Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


За организация на моята работа се нуждаех от сигнализация, която да предупреждава за изтичащо време или настъпващо събитие. Аз ползвам cron, който всяка вечер точно в 00:00ч гаси машината. Удобно, ако си заспал. Дразнещ недостатък е, че изключването настъпва без предупреждение и често губех напредък по дадена работа. Документите не се съхраняват, а отиват в небитието и се почваше отново.

Разбира се обърнах се към софтуерния център на Ubuntu и пробвах различните предложения. В общи линии те задоволяваха, но без конкретния ми функционал ги отправях в коша. Исках лека програма подобна на Switch Off за Windows. Switch Off е преди всичко таймер, който по зададено време изключва машината. Секунди преди настъпване на събитието известява с надпис дублиран от звуков сигнал. Времето за предизвестие, надписа и звуковия сигнал са доверени на вашия избор.

Ubuntu e моята система, затова днешната ни среща касае как да постигнем таймер, чрез стандартните средства на системата.

Уведомяване в Ubuntu


В Ubuntu уведомяването е поверено на утилита notify-send. Например, изпълнете този ред в терминала.

notify-send "Внимание" "Изтече 1 минута"

и следва да видите нещо подобно
notify-send

струва си да се запознаете отблизо с notify-send, като изпълните следната команда

notify-send --help

става ясно, че боравите с различни инструменти за персонализация на известяването.
Конкурент на notify-send в системата е zenity. При него нещата изглеждат така и те са в пряка зависимост от текущата тема на системата:
zenity

Отказах се, но за любопитните това на помощ:

zenity --info --title="Внимание" --text="Изтече една минута"

Следващата стъпка с която се заиграх е как да накарам cron да стартира notify-send. За целта редактирах crontab

sudo gedit /etc/crontab

добавяйки този ред

*/1 * * * * profruit DISPLAY=:0.0 notify-send "Внимание" "Изтече 1 минута"

от тук насетне cron честно привеждаше в изпълнение notify-send и аз четях през минута тестовото съобщение. Отлично!

Но това ми бе малко и не догонваше Switch Off. Липсваше звуковия съпровод. Отново се обърнах се към софтуерния център на Ubuntu и потърсих синтезатори на речта. Попаднах на два и избрах по-добрия според мен. Това е програма Gespeaker. Звученето на български бе ужасно и затова я оставих да английски. Реших да произнася "go to bed". Замисълът ми се получи.

Краен резултат


машината се гаси в 00:01ч всяка вечер, а две минути преди това notify-send ме подсеща с надпис, съпроводен от синтезирана реч.

Това е моя crontab

01 00 * * * root /sbin/shutdown || shutdown -h now
59 23 * * * profruit DISPLAY=:0.0 notify-send "Внимание" "Лягай да спиш"
59 23 * * * profruit espeak -vru -s130 "go to bed"

до нови срещи   ^.^
11.08.2012 profruit 

2 Response to "Cron Power Off Timer"

 1. Romeo Ninov Said,

  Една дребна забележка. Реда:
  */1 * * * * profruit DISPLAY=:0.0 notify-send "Внимание" "Изтече 1 минута"
  е еквивалентен на
  * * * * * profruit DISPLAY=:0.0 notify-send "Внимание" "Изтече 1 минута"

   

 2. Profruit Said,

  Вярно и забележката се приема. Обещавам да внимавам повече за в бъдеще.

   

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога