Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.

В Gnome, gEdit е текстови редактор по подразбиране в Ubuntu. Този редактор създава копия на редактираните файлове. Това разбрах наскоро, след като разглеждах съдържанието на каталози през терминала. Забелязах имена на файлове, чийто имена в края завършват с знак тилда (~).

терминал

Това са backups файлове и носят името на оригинала с добавена тилда в края. При завършек на работа с редактора тези файлове не изчезват. Те не изчезват, дори ако затриете оригинала. При това положение ги считам за мъртъв товар на диска ми. По своята същност те са скрити файлове и могат, да бъдат прегледани с клавишна комбинация Ctrl + H в съответния каталог. При мен това е /home/$USER/Desktop.

nautilus

При интерес да разберем колко и къде има налични подобни файлове ползваме следната команда.
find /home/$USER -type f -name '*~'

Премахването им с един замах така.
find /home/$USER -type f -name '*~' -exec rm -f '{}' \;

Ръчно по избор, като преминете в съответния каталог чрез Nautilus и ги осветите с спомената горе клавишна комбинация или през терминала така (обратния слеш играе роля на екран).
$ rm -rf *\~

Ключът от бараката

Вие решаватe съдбата на файловете като редактирате опциите на редактора.

gedit

до нови срещи   ^.^
05.07.2014 profruit 

2 Response to "gEdit не премахва временните си файлове"

 1. Ivaylo Kuzev Said,

  Не е, лоша практика да ги има тези опции активирани в самият редактор. Незнам за gEdit, но в Emacs може да си избираш, и къде точно да отиват backups файловете. Въпрос на вкус!

  Мисля, че може да ползваш, и терминала, за спирането на опцията.
  gsettings set org.gnome.gedit.preferences.editor auto-save "false"
  gsettings set org.gnome.gedit.preferences.editor create-backup-copy "false"

  Поздрави!! - Иво -

   

 2. Profruit Said,

  Идеята е с минимум телодвижения да се отървем от този сюрприз на gEdit, а това ме накара да премълча показаните от вас команди, благодаря за което.

  И в този дух друга практична команда в случай, че отворите windows txt документ, а той се рендира некоректно, например, така:

  Àêî ëþáîïèòñòâîòî âè íå èçäúðæà, êàêâî óìåå òîé ùå çàáåëåæèòå, ÷å èíòåðôåéñà íå ãî îò÷èòà

  е да укажем на gEdit архаичната кодировка CP-1251/Windows 1251

  gsettings set org.gnome.gedit.preferences.encodings auto-detected "['UTF-8', 'WINDOWS-1251', 'CURRENT', 'ISO-8859-15', 'UTF-16']"

  поздрави

   

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога