Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Будистите вярват в прераждането. Съгласно техния мироглед съществуват шест вида мир, в които може да се преродиш. Светът на хората, на животните, на полубоговете, на боговете, на гладните духове и на адската сфера. Раждането в едно или друго тяло зависи от кармата - закон за причините и следствията, които действат в всички светове.

Будистите смятат, че всички същества се прераждат безкрайно, попадайки от един мир в друг в зависимост от извършените постъпки. Тази безкрайна реинкарнация те наричат колелото на Самсара.

Аз не съм будист. Аз съм Profruit и ще ви отведа на поредна среща в света на Ubuntu, където ще узнаете за силата на команда Eject.

Фаворитният компютър вкъщи е десктоп, установен под масивно бюро на пода. Наскоро се наложи преглед на оптичен носител и това ме подсети, че имам на разположение DVD-RAM дисковод. Това действие предполагаше извиване на тялото ми в форма на арка, тъй като то е отпуснато в дълбок кожен офис стол. Намерението да се извия като йога ме въздържа от този дискомфорт и припомни, че в годините на прозорци 98 ползвах някаква утилка. Тя висеше в трея и ръгането й с посочващото устройство караше каретката да се отваря или затваря. Споменът загложди червея на съмнението - а има ли такъв пиниз в Ubuntu или да рискувам да стана Нешка Робева?

С ключова дума eject, Ubuntu Software Center коректно ми отговори, че имам такава програма в системата си, благодарение на Jeff Tranter (eject version 2.1.5 by Jeff Tranter (tranter@pobox.com)).

На практика това е команда (команда е малка програма) на обвивка bash. Остава да я разучим. За целта викаме терминала Alt + F2 и въвеждаме gnome-terminal.

Ако просто въведем командата е много възможно да получите следния отговор:

profruit@prodesktop:~$ eject
eject: unable to find or open device for: `cdrom'
Eject е универсална команда. Тя отваря оптичен дисковод, SCSI-устройства, floppy, ленти и по подразбиране eject-ва CD-ROM. Проблемът в горния отговор е, че трябва да й се помогне от ваша страна. Да укажете пътя до вашия дисковод. Това става лесно с една от изброените команди:

profruit@prodesktop:~$ sudo lshw -C disk
*-cdrom
description: DVD-RAM writer
product: DVDRAM GSA-H12N
vendor: HL-DT-ST
physical id: 0.1.0
bus info: scsi@6:0.1.0
logical name: /dev/cdrom1
logical name: /dev/cdrw1
logical name: /dev/dvd1
logical name: /dev/dvdrw1
logical name: /dev/scd0
logical name: /dev/sr0
version: UL01
capabilities: removable audio cd-r cd-rw dvd dvd-r dvd-ram
configuration: ansiversion=5 status=nodisc


или

profruit@prodesktop:~$ eject -n
eject: device is `/dev/sr0'

или пък тази

profruit@prodesktop:~$ wodim --devices
wodim: Overview of accessible drives (1 found) :
-------------------------------------------------------------------------
0 dev='/dev/scd0' rwrw-- : 'HL-DT-ST' 'DVDRAM GSA-H12N'
-------------------------------------------------------------------------

Става въпрос за тази писалка, техническите й възможности всеки може с лекота да узнае в интернет. На прицел е хардуерния бутон за отваряне/затваряне. Нека хване паяжина!
DVDRAM GSA-H12N

Стана ясно, че при мен това е sr0, scd0, dvdrw1, dvd1, cdrw1, cdrom1. Това са имената на отделните възможности на моята записвачка и всеки един се обръща към нея. За целта избираме един и подпомагаме eject така:

profruit@prodesktop:~$ eject /dev/cdrom1

Ако у вас се отвори оптичният носител - моите поздравления, в противен случай използвате привод с древен firmware или направо не поддържа командата.

Настъпи пореден момент. Затваряне. Начинът е параметър -t.

profruit@prodesktop:~$ eject -t

Предходната ни среща ви запозна как се правят псевдоними в Linux. Аз например съкратих тези команди до лаконично eject и close
alias eject='eject /dev/cdrom1'
alias close='eject -t'
Забавното на тази команда е, че с параметър -T, тя работи като тригер. Ако е затворено-отваря, ако е отворено-затваря.

profruit@prodesktop:~$ eject -Т

Това ме осени да направя изпълним файл, а към него да закача стартер, който да наредя до останалите икони на горния панел.

Реших да бъде скрит файл в домашната директория на име .proejector.sh. Въпрос на минута време.

profruit@prodesktop:~$ gedit ~/.proejector.sh

в появилия се прозорец на редактора добавяме тези два реда:

#! /bin/bash
eject -T /dev/cdrom1

съхраняваме и правим файла изпълним

profruit@prodesktop:~$ chmod u+x ~/.proejector.sh

Тестваме постигнатото с многократно въвеждане на следната команда:

profruit@prodesktop:~$ sh ~/.proejector.sh

Направата на стартер в Gnome 2 е детска песничка. Десен бутон върху панела, добавяне на персонален стартер. Даваме му име, коментар и обезателно указваме пътя до изпълнимия файл. Икона от хранилището или ваша. Това е всичко.

ubuntu launcher


Краен резултат.

cd eject






до нови срещи   ^.^
26.10.2012 profruit 


0 Response to "Команда eject"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога