Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


The Matrix Reloaded е култов филм заснет в далечната 2003г. Поредната сага на Матрицата поднася на зрителя заслужена порция визуални ефекти. Интересът приковава Тринити в кадри, показващи я как умело борави с популярния сканер на портове - Nmap. Разбира се леко подправен в посока по-красив облик, но по-важно е, че на зрителя се внушава картина, която произтича далеч далеч в времето. Както и да е, нека се съсредоточим около действията на прима героинята. След като Nmap рапортува, тя пуска нещо наречено sshnuke, което стартира с "[a]ttempting to exploit SSHv1 CRC32". Това следва да внуши на грамотния зрител реално препълване на буфера на SSH и на свой ред подскаже за пълния провал на агентите като системни администратори. Ех, милите те, разчитат на сървър непропачен няколко века. Какво пък агентите не са админи, те са някаква симбиоза от антивирусни и скриптове на огнена стена.

Това бе преамбула, а сега амбула.

Какво е Nmap

Nmap (Network Mapper) е програма с отворен изходен код. Служи за изследване на мрежи и тяхната проверка на безопасност. Определя кои хостове са достъпни в мрежата, какви служби предлагат, какви типове огнени стени/пакетни филтри използват и много други.

Повече за Nmap на съответния език от автора.
Справочное руководство Nmap
Nmap Reference Guide

Инсталация на Nmap в Debian/Ubuntu/LinuxMint

Инсталацията се свежда до един ред команда в терминала.
sudo apt-get install nmap

За целта са нужни около 4,133 kB дисково пространство.
Под Ubuntu 10.04-i386 (lucid) програмата тръгва от раз. Под LinuxMint 14 Mate_64bit ударих на подводен камък. Nmap ме наплю с смразяващо кръвта безсърдечно съобщение:
nmap: error while loading shared libraries: libsvn_client-1.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory

Не останах съкрушен, ни дочаках неволята и тръгнах през девет планини и девет дерета да диря лечебна билка. Попаднах на индонезийски блогер (така си мисля), който бе свел решението от пестеливо до казвам ти дъще, сещай се снахо. Всичко на всичко два реда под заглавие Nmap.Error.

Първи ред:
sudo apt-get install subversion

а втори: да живее Аллах.

На свой ред subversion претендира за 1,417 kB дисково пространство. В края на инсталацията може триумфално да отключим кутията на Пандора.

Работа с Nmap

Nmap разполага с богат арсенал от опции за сканиране на отделен хост, както и на диапазон от такива. В повечето случай обръщение към програмата изисква root права.

Разработчиците на Nmap предлагат хост scanme.nmap.org за тестово сканиране.

Най-често ползваните параметри на командата.

Информация относно портовете на отдалечения хост и определение на операционната система.
sudo nmap -sS -P0 -sV -O scanme.nmap.org
scanme.nmap.org – сканиран хост, може да бъде заместен от IP-то му,

-sS – TCP SYN сканиране (полуотворено)

-P0 – изключване на ICMP сканиране

-sV – определение на сервизи, закачени на отворени портове

-O – определение версия на операционна система

Допълнително четиво за Nmap:

Пример

nmap в действие

В примера нацелих посоченото име от любопитство. Това е форум, основно за Windows - потребители. Nmap върна IP адреса, името на хостинг компанията. Изведе отворените портове и очакваните на тях сервизи, включително версиите им. Все неща, които трябва да се държат на сянка. Разбира се, ако ви вълнува състояните на вашата linux-машина просто наберете nmap localhost.


до нови срещи   ^.^
29.12.2012 profruit 

0 Response to "Nmap : error while loading shared libraries"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога