Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.

В електронен диалог с читател Х на моя блог стигнахме до разбор на XAMPP. Прохождащият PHP-чник го намираше за идеален инструмент за обучение. Това ме подтикна да се върна към моите първи стъпки и покажа какво му убягва за достойно овладяване на материята.

XAMPP е пакет, тип швейцарско ножче, съдържащ Apache Web сървър, PHP, MySQL, Perl и др. Ясно, че пионерът се изживява в Windows води, затова ще продължим в тази тясна рамка. За работна станция използвах актуaлно желязо задвижвано от Windows XP SP3.

И начали ... вперед за Родину, за Сталина!

XAMPP се оприличава като апачи приятел. Следваме линка XAMPP for Windows. Отведени продължаваме в Download, а там рязко извиваме към XAMPP Portable Lite 1.8.1. Защо? Така! И това е повече от отговор.

За да не пълна с баластра (разбирай регистри) и не си хабя копчетата от хилядите Next уверено теглим ZIP archiv. Разбира се теглилката е поверена на sourceforge.net.

Изтегленият пакет разтваряме в root директорията на Windows - C:\\. Условие, за работоспособност. На практика (към дата на публикация) получаваме:

Apache 2.4.2, MySQL 5.5.27, PHP 5.4.7, phpMyAdmin 3.5.2.2, OpenSSL 1.0.1c, XAMPP Control Panel 3.1.0
For Windows 2000, XP, Vista, 7.


Стартиране на XAMPP Portable Lite 1.8.1


Застраховка
Аз не ползвам XAMPP под каквато и да е форма, и нещата описани тук се постигнаха на служебната ми машина в обедната почивка.

След като разтворите архива намерете тези бутони.

XAMPP

Бутон xampp_start ще стартира сървър Apache. Индианецът! На свой ред бутонът няма да се изтъпани в трея, което е умно, ако сте заобиколен от хора с тежки очи. Тук ще ви изплющи някакво малоумие в конзолата (силно казано за cmd.exe), на което без капка състрадание може да й теглите бастър-копчето, след което стартирайте любим браузър и в адресното поле напечатайте вълшебната дума localhost. И понеже е първо изригване пред вас ще се разпери нещо такова:

Интерфейс на XAMPP Portable Lite

Този интерфейс го виждате благодарение на index.php, който ви пренасочва ако не сте бъзикали вътре. По-важно е какво предлага като възможности? А то е 98% лабуда, всъщност, хората родени в петък 13 може да виждат до 99%. Адреси на разни мачовци, разни биоритми, импотентна псевдопоща, някакви арт-шарении, че телефонна книга?! Останалият скромен процент ще ви отприщи phpMyAdmin от кутийката на Пандора.

Блях! Достатъчно е да боцнем бутон phpMyAdmin и да го включим в bookmark-са на браузъра и повече никога тук.

Разберете ме, това не е жлъч. Това е зов за просветление. phpMyAdmin е чудесен уеб-интерфейс за управление на база данни, но има пряк път за управление на MySQL-сървъра и този път учи.

Управление на MYSQL от конзолата


Внимателен поглед върху съдържанието на XAMPP показва наличие на дистрибутив MySQL. Той се състои от множество подпрограми:
  • сървър MySQL и сценарий за пуск
  • клиентски програми
  • програми, независещи от сървъра

Вниманието ви ще насоча към главна клиентска програма - mysql.
Това e конзолен-клиент (терминал-монитор) за достъп до MySQL-сървър,позволяващ извършването на SQL-заявки и администриране на сървъра. Конзола/терминал в случая ще изпълнява cmd.exe.

Първоначално е необходимо да се премине в подкаталог bin на каталог mysql. Той се намира в C:\\xampp\mysql\bin\. Копирайте този път и добавете отпред cd.

В отговор ще бъдете прехвърлени в каталог bin, който съдържа утилката. Достатъчно е да се набере името й и съответните параметри:

mysql -u root

Резултат от изпълнението е представен на снимката долу:

Управление на MYSQL от конзолата

Eli се казва потребителят с администраторски права в случая. Eli е мъжко име, но това друга тема. По-важно е че веднага се набиват на очи бездарието на Windows. Пакетът не можа да определи операционната система и ми натресе кодировка "latin1". По-страшно е замисъла за авторизация. По неизвестни за мен причини паролата за Windows-версията винаги е празен ред, докато потребителя root е с администраторски права. Несериозно, но към същината. След изведената информация за версията на сървъра и относно справочните ключове се появява приглашението mysql>, което очаква набиране на SQL-заявка. И примерна такава:

Заявка

Създаване на кратък път до mysql-монитор


Ясно, че подобен ритуал може да се спести, като се създаде икона на работния плот с кратък път до mysql-монитор под условие, че xampp е пуснат. Това става с създаване на нов кратък път и редакцията му. Нагледно:

Създаване на кратък път до mysql-монитор

  1. кратък път
  2. редакция
  3. резултат

The Final Countdown


Финал на нашата среща е бутон xampp-control. Извежда табло с копчилъци и увисва издайнически в трея. По-важно е, че бутон Shell пунтира linux-конзола с администраторски права. Логнали се там по показния горе начин дава възможност да провеждате SQL заявки.

xampp-control

Въпрос на вкус!

до нови срещи   ^.^
09.03.2013 profruit 

0 Response to "Управление на MYSQL-монитор на XAMPP"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога