Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


The Matrix Reloaded е култов филм заснет в далечната 2003г. Поредната сага на Матрицата поднася на зрителя заслужена порция визуални ефекти. Интересът приковава Тринити в кадри, показващи я как умело борави с популярния сканер на портове - Nmap. Разбира се леко подправен в посока по-красив облик, но по-важно е, че на зрителя се внушава картина, която произтича далеч далеч в времето. Както и да е, нека се съсредоточим около действията на прима героинята. След като Nmap рапортува, тя пуска нещо наречено sshnuke, което стартира с "[a]ttempting to exploit SSHv1 CRC32". Това следва да внуши на грамотния зрител реално препълване на буфера на SSH и на свой ред подскаже за пълния провал на агентите като системни администратори. Ех, милите те, разчитат на сървър непропачен няколко века. Какво пък агентите не са админи, те са някаква симбиоза от антивирусни и скриптове на огнена стена.

Това бе преамбула, а сега амбула.

Какво е Nmap

Nmap (Network Mapper) е програма с отворен изходен код. Служи за изследване на мрежи и тяхната проверка на безопасност. Определя кои хостове са достъпни в мрежата, какви служби предлагат, какви типове огнени стени/пакетни филтри използват и много други.

Повече за Nmap на съответния език от автора.
Справочное руководство Nmap
Nmap Reference Guide

Инсталация на Nmap в Debian/Ubuntu/LinuxMint

Инсталацията се свежда до един ред команда в терминала.
sudo apt-get install nmap

За целта са нужни около 4,133 kB дисково пространство.
Под Ubuntu 10.04-i386 (lucid) програмата тръгва от раз. Под LinuxMint 14 Mate_64bit ударих на подводен камък. Nmap ме наплю с смразяващо кръвта безсърдечно съобщение:
nmap: error while loading shared libraries: libsvn_client-1.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory

Не останах съкрушен, ни дочаках неволята и тръгнах през девет планини и девет дерета да диря лечебна билка. Попаднах на индонезийски блогер (така си мисля), който бе свел решението от пестеливо до казвам ти дъще, сещай се снахо. Всичко на всичко два реда под заглавие Nmap.Error.

Първи ред:
sudo apt-get install subversion

а втори: да живее Аллах.

На свой ред subversion претендира за 1,417 kB дисково пространство. В края на инсталацията може триумфално да отключим кутията на Пандора.

Работа с Nmap

Nmap разполага с богат арсенал от опции за сканиране на отделен хост, както и на диапазон от такива. В повечето случай обръщение към програмата изисква root права.

Разработчиците на Nmap предлагат хост scanme.nmap.org за тестово сканиране.

Най-често ползваните параметри на командата.

Информация относно портовете на отдалечения хост и определение на операционната система.
sudo nmap -sS -P0 -sV -O scanme.nmap.org
scanme.nmap.org – сканиран хост, може да бъде заместен от IP-то му,

-sS – TCP SYN сканиране (полуотворено)

-P0 – изключване на ICMP сканиране

-sV – определение на сервизи, закачени на отворени портове

-O – определение версия на операционна система

Допълнително четиво за Nmap:

Пример

nmap в действие

В примера нацелих посоченото име от любопитство. Това е форум, основно за Windows - потребители. Nmap върна IP адреса, името на хостинг компанията. Изведе отворените портове и очакваните на тях сервизи, включително версиите им. Все неща, които трябва да се държат на сянка. Разбира се, ако ви вълнува състояните на вашата linux-машина просто наберете nmap localhost.






до нови срещи   ^.^
29.12.2012 profruit 

0 Response to "Nmap : error while loading shared libraries"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога