xml

и добавяме следния код
<!-- Google Translate Alt + z-->
<keybind key="A-z">
<action name="Execute">
<command>/usr/bin/translate</command>
</action>
</keybind>


до нови срещи   ^.^
28.04.2012 profruit 

0 Response to "Речник за Ubuntu"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога