Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


При изпълнение на команда sudo в терминала с права на суперпотребител, sudo-сесията по подразбиране трае 15 минути в случай, че не затворите конзолата. В течение на това време вие можете да изпълнявате неограничен брой команди под sudo без да се налага потвърждаване на вашата парола.

Това се прави от гледна точка на безопасността, за да не може в моментно отсъствие на администратора (потребителя регистриран в системата) при престой на машината, някой друг да се възползва и измени системни файлове, или настройки.
sudo сесия


Възможно е това количество време за сесия от 15 минути, да ви се стори много или малко. Може да го промените, чрез редакция на файл sudoers settings по следния начин.

Отворете терминал и изпълнете следната команда:
profruit@prodesktop:~$ sudo visudo
Пред вас ще се отвори прозорец на вграден редактор nano. Намерете следния израз:
Defaults           env_reset
И го редактирайте с следното съдържание (за преместване по редовете ползвайте клавишите с стрелки):
Defaults           env_reset,timestamp_timeout=30

редакция на sudo сесия

Числовото значение придадено на timestamp_timeout е в минути. Неговото количество зависи от вашите предпочитания. Можете да зададете значение 0 (нула) и тогава след всяка команда с sudo ще се наложи да въвеждате вашата парола. Ако зададете значение -1 (минус едно) отпада необходимостта от въвеждане на парола, но подобен подход ви отвежда под знаменател глупост.

В края на редакцията потвърдете вашите изменения с клавишна комбинация Ctrl+X, клавиш Y и клавиш Enter за изход от nano.

Това е всичко. Сега вашата sudo-сесия в терминала ще трае толкова минути според значението поставено в timeout.





до нови срещи   ^.^
02.11.2013 profruit 

0 Response to "Редакция времетраене на SUDO сесия в Ubuntu"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога