Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

В Gnome, gEdit е текстови редактор по подразбиране в Ubuntu. Този редактор създава копия на редактираните файлове. Това разбрах наскоро, след като разглеждах съдържанието на каталози през терминала. Забелязах имена на файлове, чийто имена в края завършват с знак тилда (~).

терминал

Това са backups файлове и носят името на оригинала с добавена тилда в края. При завършек на работа с редактора тези файлове не изчезват. Те не изчезват, дори ако затриете оригинала. При това положение ги считам за мъртъв товар на диска ми. По своята същност те са скрити файлове и могат, да бъдат прегледани с клавишна комбинация Ctrl + H в съответния каталог. При мен това е /home/$USER/Desktop.

nautilus

При интерес да разберем колко и къде има налични подобни файлове ползваме следната команда.
find /home/$USER -type f -name '*~'

Премахването им с един замах така.
find /home/$USER -type f -name '*~' -exec rm -f '{}' \;

Ръчно по избор, като преминете в съответния каталог чрез Nautilus и ги осветите с спомената горе клавишна комбинация или през терминала така (обратния слеш играе роля на екран).
$ rm -rf *\~

Ключът от бараката

Вие решаватe съдбата на файловете като редактирате опциите на редактора.

gedit





до нови срещи   ^.^
05.07.2014 profruit 

2 Response to "gEdit не премахва временните си файлове"

  1. Unknown Said,

    Не е, лоша практика да ги има тези опции активирани в самият редактор. Незнам за gEdit, но в Emacs може да си избираш, и къде точно да отиват backups файловете. Въпрос на вкус!

    Мисля, че може да ползваш, и терминала, за спирането на опцията.
    gsettings set org.gnome.gedit.preferences.editor auto-save "false"
    gsettings set org.gnome.gedit.preferences.editor create-backup-copy "false"

    Поздрави!! - Иво -

     

  2. Profruit Said,

    Идеята е с минимум телодвижения да се отървем от този сюрприз на gEdit, а това ме накара да премълча показаните от вас команди, благодаря за което.

    И в този дух друга практична команда в случай, че отворите windows txt документ, а той се рендира некоректно, например, така:

    Àêî ëþáîïèòñòâîòî âè íå èçäúðæà, êàêâî óìåå òîé ùå çàáåëåæèòå, ÷å èíòåðôåéñà íå ãî îò÷èòà

    е да укажем на gEdit архаичната кодировка CP-1251/Windows 1251

    gsettings set org.gnome.gedit.preferences.encodings auto-detected "['UTF-8', 'WINDOWS-1251', 'CURRENT', 'ISO-8859-15', 'UTF-16']"

    поздрави

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога