Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


При изпълнение на команда sudo в терминала с права на суперпотребител, sudo-сесията по подразбиране трае 15 минути в случай, че не затворите конзолата. В течение на това време вие можете да изпълнявате неограничен брой команди под sudo без да се налага потвърждаване на вашата парола.

Това се прави от гледна точка на безопасността, за да не може в моментно отсъствие на администратора (потребителя регистриран в системата) при престой на машината, някой друг да се възползва и измени системни файлове, или настройки.
sudo сесия


Възможно е това количество време за сесия от 15 минути, да ви се стори много или малко. Може да го промените, чрез редакция на файл sudoers settings по следния начин.

Отворете терминал и изпълнете следната команда:
profruit@prodesktop:~$ sudo visudo
Пред вас ще се отвори прозорец на вграден редактор nano. Намерете следния израз:
Defaults           env_reset
И го редактирайте с следното съдържание (за преместване по редовете ползвайте клавишите с стрелки):
Defaults           env_reset,timestamp_timeout=30

редакция на sudo сесия

Числовото значение придадено на timestamp_timeout е в минути. Неговото количество зависи от вашите предпочитания. Можете да зададете значение 0 (нула) и тогава след всяка команда с sudo ще се наложи да въвеждате вашата парола. Ако зададете значение -1 (минус едно) отпада необходимостта от въвеждане на парола, но подобен подход ви отвежда под знаменател глупост.

В края на редакцията потвърдете вашите изменения с клавишна комбинация Ctrl+X, клавиш Y и клавиш Enter за изход от nano.

Това е всичко. Сега вашата sudo-сесия в терминала ще трае толкова минути според значението поставено в timeout.

до нови срещи   ^.^
02.11.2013 profruit 

0 Response to "Редакция времетраене на SUDO сесия в Ubuntu"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога