Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

В електронен диалог с читател Х на моя блог стигнахме до разбор на XAMPP. Прохождащият PHP-чник го намираше за идеален инструмент за обучение. Това ме подтикна да се върна към моите първи стъпки и покажа какво му убягва за достойно овладяване на материята.

XAMPP е пакет, тип швейцарско ножче, съдържащ Apache Web сървър, PHP, MySQL, Perl и др. Ясно, че пионерът се изживява в Windows води, затова ще продължим в тази тясна рамка. За работна станция използвах актуaлно желязо задвижвано от Windows XP SP3.

И начали ... вперед за Родину, за Сталина!

XAMPP се оприличава като апачи приятел. Следваме линка XAMPP for Windows. Отведени продължаваме в Download, а там рязко извиваме към XAMPP Portable Lite 1.8.1. Защо? Така! И това е повече от отговор.

За да не пълна с баластра (разбирай регистри) и не си хабя копчетата от хилядите Next уверено теглим ZIP archiv. Разбира се теглилката е поверена на sourceforge.net.

Изтегленият пакет разтваряме в root директорията на Windows - C:\\. Условие, за работоспособност. На практика (към дата на публикация) получаваме:

Apache 2.4.2, MySQL 5.5.27, PHP 5.4.7, phpMyAdmin 3.5.2.2, OpenSSL 1.0.1c, XAMPP Control Panel 3.1.0
For Windows 2000, XP, Vista, 7.


Стартиране на XAMPP Portable Lite 1.8.1


Застраховка
Аз не ползвам XAMPP под каквато и да е форма, и нещата описани тук се постигнаха на служебната ми машина в обедната почивка.

След като разтворите архива намерете тези бутони.

XAMPP

Бутон xampp_start ще стартира сървър Apache. Индианецът! На свой ред бутонът няма да се изтъпани в трея, което е умно, ако сте заобиколен от хора с тежки очи. Тук ще ви изплющи някакво малоумие в конзолата (силно казано за cmd.exe), на което без капка състрадание може да й теглите бастър-копчето, след което стартирайте любим браузър и в адресното поле напечатайте вълшебната дума localhost. И понеже е първо изригване пред вас ще се разпери нещо такова:

Интерфейс на XAMPP Portable Lite

Този интерфейс го виждате благодарение на index.php, който ви пренасочва ако не сте бъзикали вътре. По-важно е какво предлага като възможности? А то е 98% лабуда, всъщност, хората родени в петък 13 може да виждат до 99%. Адреси на разни мачовци, разни биоритми, импотентна псевдопоща, някакви арт-шарении, че телефонна книга?! Останалият скромен процент ще ви отприщи phpMyAdmin от кутийката на Пандора.

Блях! Достатъчно е да боцнем бутон phpMyAdmin и да го включим в bookmark-са на браузъра и повече никога тук.

Разберете ме, това не е жлъч. Това е зов за просветление. phpMyAdmin е чудесен уеб-интерфейс за управление на база данни, но има пряк път за управление на MySQL-сървъра и този път учи.

Управление на MYSQL от конзолата


Внимателен поглед върху съдържанието на XAMPP показва наличие на дистрибутив MySQL. Той се състои от множество подпрограми:
  • сървър MySQL и сценарий за пуск
  • клиентски програми
  • програми, независещи от сървъра

Вниманието ви ще насоча към главна клиентска програма - mysql.
Това e конзолен-клиент (терминал-монитор) за достъп до MySQL-сървър,позволяващ извършването на SQL-заявки и администриране на сървъра. Конзола/терминал в случая ще изпълнява cmd.exe.

Първоначално е необходимо да се премине в подкаталог bin на каталог mysql. Той се намира в C:\\xampp\mysql\bin\. Копирайте този път и добавете отпред cd.

В отговор ще бъдете прехвърлени в каталог bin, който съдържа утилката. Достатъчно е да се набере името й и съответните параметри:

mysql -u root

Резултат от изпълнението е представен на снимката долу:

Управление на MYSQL от конзолата

Eli се казва потребителят с администраторски права в случая. Eli е мъжко име, но това друга тема. По-важно е че веднага се набиват на очи бездарието на Windows. Пакетът не можа да определи операционната система и ми натресе кодировка "latin1". По-страшно е замисъла за авторизация. По неизвестни за мен причини паролата за Windows-версията винаги е празен ред, докато потребителя root е с администраторски права. Несериозно, но към същината. След изведената информация за версията на сървъра и относно справочните ключове се появява приглашението mysql>, което очаква набиране на SQL-заявка. И примерна такава:

Заявка

Създаване на кратък път до mysql-монитор


Ясно, че подобен ритуал може да се спести, като се създаде икона на работния плот с кратък път до mysql-монитор под условие, че xampp е пуснат. Това става с създаване на нов кратък път и редакцията му. Нагледно:

Създаване на кратък път до mysql-монитор

  1. кратък път
  2. редакция
  3. резултат

The Final Countdown


Финал на нашата среща е бутон xampp-control. Извежда табло с копчилъци и увисва издайнически в трея. По-важно е, че бутон Shell пунтира linux-конзола с администраторски права. Логнали се там по показния горе начин дава възможност да провеждате SQL заявки.

xampp-control

Въпрос на вкус!





до нови срещи   ^.^
09.03.2013 profruit 

0 Response to "Управление на MYSQL-монитор на XAMPP"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога