Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

dedmorozispederos
По какво се познава съвременния човек? Елементарно, той живее в XXI век и един от виновниците е приятеля на Стив Возняк, как не чудно също Стив и още Джобс. Стив Джобс премахна флопидисковода, изкорми още оптичния диск, изреза всякакви жици и тоци, и яхна мощно радиовълните. Накрая сплеска кутията в подобие на тава и го поднесе на жадните юзери. На ви!

Вдъхновен от вдъхновителя, аз също се отказах от жиците и без това ми се преплитаха в краката под бюрото. Тъпо бе да тръгна за чаша кафе и да помъкна с мен компутрата. Нещо като тенекия вързана за опашката на кон. С Милен в предишния век (несъвременния) връзвахме тенекии за опашката на котки. Ефекта подсилвахме като им мажехме "ауспуха" с бензин. Милен отиде по-далече, палеше им гъзягите. Един пореден старт такава котка се заби на Сашо Патъра в сламата. Сламата изгоря, а с това сложи край на опитите с нашите спринтьори. Отплеснах се ... та ръчкам си аз с безжична клавиатура, разбира се и "пор" такъв. Обаче порът лаком за енергия. Минах на презареждаеми батерии, но винаги идва един момент на издихание. Може би в следващи век ще измислят безсмъртни батерии. Bill Gates четеш ли? То и Бил Гейтс вече не е Бил Гейтс. И кой остана само? Логично - аз!

Този zero-момент на одървена мишка ме накара да напрегна гънките по мозъчната ми кора и да разчитам само на клавиатура. Например, възползвах се от опцията горещи клавиши. Комбинация на [супер бутона] + [Т] вика терминала, [супер бутона] + [R] вика radiotray и така по ред на логиката на инсталираните приложения.

Нека предположим, че в един прекрасен пролетен ден вие изригнете с терминала и решите чрез него да стартирате редактор gEdit.
terminal
Осенила ви е адска мисъл, как да продължите романа си "Книгата на живота", да речем в 04:00h сутринта. Пишете-бришете и в един момент close-ирате терминала. Отвлича ви фокуса на мисълта. Стой там отзад с лайняновиолетовия цвят. С терминацията на терминала и gEdit пада в киреча. Блядь!

Это нехорошо.

Затваряме прозореца на терминала без този на приложението

Известни са ми два начина, как да избегнем подобен конфуз. Първият е хемороиден и го пращаме в Канзас. Остана вторият.
$ gedit & exit
тази команда ще извика редактора и тутакси ще затвори терминала. Пинизът се крие в & exit.

Затваряме прозореца на терминала след n секунди при неактивност

Стартирайте терминала и редактирайте /etc/profile с тази команда:
$ sudo gedit /etc/profile
и в края на файла добавете тези редове:

# Exit Terminal
TMOUT=900
export TMOUT

редакция на /etc/profile
Какво ръгнахме на практика?

Представете си, че предния ден сте били на плодова диета. Печена тиква с варена царевица и много банани с портокали. За капак хайдушки боб от Якоруда! Логично, че при тази инвазия на биопродукция ще яхнете мощно порцелановото пони за неограничен момент от време. Нищо чудно да се задръстите за по-дълъг период от време. И в този момент баба ви да се облажи, като почне да ровичка из щайгата ви, къде точно криете порното. Решение, щом ни няма зад конзолката - удряме й кепенците. Морал!

Умни хора са съчинили променлива TMOUT, като част от обкръжението на BASH. Ако променливата съдържа значение, то влиза в сила при неактивност и voila, баба ви остава без ръчкало.

След като съхраните промените в описания горен файл остава да изпълните безобидна команда, за да влязат измененията в сила.
$ source /etc/profile




до нови срещи   ^.^
26.01.2013 profruit 

0 Response to "Терминал пинизи"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога