Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Все още няма комплект под Windows 7, предлагащ PHP 5.5 и Apache 2.4 към датата на публикация. Визирам XAMPP, Denwer 3 и прочие подобия. Затова реших да покажа на Windows - потребителите как всеки един от вас може да инсталира PHP 5.5 с минимум усилия и време.

Обещавам ви, че в края на публикацията вие ще забравите изброените пакети и моя показ ще ви лепне на сърцето. Така че, ако вие подобно на мене се изкушавате от новостите в PHP 5.5 нека извървим пътя до край.

Подготовка

Налична система Windows 7 Home Premium Edition 64bit SP1, лицензирана, на иврит.
Моля, обърнете внимание, че системата ми е 64 разрядна, а това определя изтеглянето на съответните по разряд приложения. Ако вие сте на 32-битов Windows, то изтеглете приложенията за този тип.

Първа спирка е
http://windows.php.net/download/

На този ресурс под бутон Download се намира падащ списък, изброяващ версия PHP съобразно разряда. Аз избрах VC11 x64 Thread Safe (2013-Sep-18 23:44:20), като изтеглих zip архив на име php-5.5.4-Win32-VC11-x64.zip.

Не случайно написах името, което съдържа VC11 в частта си. Това ще бъде жокер за версията на Apache, която ще изтеглим за Windows.

Втора спирка
http://www.apachelounge.com/

Преминаваме в раздел Downloads и търсим раздел VC11, след което попадаме в Apache 2.4 binaries VC11 и под надпис Apache 2.4.6 Win64 изтегляме архив httpd-2.4.6-win64-VC11.zip.

Тук следва да се уверите в следната препоръка:
Be sure that you have installed Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2012 : VC11 vcredist_x64/86.exe

VC11 vcredist_x64/86.exe
ще даде възможност Apache, да стартира при зареждане на Windows и ще включи сървъра в администрацията на службите. Отново подбираме вариант за 64 битова система и изтегляме VSU3\vcredist_x64.exe.

При успех на обичайната за Windows инсталация изплува подобен прозорец.

Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2012

Инсталация на PHP 5.5 и Apache 2.4

Разопаковаме архива на Apache (httpd-2.4.6-win64-VC11.zip). Папка Apache24 включително съдържанието й местим на работното място. За себе си реших да бъде на системния диск - C:/.

Разопаковаме архива на PHP (php-5.5.4-Win32-VC11-x64.zip), Получената папка на име php-5.5.4-Win32-VC11-x64 преименуваме в краткото php. Тази папка също местим в C:/.

Инсталация на PHP 5.5 и  Apache 2.4

Следва да научим Apache, че към него ще бъде включен модул PHP. В папка C:\Apache24\conf отваряме файл httpd и добавяме в самия край на файла следните три реда:
LoadModule php5_module "C:/php/php5apache2_4.dll"

AddHandler application/x-httpd-php .php

PHPIniDir "C:/php"
Първият новодобавен ред указва на Apache, да зарежда модул php5. Втори ред указва как да обработва файлове с разширение *.php. А трети ред указва къде лежи конфигурационен файл php.ini. Съхраняваме измененията и преминаваме в папка php. Търсим файл php.ini-development, когото преименуваме в php.ini. По този начин активираме PHP.

Създаване на служба на Apache 2.4

Стъпка от последните ни действия е създаване на служба на Apache, която ще стартира с зареждане на Windows.

Стартираме командния ред cmd с администраторски права. Преминаваме в каталог C:\Apache23\bin и създаваме служба, чрез следната команда
httpd -k install

създаваме служба

Ще изскочи прозорец предупреждение, когото ще позволим,

прозорец предупреждение

а след него конзолата ще рапортува за успех.

успешно създадена служба

Отлично. Преминаваме в контролния панел и отваряме администрацията на службите. Трябва да видите служба на Apache.

служба Apache

Вижда се, че при мен е налична с автоматичен старт, но не е пусната. Типично за windows са нарисувани бутони старт/стоп и съответно щракаме по тях за желано действие.
И ако отворим браузър на адрес localhost ще прочетем радостното съобщение It Works.

It Works

Остана да проверим работоспособността на PHP. В папка C:\Apache24\htdocs добавяме файл index.php с съдържание echo phpinfo(); и стискаме палци.

PHP Works

Бинго! И съответно GAME OVER!





до нови срещи   ^.^
11.10.2013 profruit 

0 Response to "Инсталация на PHP 5.5 и Apache 2.4 в Windows 7"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога