Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


Барабар Петко с мъжете и аз надигнах глава за по-бърз интернет. Положението при мен ми дава в произволен момент да се откажа от услугите на доставчика. Силната конкуренция и закона ми позволява подобно поведение. Преминах към услугите на нов, а той ми предостави логичния безплатен рутер. На първо време не обръщах внимание на качеството, но с времето се усетих, че нещата не са точ в точ. Принтер, smart-телевизор, два десктопа, два лаптопа, един нетбук, няколко smart-телефона, дори легло навързах в вътрешна мрежа, чийто DHCP сървър стана новия рутер. Всичко стана ток и жици, по WI-FI разбира се, но в един момент вътрешната мрежа се разпадаше. Отдавах го на прегряване. Предният рутер се нагряваше силно и правеше подобни мизерии. Псуване и пали-гаси копче решаваха проблема до поредния срив. В един момент ми писна и реших да разнища проблема на микро ниво.

При инсталацията на Wi-Fi рутер е важно да имате своя точка на достъп. А това означава свободен радио-канал. При еднакъв радиоканал с тази на вашите съседи е напълно възможно спад на качеството на връзка, спад на скоростта на обмен и т.н.

Естествено претендент в Ubuntu, за изясняване на ситуацията около вашата радиовръзка, се оказва програма Iwscanner. Програмата предлага графичен интерфейс. В ляво колонка с възможни 13 канала, на които могат да се разполагат Wi-Fi точки за достъп. Полето долу в черно чертае графика на нивото на сигнала. Колкото повече, толкова по-добре и съответно по-висока скорост на обмен на данни. Интуитивен интерфейс общо взето, показващ мак-адресите, имена на точките, номер на радио-канала, тип шифриране, качество на сигнала.

Iwscanner

Снимката горе показва новия ми канал, като до този момент бях на канал 6. По инерция ми пратиха техника Сульо. Показва ми гордо новата придобивка, на всичко отгоре ми надупчи стените като на филма "Топло", а това за малко да ми докара микроинсулт и за капак ми поиска Local Area Connection, или каквото там викат в windows. Логично му показах, че ползвам linux-машини, на което ме изгледа като Пульо и подви опашка.

Жълт човек от Шанхай на име Мяу изкърпи дупките по стените, а аз левите ръце на Сульо и Пульо. Когато влязох в админ панела на рутера в секция Wireless Settings ахнах от почуда. Сульо и Пульо масово бе качил маймуните на 6-ти канал и ти чакай батко банани. Хванах се за лостовете. Ръгнах на 10-ти канал и реснах животното. И после идете ми разправяйте кой е Бил Гейтс!!!

Интересен момент - Iwscanner не превключва вашата wi-fi мрежова карта в монополен режим на ползване. Вие можете да сканирате ефира и едновременно да сте свързан към вашата точка.

Проектът не предлага репозитории и се разпространява като deb-пакет. Изтегляне тук.

Wi Fi Monitoring Script

Подобен преглед на нещата може да се постигне в конзолата. За целта ползвайте следния скрипт, когото леко измених, взаимстван от този ресурс.

#!/bin/bash
watch -tpn 1 'echo -n "Wireless Monitoring `date`\n\n";
echo "`ifconfig|grep -iE "HWaddr"`\n";
echo -n "`wpa_cli status|grep -w ssid` `wpa_cli status|grep bssid` `wpa_cli status|grep ip_`\n";
echo -n "\n`wpa_cli scan && wpa_cli scan_r|grep : |nl`\n\n";
echo "`iwlist channel|grep -iB0 channel`"'

резултат
wifiscannerscript


до нови срещи   ^.^
12.01.2013 profruit 


0 Response to "Iwscanner"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога