Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


Будистите вярват в прераждането. Съгласно техния мироглед съществуват шест вида мир, в които може да се преродиш. Светът на хората, на животните, на полубоговете, на боговете, на гладните духове и на адската сфера. Раждането в едно или друго тяло зависи от кармата - закон за причините и следствията, които действат в всички светове.

Будистите смятат, че всички същества се прераждат безкрайно, попадайки от един мир в друг в зависимост от извършените постъпки. Тази безкрайна реинкарнация те наричат колелото на Самсара.

Аз не съм будист. Аз съм Profruit и ще ви отведа на поредна среща в света на Ubuntu, където ще узнаете за силата на команда Eject.

Фаворитният компютър вкъщи е десктоп, установен под масивно бюро на пода. Наскоро се наложи преглед на оптичен носител и това ме подсети, че имам на разположение DVD-RAM дисковод. Това действие предполагаше извиване на тялото ми в форма на арка, тъй като то е отпуснато в дълбок кожен офис стол. Намерението да се извия като йога ме въздържа от този дискомфорт и припомни, че в годините на прозорци 98 ползвах някаква утилка. Тя висеше в трея и ръгането й с посочващото устройство караше каретката да се отваря или затваря. Споменът загложди червея на съмнението - а има ли такъв пиниз в Ubuntu или да рискувам да стана Нешка Робева?

С ключова дума eject, Ubuntu Software Center коректно ми отговори, че имам такава програма в системата си, благодарение на Jeff Tranter (eject version 2.1.5 by Jeff Tranter (tranter@pobox.com)).

На практика това е команда (команда е малка програма) на обвивка bash. Остава да я разучим. За целта викаме терминала Alt + F2 и въвеждаме gnome-terminal.

Ако просто въведем командата е много възможно да получите следния отговор:

profruit@prodesktop:~$ eject
eject: unable to find or open device for: `cdrom'
Eject е универсална команда. Тя отваря оптичен дисковод, SCSI-устройства, floppy, ленти и по подразбиране eject-ва CD-ROM. Проблемът в горния отговор е, че трябва да й се помогне от ваша страна. Да укажете пътя до вашия дисковод. Това става лесно с една от изброените команди:

profruit@prodesktop:~$ sudo lshw -C disk
*-cdrom
description: DVD-RAM writer
product: DVDRAM GSA-H12N
vendor: HL-DT-ST
physical id: 0.1.0
bus info: scsi@6:0.1.0
logical name: /dev/cdrom1
logical name: /dev/cdrw1
logical name: /dev/dvd1
logical name: /dev/dvdrw1
logical name: /dev/scd0
logical name: /dev/sr0
version: UL01
capabilities: removable audio cd-r cd-rw dvd dvd-r dvd-ram
configuration: ansiversion=5 status=nodisc


или

profruit@prodesktop:~$ eject -n
eject: device is `/dev/sr0'

или пък тази

profruit@prodesktop:~$ wodim --devices
wodim: Overview of accessible drives (1 found) :
-------------------------------------------------------------------------
0 dev='/dev/scd0' rwrw-- : 'HL-DT-ST' 'DVDRAM GSA-H12N'
-------------------------------------------------------------------------

Става въпрос за тази писалка, техническите й възможности всеки може с лекота да узнае в интернет. На прицел е хардуерния бутон за отваряне/затваряне. Нека хване паяжина!
DVDRAM GSA-H12N

Стана ясно, че при мен това е sr0, scd0, dvdrw1, dvd1, cdrw1, cdrom1. Това са имената на отделните възможности на моята записвачка и всеки един се обръща към нея. За целта избираме един и подпомагаме eject така:

profruit@prodesktop:~$ eject /dev/cdrom1

Ако у вас се отвори оптичният носител - моите поздравления, в противен случай използвате привод с древен firmware или направо не поддържа командата.

Настъпи пореден момент. Затваряне. Начинът е параметър -t.

profruit@prodesktop:~$ eject -t

Предходната ни среща ви запозна как се правят псевдоними в Linux. Аз например съкратих тези команди до лаконично eject и close
alias eject='eject /dev/cdrom1'
alias close='eject -t'
Забавното на тази команда е, че с параметър -T, тя работи като тригер. Ако е затворено-отваря, ако е отворено-затваря.

profruit@prodesktop:~$ eject -Т

Това ме осени да направя изпълним файл, а към него да закача стартер, който да наредя до останалите икони на горния панел.

Реших да бъде скрит файл в домашната директория на име .proejector.sh. Въпрос на минута време.

profruit@prodesktop:~$ gedit ~/.proejector.sh

в появилия се прозорец на редактора добавяме тези два реда:

#! /bin/bash
eject -T /dev/cdrom1

съхраняваме и правим файла изпълним

profruit@prodesktop:~$ chmod u+x ~/.proejector.sh

Тестваме постигнатото с многократно въвеждане на следната команда:

profruit@prodesktop:~$ sh ~/.proejector.sh

Направата на стартер в Gnome 2 е детска песничка. Десен бутон върху панела, добавяне на персонален стартер. Даваме му име, коментар и обезателно указваме пътя до изпълнимия файл. Икона от хранилището или ваша. Това е всичко.

ubuntu launcher


Краен резултат.

cd eject


до нови срещи   ^.^
26.10.2012 profruit 


0 Response to "Команда eject"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога