Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver
dedmorozispederos
По какво се познава съвременния човек? Елементарно, той живее в XXI век и един от виновниците е приятеля на Стив Возняк, как не чудно също Стив и още Джобс. Стив Джобс премахна флопидисковода, изкорми още оптичния диск, изреза всякакви жици и тоци, и яхна мощно радиовълните. Накрая сплеска кутията в подобие на тава и го поднесе на жадните юзери. На ви!

Вдъхновен от вдъхновителя, аз също се отказах от жиците и без това ми се преплитаха в краката под бюрото. Тъпо бе да тръгна за чаша кафе и да помъкна с мен компутрата. Нещо като тенекия вързана за опашката на кон. С Милен в предишния век (несъвременния) връзвахме тенекии за опашката на котки. Ефекта подсилвахме като им мажехме "ауспуха" с бензин. Милен отиде по-далече, палеше им гъзягите. Един пореден старт такава котка се заби на Сашо Патъра в сламата. Сламата изгоря, а с това сложи край на опитите с нашите спринтьори. Отплеснах се ... та ръчкам си аз с безжична клавиатура, разбира се и "пор" такъв. Обаче порът лаком за енергия. Минах на презареждаеми батерии, но винаги идва един момент на издихание. Може би в следващи век ще измислят безсмъртни батерии. Bill Gates четеш ли? То и Бил Гейтс вече не е Бил Гейтс. И кой остана само? Логично - аз!

Този zero-момент на одървена мишка ме накара да напрегна гънките по мозъчната ми кора и да разчитам само на клавиатура. Например, възползвах се от опцията горещи клавиши. Комбинация на [супер бутона] + [Т] вика терминала, [супер бутона] + [R] вика radiotray и така по ред на логиката на инсталираните приложения.

Нека предположим, че в един прекрасен пролетен ден вие изригнете с терминала и решите чрез него да стартирате редактор gEdit.
terminal
Осенила ви е адска мисъл, как да продължите романа си "Книгата на живота", да речем в 04:00h сутринта. Пишете-бришете и в един момент close-ирате терминала. Отвлича ви фокуса на мисълта. Стой там отзад с лайняновиолетовия цвят. С терминацията на терминала и gEdit пада в киреча. Блядь!

Это нехорошо.

Затваряме прозореца на терминала без този на приложението

Известни са ми два начина, как да избегнем подобен конфуз. Първият е хемороиден и го пращаме в Канзас. Остана вторият.
$ gedit & exit
тази команда ще извика редактора и тутакси ще затвори терминала. Пинизът се крие в & exit.

Затваряме прозореца на терминала след n секунди при неактивност

Стартирайте терминала и редактирайте /etc/profile с тази команда:
$ sudo gedit /etc/profile
и в края на файла добавете тези редове:

# Exit Terminal
TMOUT=900
export TMOUT

редакция на /etc/profile
Какво ръгнахме на практика?

Представете си, че предния ден сте били на плодова диета. Печена тиква с варена царевица и много банани с портокали. За капак хайдушки боб от Якоруда! Логично, че при тази инвазия на биопродукция ще яхнете мощно порцелановото пони за неограничен момент от време. Нищо чудно да се задръстите за по-дълъг период от време. И в този момент баба ви да се облажи, като почне да ровичка из щайгата ви, къде точно криете порното. Решение, щом ни няма зад конзолката - удряме й кепенците. Морал!

Умни хора са съчинили променлива TMOUT, като част от обкръжението на BASH. Ако променливата съдържа значение, то влиза в сила при неактивност и voila, баба ви остава без ръчкало.

След като съхраните промените в описания горен файл остава да изпълните безобидна команда, за да влязат измененията в сила.
$ source /etc/profile
до нови срещи   ^.^
26.01.2013 profruit 

0 Response to "Терминал пинизи"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога